RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Донька полеглого військового з Чернівців, п'ятирічна Саміра Камінська, зібрала допомогу для бійців.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 26 січня, пише molbuk.ua



Самірочка народилася через кілька місяців після загибелі на війні батька Маріса Камінського. Зараз дівчинці – п’ять років. Вона – улюблениця всієї родини.



"Хоч і маленька, та все розуміє і відчуває"

За словами бабусі Самірочки, Оксани Романчич, її внучка дуже схожа на татуся: така ж добра, щира, привітна. Ось і зараз сама згадала про те, що дідусеві, який служить у війську, та його побратимам потрібно зібрати передачу.

"На момент, коли почалася повномасштабна війна, наш дідусь, тобто мій чоловік, працював за кордоном, – розповідає пані Оксана.

– Дізнавшись, що відбувається, він повідомив, що їде додому. Повернувся в Україну і відразу пішов на війну. Самірочка дуже цим перейнялася, часто йому телефонує, просить: "Дідусику, повертайся". Готує передачі для нього, побратимів, малює малюнки.

А після свят попросила: "Бабусю, зберімо знову передачу. Відповідаю: "Добре, рідненька, а що передамо цього разу?" Внучка подумала та й каже: "Певне, пледики треба купити, щоби бійцям там було тепло, бо дивися, як на вулиці холодно". А ще, додала, треба, м’яса та солодощів. Це було так зворушливо, до сліз… І оце ми на Різдво закоптили в селі великий шмат свинини, напекли смаколиків і передали дідусеві та його побратимам".



Також на фронті воює хрещений батько дівчинки – рідний брат Маріса Чингіз Камінський. Він був одним із тих, хто боронив Київ він ворожої навали. Він мститься росіянам за загибель брата, якого дуже любив… Братова світлина з ним усюди в лівій кишені – тій, що біля серця…

І Саміра, і її мама Яна Камінська постійно допомагають ЗСУ. Дівчинку виховують у безмежній любові до України.



Побачивши на будь-чому поєднання синьо-жовтих кольорів, дівчинка завжди звертає на це увагу.

"Вигукує: "Бабусю, це прапор України, це слава Україні!" – усміхається Оксана Романчич.

Попри юний вік, Саміра дуже багато розуміє та відчуває.



"Ми дуже хочемо її огородити від всього того зла, що відбувається довкола, від війни, сумних звісток із фронту. Тому при ній намагаємося на такі теми не говорити, – каже Оксана Василівна. – Бо Самірочка, попри свій вік, надзвичайно глибоко все розуміє та переймається. А вона ж іще така маленька".



"Поява Самірочки повернула нас до життя"

Саме поява на світ дівчинки допомогла її матері Яні та бабусі Оксані пережити страшні часи, коли не стало Маріса Камінського. 26-річний капітан загинув у лютому 2017 року під Авдіївкою.



"Маріс живе у нашій пам’яті. А найперше – у своєму продовженні – Самірочці, – каже Оксана Романчич. – Вона перейняла від тата і мами все найкраще. Це – дитина любові, як то кажуть, адже Маріс із Яночкою дуже кохали одне одного. І коли сталася біда, ми не могли ні жити, ні дихати. Донька, яка в цей час була при надії, постійно притискала до себе фото Маріса… Коли Яна народжувала, нікому не дозволила йти з нею в палату. Лише притулила до грудей світлину Маріса, запевнила нас, що все буде добре, і пішла. Народження Самірочки повернуло нас до життя – у першу чергу Яну…"



Самірі постійно розповідають про батька, вона часто їздить із мамою на його могилу на Волині.

"Якось Самірочка витирала гранітну плиту на батьковій могилі і вологою ганчірочкою намалювала серце... Ось так дитина висловила всю ту любов, яку відчуває до татка… Це дуже боляче… Скоро вже шість років буде, як не стало Маріса, але біль не вщухає", – втирає сльози пані Оксана.



Оксана Василівна, яка теж колишня військова, про свого зятя каже:

"Це просто неймовірна була людина, втілення всіх чеснот: порядності, мудрості не по роках, виваженості, стійкості. Усе, що тільки найкраще може бути в людині, – то все він. Його дуже поважали й любили підлеглі. У 24 роки він командував ротою – мав 99 бійців. Жартував: "У мене сто далматинців і я".





Нагадаємо, 26-річний капітан Маріс Камінський загинув у лютому 2017 року під Авдіївкою.



Він народився в Ківерцях Волинської області, здобув вищу освіту у Львівській національній академії сухопутних військ ім. Гетьмана П.Сагайдачного, проходив службу у 3-й батальонно-тактичній групі 80-ї окремої аеромобільної бригади Збройних Сил України.

У нього тоді залишилася вагітна дружина. Через кілька місяців після загибелі чоловіка Яна Камінська народила донечку, яку назвали Самірою.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
29-01-2023, 15:37
Коментарів 0 Переглядів 2 118

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.