RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Багато хто боїться споживати овочі взимку, адже думають, що в них лише нітрати та пестициди. Однак, якщо перед споживанням правильно мити продукти, то вони не будуть такими шкідливими.

Про це повідомила дієтолог Юлія Чумак в Instagram.



Нітрати в овочах
За словами експерта, всі хімічні речовини якими обробляють овочі не залежать від сезону.

Також усі овочі оброблять нітратами - солями азотної кислоти. Вони містяться в грунті та гарно розчиняються в воді. В нормі входять в склад овочів, штучно додаються в перероблені м'ясні вироби.

Однак, 80% нітратів які ми вживаємо потрапляють до організму з овочами. Бо саме для рослин нітрати - обов'язкова умова нормальної життєдіяльності.

Рівень нітратів в овочах не стабільний. На їх концентрацію в продукті впливають погодні умови, якість грунту, полив, контроль за використанням добрив та сезонність.

Лідерами по концентрації нітратів є:
- Шпинат;
- Рукола;
- Столовий буряк.

"CDC та ВООЗ рекомендують вживати не більше 3,7 мг нітратів на кілограм ваги", - каже дієтолог.

Також високі ризики отруєння нітратами мають діти грудного віку, яким розводять суміші для харчування колодязною водою, або водою з неперевірених джерел.

Варто уникати покупок овочів в нелегальних місцях продажу. Все тому, що для них не існує норм і ми не можемо знати яка кількість добрив і нітратів міститься в цих продуктах.

Дієтолог каже, що замочування продуктів перед споживанням зменшує кількість нітратів на 30-50%, термічна обробка на 40-80%.

Пестициди, інсектициди та фунгіциди
Ці хімічні речовини бережуть продукти від шкідників. Такими речовинами обробляються не лише овочі, але й фрукти, злаки та бобові. Тому якщо хочете уникнути їх в раціоні - треба не їсти продукти рослинного походження.

"Ті овочі, які не сезонні у нас - сезонні в інших країнах, звідки до нас і їдуть. А локальні овочі з теплиць обробляються так само як і не тепличні", - додає експерт.

Парафін
Часто овочі чи фрукти обробляють воском для тривалого зберігання. Однак, шкідливими є фунгіциди і інші речовини, якими можуть обробляти продукт після воску.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
10-02-2023, 01:40
Коментарів 0 Переглядів 1 131


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.