RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Літературний фронт у сьогоденних умовах жорстокої російсько-української війни тримають багато культурних діячів, науковців, письменників. Є серед них і такі, що стали до лав ЗСУ.

Серед них ті, що пишуть про війну і Україну: Валерій Пузік, Павло Вишебаба, Артем Чапай.


 
Валерій Пузік — український художник, письменник, режисер. З березня 2022 року перебуває в лавах Збройних сил України. Валерій малює картини на ящиках від боєприпасів та продає їх на аукціонах на потреби ЗСУ. Книжка Валерія Пузіка "З любов’ю – тато!" (2023) написана на війні. Це послання батька вже дорослому синові. Батька, який розуміє, що будь якої миті може загинути на фронті.



Ця збірка – водночас і щоденник Валерія Пузіка, і листи синові, дружині, рідним, і водночас напутні послання. Послання не тільки синові автора, а й багатьом українським родинам, адже саме в цій збірці кожен може знайти "своє".

У книзі Валерій Пузік висвітлює найвищу цінність – людину. Теплі спогади автора про мирне минуле поєднуються із жорстоким сьогоденням та вірою у світле переможне майбутнє.

У видавництві "Лабораторія" про неї пишуть: "Тут немає батальних сцен чи описів боїв. Валерій Пузік намагається продемонструвати, що навіть у час найжорстокіших війн у центрі всього — людина. Він веде читача уламками спогадів, рефлексіями сьогодення і мріями про майбутнє, створюючи власну фронтову реальність. Ця книжка — це тут і зараз, у якому перебувають тисячі солдатів на війні. Це живий нерв, який не дозволяє залишатися байдужим до всього, що тебе оточує. Це вузька стежка над прірвою, яку потрібно пройти, щоб врешті побачити світло — своїх дітей, своїх рідних і свою мирну країну".
 
Павло Вишебаба — український екоактивіст. Збірка "Тільки не пиши мені про війну" (2022) Павла Вишебаби, є голосом багатьох військових, які зараз перебувають на передовій.



Збірка є такою собі "сповіддю" автора передовсім для рідних, сім’ї, для самого себе. Книжка перейняла назву першого рядка найвідомішого вірша Павла Вишебаби, присвяченого своїй доньці, яка із початком повномасштабного вторгнення перебуває в евакуації за кордоном. Саме цей вірш (який, до слова, перекладений 15 мовами, активно шириться соціальними мережами й засобами масової комунікації) презентував автора всьому світові. У збірці яскраво простежується бажання митця якомога менше говорити про події, учасником яких він наразі є, тобто про конкретні воєнні події.

Авторові майстерно вдалося продемонструвати реалії сьогодення у поєднанні війни з цивільним життям, адже воно нікуди не зникає. Павло Вишебаба говорить про те, що культура, мистецтво, література та творчість не мають втрачати своїх позицій у суспільстві, навіть у такі найскладніші темні часи війни, адже саме завдяки цьому вдається втримати дух національної ідеї, єдності та незламності української нації.

Артем Чапай — український письменник, перекладач, репортер і мандрівник. З лютого 2022 — солдат Збройних сил України.  Останні три книги Артема Чапай вийшли друком у Чернівцях: "The Ukraine" (2018), "Дивні люди" (2019), "Вивітрювання" (2021). Книгу Артема Чапая "The Ukraine" (2018) можна назвати книгою про нас, таких, якими ми є сьогодні і, не усвідомлюючи цього, не сприймаємо реалії дійсності. Книга про нас таких, що живемо у невеликому містечку, де всі усе про нас завжди знають – на сьогодні дуже поширена проблема, яка дратує більшість суспільства, в тому числі і мене самого. Книгу варто брати з собою у мандрівки, при чому будь-які.

Мабуть, тому, що сама книжка про подорожі автора нашою державою, які викладені у хронологічній послідовності. Особливо варто відзначити стиль художньої оповіді. Авторові вдалося передати всі реалії живою мовою, з органічним вкрапленням подекуди суржикових та діалектних елементів – тією мовою, що нею ми спілкуємося у повсякденні. Проте впадає в око вживання ненормативної лексики з певною стилістичною метою для увиразнення характерів персонажів та передачі ставлення автора до описуваних подій художньої оповіді. Для кожного існує своє сприйняття #TheUkraine, кожен меланхолійно любить у країні все те, що інших дратує. Кожен розуміє книгу так, як він хоче, кожен подорожує з тим, кого сам обрав.


 
Підготував Андрій Капаци.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
20-05-2023, 20:16
Коментарів 0 Переглядів 5 170

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.