RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Мало хто з нас може уявити собі ранок без чашечки ароматної кави. З цукром або без, з вершками, з молоком, з корицею, з коньяком, з чимось солодким або під цигарку - не важливо, як саме ви бажаєте отримати свою ранкову порцію кофеїну. Головне - кава займає важливу роль в нашому раціоні.

Який напій корисний, а який таїть в собі приховану небезпеку - читайте далі у матеріалі.



Що корисніше - кава з молоком чи без
Всі любителі кави давно визначилися з тим, який саме напій їм подобається. Одні вважають за краще еспресо, інші не можуть собі уявити кави без цукру, третім обов'язково потрібно додати в напій молоко або вершки. Але погодьтеся, обираючи напій під свої смаки, кожен з нас спробував не один десяток версій, перш ніж обрав свій варіант.

Каву з молоком пробували абсолютно всі, проте з цим напоєм не все так однозначно і, як запевняють дієтологи, річ не тільки в тому, що у кожного свої смакові переваги.

Якщо говорити про те, корисніша кава з молоком чи без, то однозначно з молоком. По-перше, молоко саме по собі - досить поживний продукт, корисний для організму. По-друге, молоко частково нейтралізує кофеїн, що є безсумнівним плюсом для любителів напою, які страждають на високий артеріальний тиск або мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Тому, якщо говорити про те, що корисніше: кава з молоком або без, то для тих, хто хоче зменшити кількість кофеїну в напої - однозначно корисніша кави з молоком.

Однак, не все так просто, і в додаванні молока в напій є чимало мінусів.

Чому не можна пити каву з молоком на думку лікарів
Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки все суто індивідуально. Дієтологи запевняють, що для тих, хто намагається скинути зайві кілограми кава з молоком - заборонений напій.

Якщо говорити про те, чому не можна пити каву з молоком, то відповідь очевидна - напій, в який додається молоко, як правило, містить досить велику кількість цукру. Крім того, кава з молоком передбачає наявність десерту. Отже, те, що спочатку можна було б назвати просто чашкою кави, після додавання молока перетворюється на досить ситний перекус, причому з великим вмістом важких вуглеводів і як результат - з високою калорійністю.

Кава з молоком - в чому небезпека
В першу чергу, небезпека цього напою в тому, що ми підсвідомо не сприймаємо його як джерело калорій. Десь на підсвідомому рівні ми бачимо в напої всього лише каву, але не враховуємо, що молоко, вершки, цукор і все, що ми додали в чашку, вже давно перетворило нешкідливу чашечку ранкової кави на енергетичну бомбу.

Якщо говорити про те, скільки калорій в каві з молоком, то середня порція латте містить від 180 кКал до 250 кКал в залежності від кількості цукру і жирності молока. Для порівняння - калорійність 100 грамів торта становить близько 300 кКал. Тобто, велика чашка латте в кафе по калорійності практично нічим не відрізняється від шматка торта.

Відповідь на питання про те, як кава з молоком впливає на фігуру, більш ніж очевидна. Однак, як запевняють дієтологи, крім шкоди для фігури, кава з молоком таїть в собі й інші небезпеки.

Кому варто утриматися від додавання молока в напій
В силу високої калорійності продукту, у особливо завзятих любителів здорового способу життя сформувалася стійка думка про те, що кава з молоком шкідлива для нирок. Також є думка, що кава з молоком шкідлива для шлунка і в цілому напій негативно впливає на кишківник і навіть на шкіру обличчя.

Безумовно, не буває диму без вогню, і у всіх цих переконаннях є частка істини, проте з однією невеликою поправкою - у всьому має бути міра. Кава не шкодить ні ниркам, ні кишківнику, якщо ви вживаєте її в розумних кількостях.

Якщо говорити про те, що кава з молоком шкідлива для печінки, то тут лікарі розходяться в думці.

Річ у тім, що саме по собі з'єднання кофеїну і молока не несе ніякої загрози організму. Небезпека криється в супутніх інгредієнтах, таких як цукор та молочні жири. Саме тому, тим, у кого є проблеми з печінкою, краще утриматися від напоїв з додаванням жирного молока. А якщо врахувати, що молоко з низьким вмістом жирів просто неможливо збити в пишну пінку, потрібно відразу розміти, що дієтичного латте не існує в природі і в кафе вам точно ніколи не подадуть напій, приготований зі знежиреним молоком.

Жирне молоко або вершки - це не той продукт, який має бути в раціоні людей з проблемами травної системи. Для тих у кого діагностована виразка, гастрит, гастродеоденіт, холіцестит, підвищена кислотність та інші неприємні речі - кава сам по собі заборонений напій. А про те, щоб додати в чашку жирне молоко, таким людям навіть думати не варто.

Кава без шкоди для здоров'я - лайфхак
Якщо говорити про те, як правильно пити каву без шкоди для здоров'я, то відповідь максимально проста - пийте каву з молоком не в кафе, а вдома. По-перше, вдома ви не будете використовувати вершки. По-друге, ви можете додати в напій знежирене молоко.

Так, ви не отримаєте ту саму стійку пінку, яку так красиво збивають в кафе, але й жирність напою у вас буде набагато нижчою. Ну і, нарешті, вдома ви точно зможете втриматися від додаткового смаколика, на відміну від кафе, де так спокусливо пахне свіжою випічкою, з прилавка на вас дивиться ароматна здоба, а бунтар всередині вас починає переконувати, що від одного шматочка тортика точно "нічого не буде".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
2-03-2023, 01:40
Коментарів 0 Переглядів 3 481

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.