RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Ще з 2014 року письменниця, видавчиня та художниця з Чернівців Христя Венгринюк активно волонтерить. На зібрані кошти закуповує ліки, амуніцію для бійців.

Христя не уявляє свого життя за межами України. Не дивно, що і її чоловік болгарин Іво Георгієв щиро полюбив батьківщину коханої.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 15 червня, пише molbuk.ua



Познайомилися завдяки літаку, який … не прилетів

Зараз молода сім’я мешкає в Чернівцях і всіма силами допомагає ЗСУ. Христя, попри клопоти з півторарічною Софійкою, завжди відгукується на запити військових та постраждалих від війни. Відчайдушно шукає потрібне по всьому світу. Іво ж допомагає з логістикою: спакувати, привезти-відвезти…

Щоби мати кошти на сім’ю і більше можливостей допомагати армії, подружжя відкрило невеличку, але дуже затишну кав’ярню, яка також є і салоном краси.



Тут можна скуштувати національні болгарські страви – баніцу (листковий пиріг із сиром, бринзою чи іншою начинкою), гараш (шоколадний торт, при приготуванні якого замість борошна використовують перетерті волоські горіхи). Також пригощають трояндовою і лавандовою кавою тощо.



Пара жартує, що у них зараз три роботи: волонтерство, виховання малечі й кав’ярня.





Христя та Іво познайомилися в Португалії у 2017 році. Це було випадкове знайомство, яке могло ніколи й не відбутися, якби не скасували рейс на літак, яким дівчина мала летіти до України. Їй довелося на добу зупинитися в хостелі. Там і зустріла Іво. Обмінялися контактами, почали спілкуватися онлайн. Іво захотів побачити Львів, потім запросив Христю до Болгарії… Так усе й закрутилося…

Чоловік мешкав у столиці Болгарії Софії. Працював інженером-техніком у сфері авіації. Зрештою вирішив зайнятися власною справою і відкрив інтернет-магазин. Пара жила на дві країни. Христя полюбила сонячну Болгарію, та все ж дуже сумувала за рідними Чернівцями. Тому коли завагітніла, вирішила: народжуватиме в Україні. Іво не заперечував.

Після народження доньки придбала бійцям тепловізор

За кілька днів до повномасштабного вторгнення чоловік у справах затримався в Софії.

"Ми боялися, що Росія нападе, закриють кордони й Іво не зможе в’їхати в Україну. Прикордонники навіть намагалися його зупинити, відверто кажучи: "Куди ви поспішаєте? В Україні скоро почнеться війна!" Та чоловік не зважав. Він приїхав до Чернівців 18 лютого, а 24-го почалися обстріли…" – розповідає Христя.

Софійка народилася 24 березня – рівно через місяць після нападу РФ.

"Так, щоб я ніколи не забула, наскільки важливим є число 24: День Незалежності, день початку війни, день народження нашої дитини…" – каже.

У ті дні було особливо страшно: ніхто не розумів, що ж далі.

"Перейми почалися вночі, треба було їхати в пологовий, а це ж комендантська година, на вулицях темно. Моя лікарка змогла приїхати лише вранці, і о 6.35 я народила. Потім почалися постійні тривоги… Породіллі з немовлятами спускалися в темні холодні підвали… Мене підтримувала думка про те, що жінкам у прифронтових районах значно гірше", – згадує Христя.

Та вже за дві години після народження донечки Христя придбала перший тепловізор для бійців.

"Пригадую, дитинка лежить біля мене, а тут телефонують військові й просять допомогти з тепловізором. Я погладила донечку. "Ну, от ти й народилася, Софійко, під час війни", – сказала їй і взялася шукати той тепловізор. Так ми з нею разом і волонтеримо", – усміхається.

Робота кипить щодня. Лише в день нашої розмови подружжя відправило партію протигазів на Донеччину для наших бійців, проти яких росіяни застосовують їдку хімію. А постраждалим мешканцям Херсонщини – фільтри для очищення води, тонометри, глюкометри, тепловізор та інше.

"Намагаємося донести болгарам правду"

"Українці – дуже добрі, співчутливі, об’єднані. Вони нагадують мені болгар, якими ті були років 20-30 тому, – згуртованих, готових допомагати одне одному. Зараз же у нас кожен за себе, немає такої колективної свідомості", – зауважує Іво. І зізнається, що не може спокійно слухати маячню, яку вливає у вуха його земляків російська пропаганда. Через це з великою кількістю знайомих довелося припинити спілкування. Навіть із рідним батьком.

"Є чимало свідомих болгар, які підтримують Україну. Передусім це інтелігенція. До прикладу, видавець і депутат Манол Пейков. Він постійно збирає гроші на допомогу українцям, передав понад тисячу генераторів та інші необхідні речі, – додає Христя. – Та все ж, на жаль, у Болгарії дуже сильна російська пропаганда. Коли я ввімкнула їхнє телебачення, у мене був шок. І багато хто вірить тій брехні. Що й казати, якщо у ліфті сусідка-болгарка запитує: "Ну, як там ваші нацисти?" Також там часто можна почути, що "війну в Україні спровокували США". Ми боремося з цим, намагаємося доносити правду. Щодня веду на своїх сторінках у соцмережах "Щоденник війни" болгарською. У ньому описую всі звірства росіян. Його читають багато болгар, дякують мені за правду. Чоловік допомагає писати, редагує помилки".

Про те, що Іво в Україні надовго, а можливо, і назавжди, свідчить хоча б той факт, що він здав в оренду свою квартиру в Софії. Всі накопичення за роки роботи в авіації вклав у сімейний бізнес у Чернівцях. І ніскілечки не жалкує.

"Не можу сказати, що мене дуже сильно тягне до Болгарії, – каже Іво Георгієв. – Там мої батьки, за якими, звісно, сумую. Але вони, на щастя, здорові, поки що обходяться без моєї допомоги. Моє серце ж там, де моя сім’я – Христя, Софійка. Коли вони поряд, я щасливий…"



Адреса закладу: Lavanda Coffee & Beauty, м. Чернівці, вулиця Щербанюка, 79.



Рахунок, на який можна перераховувати кошти для допомоги бійцям та всім постраждалим від війни:

4149499610254334 (грн). - Венгринюк Христина
PayPal - chrustjav@gmail.com

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
18-06-2023, 12:40
Коментарів 0 Переглядів 4 200

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кожен учасник передав артефакт, що пов’язаний зі службою


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!