RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях на ринку, що на вулиці Зеленій, у неділю вранці не протовпитися. Особливо цікаві ряди, де продають або віддають у добрі руки тварин. Тут звідусіль чутно нявчання, гавкіт, мекання, щебетання.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 22 червня, пише molbuk.ua



"Не роздам – заберу додому"

Навідалася на ринок і кореспондентка "МБ". Відразу на вході натрапляю на клітку з кількома руденькими кошенятами.




Власник кошенят пан Юрій показує фото їхніх батьків – таких же рудих. Каже, взяв колись своєму котові "наречену", тепер народилося потомство, яке хоче віддати в добрі руки. Якщо ж ніхто не візьме, забере додому.




Поряд притулив до себе чорне кошенятко пан Валерій.



"Мені хтось підкинув кішку. Якось дав їй шматок м’яса, а вона вхопила в зуби – і на горище. Я за нею, а там четверо кошенят. Тепер змушений ходити ринком роздавати. Двох хлопчиків забрали, дівчатка залишилися. Якщо ніхто не захоче брати, віднесу додому. Однозначно, що не викину. Бо це гріх. Ті, хто топить новонароджених тварин, якісь вар’яти. Є така легенда, що Господь дав котові, псові колоски з зерном, а ми лише пристосуванці біля них. І повинні їх доглядати", – каже чоловік.

"Віддаю кота в добрі руки!" – вигукує якийсь дядько, походжаючи ринком із кошенятами в клітці. "Е, ти краще кроля віддай в добрі руки, а не кота", – жартують перехожі.

Молода жінка пропонує трьох кошенят. Усі пухнасті й різного окрасу.



"Коли розпочалася велика війна, наші сусіди виїхали за кордон. І залишили нам кішку. Ми її виростили, і от тепер вона народила нам таких кошенят. Усі – дівчатка. Кажуть, що дівчатка народжуються до миру. Дай Боже… Не уявляю, як таку красу можна залишити напризволяще. Хоча люди різні бувають. Знайома розповідала, як приїхала на ринок роздавати своїх кошенят. А біля неї стояв хлопчик зі своїми. Попросив її: "Пригляньте за котиками, я відійду на дві хвилини". Та й так і залишив тваринок. Подруга повернулася додому з вісьмома кошенятами, привезла і своїх, і чужих", – розповідає.



"Тваринка тебе ніколи не продасть"

Подружжя Олександра та Наталі Альошиних приїхало аж із Новоселиці, причому вже втретє. Більшість цуценят уже роздали, залишилося лише одне, яке ніхто поки не взяв. Воно вже й підросло за цей час.



"Нам син привів додому двох собак. Прийшов уночі й каже: там собачка прийшов, я його підгодую. Відчиняю двері, щоби подивитися на того собачку. Дивлюся, а це чисто тобі скелет, обтягнутий шкурою, лапа задня в крові. Так ми його залишили собі. А оце зараз віддаємо "внучку". Возитимемо доти, поки хтось не візьме. У нас уже і так 5 собак. А ще дуже прикра сусідка: постійно на нас скарги пише, хоча ми завжди прибираємо за ними", – каже пан Олександр.



Пані Наталія зауважує, що тварини – це наші вірні друзі.

"Людина може підвести, а тваринка ніколи не продасть", - втирає сльози жінка.

Подружжя жартує, що їхні цуценята – породи дворберман або двортер’єр.

Поряд продають по тисячі гривень кошенят породи британська висловуха.



"Це майже задарма, – запевняє продавець. – Вони насправді дорожчі".





Везла котів зі Слов’янська

Пані Вікторія – переселенка зі Слов’янська. Каже, поспіхом виїжджала звідти, але захопила основне – двох бенгальських, або леопардових котів.



Уже в Чернівцях кішка народила приплід. Ця порода дорога – по 500 доларів.



"У Європі вони по тисячі доларів, тож це я ще дешево продаю. Вони з розплідника, мають родоводи", – зазначає жінка.



Чого лише на ринку немає: кролі різних порід, голуби, канарки, нутрії, качки, кури, індики…

























Звернули увагу на милих дрібних кізочок.



"Це камерунська порода, вона виростає по коліна, до 50 сантиметрів, – пояснює продавчиня. – Дає дуже смачне молоко, до 2 літрів, яке не має присмаку. Їх тримають навіть у квартирі, хоча я того не розумію. Це якось не по-нашому. Коштує така кізонька чотири тисячі гривень".

Поради фахівця:

Валерій Допіряк, ветеринар:




"Йдете на прогулянку – візьміть пакет"

– На ринку в продавця потрібно вимагати ветеринарні документи. На момент потрапляння на ринок тварина має бути вже провакцинована, якщо підлягає їй за віком. І це має бути зазначено у ветеринарному паспорті.

Якщо тварина за віком ще не підлягає вакцинації, вона повинна пройти клінічне обстеження. Ветеринар видає довідку про те, що тварина обстежена і клінічно здорова. На кожному ринку є ветслужба, яка це контролює. Жодна тварина не потрапить на ринок без ветеринарних документів.

Коли ви вже взяли тваринку, маєте перестрахуватися: обробити від глистів, бліх (можна використовувати ошийники, краплі, шампуні), вакцинувати. Собак можна вакцинувати із шеститижневого віку, котів – із двомісячного.

Щепити від різних захворювань: чуми, ентериту. Вакцинація проти сказу – з тримісячного віку.

У Чернівцях є програма безкоштовної вакцинації від сказу, її фінансує держава.

А далі треба стежити за схемою щеплень, не пропускати їх. До прикладу, від сказу вакцинація – раз на рік.

Також треба дбати про харчування. У кого берете тварину, маєте розпитати, що вона у них їла. Бо тварина пристосовується до типу харчування. Якщо її годували досі кашею, не можна раптово переходити на корм, до прикладу.

Від кліщів є спеціальні таблетки пролонгованої дії, які діють на період від півтора до трьох місяців.

Дбайте про гігієну і дисципліну. Якщо собака великої породи, його змалку треба привчати до ошийника, повідка та намордника. Під час прогулянки беріть із собою пакетики. Сходив пес у туалет – приберіть за ним.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
25-06-2023, 14:35
Коментарів 3 Переглядів 7 085

Теги -
Hаписав: Супутник, Коментарів: 0, Новин: 0, 25 червня 2023 17:57
В новині:
Фото чувака із кошаком на плечах вообще супер. Люди радісні і веселі, і какати вони хотіли на цю війну, як і я, війни треба лиш пуйлу, клоуну і дідуганові з америки.
P.S.
Хочу леопардового кота ((((

Hаписав: Гість Володимир, Коментарів: 0, Новин: 0, 25 червня 2023 18:27
В новині:
Якщо ти це серйозно, тоді тобі точно треба голову лікувати.....

Hаписав: Супутник( дубль два), Коментарів: 0, Новин: 0, 25 червня 2023 18:45
В новині:
{text}
Цитата: Гість Володимир
Якщо ти це серйозно, тоді тобі точно треба голову лікувати.....

Цілком серйозно, дідуля. Я реально хочу леопардового кота.

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Укінці всі охочі мали можливість відвідати майстерклас


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.