Дієтолог розповіла, чи варто зараз їсти несезонні овочі та фрукти

новини / Новини Чернівців / Новини України
1 251
0

Багато хто боїться споживати овочі взимку, адже думають, що в них лише нітрати та пестициди. Однак, якщо перед споживанням правильно мити продукти, то вони не будуть такими шкідливими.

Про це повідомила дієтолог Юлія Чумак в Instagram.



Нітрати в овочах
За словами експерта, всі хімічні речовини якими обробляють овочі не залежать від сезону.

Також усі овочі оброблять нітратами - солями азотної кислоти. Вони містяться в грунті та гарно розчиняються в воді. В нормі входять в склад овочів, штучно додаються в перероблені м'ясні вироби.

Однак, 80% нітратів які ми вживаємо потрапляють до організму з овочами. Бо саме для рослин нітрати - обов'язкова умова нормальної життєдіяльності.

Рівень нітратів в овочах не стабільний. На їх концентрацію в продукті впливають погодні умови, якість грунту, полив, контроль за використанням добрив та сезонність.

Лідерами по концентрації нітратів є:
- Шпинат;
- Рукола;
- Столовий буряк.

"CDC та ВООЗ рекомендують вживати не більше 3,7 мг нітратів на кілограм ваги", - каже дієтолог.

Також високі ризики отруєння нітратами мають діти грудного віку, яким розводять суміші для харчування колодязною водою, або водою з неперевірених джерел.

Варто уникати покупок овочів в нелегальних місцях продажу. Все тому, що для них не існує норм і ми не можемо знати яка кількість добрив і нітратів міститься в цих продуктах.

Дієтолог каже, що замочування продуктів перед споживанням зменшує кількість нітратів на 30-50%, термічна обробка на 40-80%.

Пестициди, інсектициди та фунгіциди
Ці хімічні речовини бережуть продукти від шкідників. Такими речовинами обробляються не лише овочі, але й фрукти, злаки та бобові. Тому якщо хочете уникнути їх в раціоні - треба не їсти продукти рослинного походження.

"Ті овочі, які не сезонні у нас - сезонні в інших країнах, звідки до нас і їдуть. А локальні овочі з теплиць обробляються так само як і не тепличні", - додає експерт.

Парафін
Часто овочі чи фрукти обробляють воском для тривалого зберігання. Однак, шкідливими є фунгіциди і інші речовини, якими можуть обробляти продукт після воску.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У мікрорайоні Чернівців - пожежа: горить велика територія
20 662
У Чернівцях біля ліцею дитина зламала дерево сакури: мати просто спостерігала - відео
9 223
У холодильнику у дитсадку зберігали пиво: у Чернівцях перевірили харчоблоки і виявили серйозні порушення
8 529
Вийшли всім селом із прапорами та калачами: на Буковині зустріли воїна, який повернувся з полону - відео
5 623
П'ять квартир та офіс дружини: що задекларував новий головний прокурор Буковини
5 577
Прив'язали до мотоцикла і волочили: росіяни жорстоко стратили українського полоненого
5 064
На Буковині - новий прокурор: хто ним став
4 725
На Буковині завтра різко зміниться погода: чого чекати
4 724
Навколішки і з прапорами: на Буковині зустріли траурний кортеж із захисником - фото
4 077
"Якщо належить ПЦУ, значить, належить ПЦУ": Клічук прокоментував сутичку біля храму Чернівців
3 932