RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Нині немає такої громади, яка б не прийняла переселенців: вони мешкають у приватному секторі, в школах, дитсадках та інших закладах соціальної сфери. Не стала винятком й Банилівська ОТГ, що на Вижниччині.

Та тут пішли далі – виділили ділянку для будівництва комплексу модульних будиночків для переселенців. Нині вже готові прийняти жильців перші десять будиночків. Про це кореспондент "МБ" поспілкувався з головою Банилівської ОТГ Василем Соломком.



Тут прекрасні місця відпочинку

– Ця ідея виникла ще минулого року, коли ми довідалися про те, що зарубіжні партнери готові фінансово допомогти зі спорудженням тимчасового житла для переселенців, – розповідає Василь Соломко, голова Банилівської ОТГ. – Спершу в нас побували представники РДА та громадської спілки "Міжнародний центр сприяння підприємництву". Насамперед, йшлося про виділення відповідної земельної ділянки. Ми знайшли таку. Її площа становить 24 гектари. П’ятсот будиночків будуть розташовані на семи гектарах, а решту ділянки відведено під рекреаційні місця. Там буде критий дитячий критий майданчик, стадіон зі штучним покриттям. Цей проєкт вартістю п’ять мільйонів доларів фінансується фундацією CDAG International зі США та за участю громадської спілки "Міжнародний центр сприяння підприємництву".



– Іноземці були тут, місце їм сподобалося. Будиночки мала поставляти румунська сторона у розібраному вигляді, а складати й монтувати мали в Банилові наші майстри. Однак не все пішло гладко. Ми побачили, що потрібно внести певні зміни в каркаси будиночків. Тож додатково їх утеплили мінватою, підсилили підлогу, застосували дерев’яну вагонку, яка добре зберігає тепло. Опікується будівництвом Іван Іванишин, голова районної спілки підприємців. Працюють мешканці нашої територіальної громади. Передбачається, що в 500 модульних будиночках мешкатиме не менш як 1200 осіб. Світло подає потужний генератор. Крім цього, зроблено водопостачання та водовідведення. На кожні десять будиночків встановлено один біотал. Це сучасна установка для очищення каналізаційних стоків. Сподіваємося й на те, що за кошти іноземних інвесторів буде модернізовано сільську електропідстанцію – це потрібно для громади.

– Ще треба відремонтувати дороги, добудувати школу в Банилові, в якій нині навчається 660 учнів, хоча вона розрахована на 450 школярів.Також варто зміцнювати матеріально-технічну базу медичних закладів громади, придбати медичне обладнання. Крім цього, потрібно відновити міст у Коритному, який було спалено у Першу світову війну. Це кілометровий міст, який з’єднував це село з селом Попельники Снятинського району. Сподіваємося на фінансову підтримку американських партнерів. Мешканці "Містечка надії" мешкатимуть у комфортних будиночках, звідси близько до центру Банилова, поруч природні рекреаційні місця відпочинку, на тутешніх водоймах плавають сотні диких качок, є лебеді-шипуни, нутрії – ця живність не боїться людей, залюбки бере з рук їжу. Одне слово, місцина гарна й вельми мальовнича.



Планують реконструювати стару школу

– Що у вашій громаді вдалося зробити минулого року?
– У Бережниці встановили водяну систему опалення – в їдальні й майстерні місцевої школи. На це та інші роботи було використано понад один мільйон гривень. Аналогічну ситуацію мали й у банилівському закладі, на що пішло 600 тисяч гривень. У дитсадку Коритного встановили новий котел. Зроблено капітальний ремонт й двох пожежних автомобілів, отриманих з Польщі, звісно, за кошти меценатів, й власними силами. Нині маємо два пожежних депо – в Коритному й Банилові. Зуміли й зробити ямковий ремонт доріг обласного підпорядкування в Коритному й Бережонці протяжністю шість кілометрів. Причому селяни купили п’ятнадцять тонн цементу, а сільська рада виділила 90 тонн гравію.

До речі, без участі громади у нас нічого не вирішується. Скажімо, в цьому році кожне домогосподарство виділить 500 гривень комунгоспу на утримання й благоустрій, а ще 200 гривень – на ремонт доріг. Також по пів тисячі гривень домогосподарства віддадуть на утримання чотирьох пожежних автомобілів. Вже цього року хочемо завершити реконструкцію приміщення старої школи вартістю вісім мільйонів гривень. Тут є підвальне приміщення для укриття, а навчатиметься 125 школярів.

А в Коритному хочемо "переселити" медичну амбулаторію в приміщення старостату: тут треба зробити водозабезпечення й водовідведення, каналізацію й косметичний ремонт. Вивільнене приміщення віддамо переселенцям й молодим сім’ям. Попри це плануємо також благоустрій будинків культури у Коритному та Бережонці. Як і раніше, сподіваємося на підтримку наших фермерських господарств та приватних підприємців й депутатський корпус.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
14-02-2023, 11:00
Коментарів 0 Переглядів 2 075


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!