RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Нещодавно відбувся конкурс на кращу проєктну пропозицію комплексу на перетині вулиць Небесної Сотні та Комарова, де зараз знаходиться ринок "Буковинський". Дванадцять колективів представили авторські роботи на розгляд журі. Переможцями стали представники з Києва, що продемонстрували конкурсну роботу із сучасним багатоповерховим комплексом із готелем та торговельним центром.

Як працівники ринку та місцеві жителі відреагували на новий проєкт, кореспондентка "МБ" дізналася, купуючи на ринку продукти.



Я живу відносно неподалік ринку, то періодично приходжу сюди, щоб придбати продукти або ж пригледіти побутові речі для дому.



"Виникає запитання: "Навіщо?!"



Ранок неділі. Під’їжджаю до зупинки, навпроти якої ринок. Переходжу дорогу і помічаю старенький, вже трохи обідраний напис "Буковинський".



Прямую до входу. Ринок поділяється умовно на дві частини. Перша – це там, де продають одяг, засоби гігієни, побутові товари, а друга – де можна придбати продукти.



Спершу вирішила пройти рядами, де торгують одягом. У цей час на ринку ще багато контейнерів не встигли відчинитися, тому між рядами досить просторо. Проте все ж є декілька продавців, які вже встигли розкласти товар та налаштуватися на робочий день. Як наприклад, пані Орися.





Вона пенсіонерка, але вже впродовж 20 років приходить на свою роботу, щоб заробити.

"Я вважаю, що у такий час реконструкція ринку є недоцільною. У людей є заробіток, а вони його забирають. У мене пенсія 2800 гривень, спробуйте на неї прожити. Вони хочуть будувати торгово-розважальний комплекс. Виникає тільки одне запитання: "Навіщо?!". Поруч є "Формаркет", відносно недалеко Depo’t, "Майдан". Коли триває війна, навіщо забирати роботу в скількох людей… Цей ринок ми вже не раз відстоювали. Ми також в ці контейнери вкладали гроші, а хтось їх компенсує? Навряд… Це ласий шматочок у місті, але у такий складний час такі гроші вкладати у нові масштабні будівництва не варто. Передайте ЗСУ краще ті кошти…", – каже продавчиня Орися.

Цей ринок працює вже кількадесят років, і це важко не помітити. Дерев’яні прилавки, де-не-де поржавілі ролети, оббита на деяких ділянках дорога і трохи занедбані кіоски.





Підходжу до чергової продавчині, яка поправляє товар на прилавку, цікавлюся її думкою…

"Звісно, я проти реконструкції ринку. Куди людям діватись? Раніше вже говорили за це, але щоб вже був запропонований проєкт – ні, такого не було", – каже ще одна продавчиня.

Вранці на ринку людей ще не так багато. Відразу з контейнером цієї продавчині помічаю, як інші продавці спілкуються між собою. Стаю до бесіди…

"Кому цей ринок заважає?! Багато людей, війна, шо вони роблять. Ми силами збираємо гроші на життя, передаємо на ЗСУ, вони хочуть і цей заробіток забрати… Най беруться за готель "Черемош", він вже скільки часу без діла стоїть", ‒ розповідає підприємиця Оксана.

"Ринок запущений…"


Думка продавців зрозуміла, а що про це думають чернівчани та гості міста?

"Не знаю, що й сказати… Я тут не працюю, але воно вже таке жавхливе у цій частині міста. Його варто було б оновити, якщо люди після реконструкції зможуть надалі працювати, то без проблем, а ні – нема чого забирати в людей роботу. Треба перечекати війну…", – зазначає жителька мікрорайону.



Водночас Микола разом із своєю матір’ю Любою, які родом з Харківщини, вважають, що цей ринок варто осучаснити. Чоловік про новий проєкт не чув, тому я на своєму телефоні вирішила показати, що може бути на місці ринку. Чоловік здивувався…

"Я не чув про це, але думаю, що така будівля буде незвичною у цьому районі. На ринку я встиг побувати тільки один раз, мені не сподобалося, таке все старе, мало місця. Але хай буде ринок, людям потрібно десь працювати. Можу сказати одне – ринок запущений, на це варто звернути увагу…", – каже Микола.

Головний архітектор Чернівців Дмитро Домітрюк також поділився своїми думками:

"Ділянка на розі вулиць Комарова та Небесної Сотні знаходиться в оренді товариства "Ринок Буковинський". Товариство має намір здійснити реконструкцію ринку. Згідно із законом України "Про архітектурну діяльність", об’єкти, які істотно впливають на місто, мають проєктуватися із проведення конкурсів. У цьому конкурсі товариство "Ринок Буковинський" є замовником і вони ж виплачують призовий фонд учасникам", – каже Дмитро Домітрюк.

Також архітектор звернув увагу на те, що у складі журі був представник товариства "Ринок Буковинський".

"Якщо вже вибрали переможний проєкт, це не означає, що найближчим часом там розпочнуться роботи. Це лише завершення конкурсу. Тепер замовник вирішує, чи реалізовувати проєкт і коли це робити. Але жодних часових обмежень немає. Проєкт можуть і 10 років не реалізовувати. Крім того, за рішенням замовника, він може через деякий час провести новий конкурс, щоб змінити вигляд об’єкту, – зазначає архітектор. – Моя думка, як головного архітектора, що цю локацію потрібно змінювати. Чи вона буде у такому вигляді, чи ні, рішення ухвалює замовник, який є орендарем ділянки. Але зміни там потрібні".



Раніше ми вже писали, який вигляд може мати ринок "Буковинський" у Чернівцях.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-04-2023, 14:05
Коментарів 7 Переглядів 4 702

Hаписав: Степан, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 квітня 2023 14:44
В новині:
{text}Готель навпроти кращого,Але задибаного готелю мiста?!Розважальний центр-для кого?Селяни в сёлах розваги мають доста.Це диверсiя якась.Для мешканцiв району пинок потрiбен, а не притон потворний.

Hаписав: Step, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 квітня 2023 14:57
В новині:
{text}
Цитата: Степан
{text}Готель навпроти кращого,Але задибаного готелю мiста?!Розважальний центр-для кого?Селяни в сёлах розваги мають доста.Це диверсiя якась.Для мешканцiв району пинок потрiбен, а не притон потворний.

Сёлах-селах,не "пинок",а пинок)))

Hаписав: step, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 квітня 2023 15:02
В новині:
{text}
Цитата: Step
{text}
Цитата: Степан
{text}Готель навпроти кращого,Але задибаного готелю мiста?!Розважальний центр-для кого?Селяни в сёлах розваги мають доста.Це диверсiя якась.Для мешканцiв району пинок потрiбен, а не притон потворний.

Сёлах-селах,не "пинок",а пинок)))

Не"пинок",а ринок!

Hаписав: Оцет, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 квітня 2023 15:10
В новині:
Там треба зробити гарне пасовище, щоб молдавани з Коровії пасли худобу. Так і буде незабаром.

Hаписав: Гість Віталій, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 квітня 2023 15:20
В новині:
конкурс. на конкурсі бабла можна підняти. Плюс всі оці документації, дозвола. Любе будівництво це купа бабла. Для простих людей воно нафіг там не потрібно, для власників ринку, міста і тд це вигідно. Ось був філармонійський ринок, там можна було купити шось, люди заробляли, люди поруч мали доступ до ринку. А зараз там що? хфонтаН? кому то треба

Hаписав: теж не слуга, Коментарів: 0, Новин: 0, 1 квітня 2023 15:47
В новині:
там треба як мінімум нормально прибрати... ринок той як мавзолей

Hаписав: Галина, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 квітня 2023 12:12
В новині:
Нікому навіть в голову не приходить, що містянам треба ще лікуватися, навчатися, в садочок дітей водити. А у нас як не церква, то розважальний центр!
охрестили-розважили-поховали

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.