Дієтолог розповіла, чи варто зараз їсти несезонні овочі та фрукти

новини / Новини Чернівців / Новини України
1 327
0

Багато хто боїться споживати овочі взимку, адже думають, що в них лише нітрати та пестициди. Однак, якщо перед споживанням правильно мити продукти, то вони не будуть такими шкідливими.

Про це повідомила дієтолог Юлія Чумак в Instagram.



Нітрати в овочах
За словами експерта, всі хімічні речовини якими обробляють овочі не залежать від сезону.

Також усі овочі оброблять нітратами - солями азотної кислоти. Вони містяться в грунті та гарно розчиняються в воді. В нормі входять в склад овочів, штучно додаються в перероблені м'ясні вироби.

Однак, 80% нітратів які ми вживаємо потрапляють до організму з овочами. Бо саме для рослин нітрати - обов'язкова умова нормальної життєдіяльності.

Рівень нітратів в овочах не стабільний. На їх концентрацію в продукті впливають погодні умови, якість грунту, полив, контроль за використанням добрив та сезонність.

Лідерами по концентрації нітратів є:
- Шпинат;
- Рукола;
- Столовий буряк.

"CDC та ВООЗ рекомендують вживати не більше 3,7 мг нітратів на кілограм ваги", - каже дієтолог.

Також високі ризики отруєння нітратами мають діти грудного віку, яким розводять суміші для харчування колодязною водою, або водою з неперевірених джерел.

Варто уникати покупок овочів в нелегальних місцях продажу. Все тому, що для них не існує норм і ми не можемо знати яка кількість добрив і нітратів міститься в цих продуктах.

Дієтолог каже, що замочування продуктів перед споживанням зменшує кількість нітратів на 30-50%, термічна обробка на 40-80%.

Пестициди, інсектициди та фунгіциди
Ці хімічні речовини бережуть продукти від шкідників. Такими речовинами обробляються не лише овочі, але й фрукти, злаки та бобові. Тому якщо хочете уникнути їх в раціоні - треба не їсти продукти рослинного походження.

"Ті овочі, які не сезонні у нас - сезонні в інших країнах, звідки до нас і їдуть. А локальні овочі з теплиць обробляються так само як і не тепличні", - додає експерт.

Парафін
Часто овочі чи фрукти обробляють воском для тривалого зберігання. Однак, шкідливими є фунгіциди і інші речовини, якими можуть обробляти продукт після воску.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
37 271
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
21 220
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
15 092
Проїхав понад 11 тисяч кілометрів на мотоциклі: у Чернівцях зустріли лікаря-мандрівника
11 127
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
8 019
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
6 393
Назвали громади Буковини, які найбільше коштів виділяють на ЗСУ
5 681
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 324
Замість спортивного об’єкта - житло: як ділянка під спорт у центрі Чернівців перетворилася на багатоповерхівку
5 276
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
4 082


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.