Головною традиційною стравою Святвечора є кутя. Вона символізує сімейний затишок, єдність родини та благополуччя дому. Хтось роками готує кутю за бабусиним рецептом, а хтось щороку додає нові нотки у традиційну святкову страву.
5 найцікавіших рецептів приготування куті, які гарантують відмінний результат. Ваша страва обов’язково сподобається усім, хто її скуштує.
Пшенична кутя з горіхами – традиційна
Інгредієнти:
пшениця – 200 г;
горіхи волоські – 100 г;
мак – 100 г;
родзинки – 50 г;
мед – 100 г;
Приготування:
Добре промити пшеницю, залити водою, залишити на 2-3 години. Варити до готовності на маленькому вогні.
Мак теж промити, влити кип’яток, залишити на 30 хвилин, перебити блендером до однорідності. Горіхи потовкти на крихту, трохи підсмажити. Запарити кип’ятком родзинки. Теплою кип’яченою водою розвести мед. Всі інгредієнти з’єднати в глибокій посудині, перемішати.
Вишукана кутя з шоколадом та халвою
Інгредієнти:
пшениця – 200 г;
горіхи волоські – 50 г;
родзинки – 50 г;
шоколад (чорний) – 50 г;
халва – 50 г;
мак – 20 г;
мед (за смаком);
узвар (за смаком).
Приготування:
Пшеницю промити, додати окріп, варити на маленькому вогні до готовності, залишити до охолодження.
Поламати на маленькі шматочки шоколад. Горіхи подрібнити. Халву дрібно нарізати. До звареної пшениці додати всі інші продукти, влити трохи узвару, перемішати.
Оригінальна та незвична рисова кутя
Інгредієнти:
мак – 100 г;
рис – 1 склянка;
мед – 2-3 ст. л.;
горіхи волоські – 100 г;
кориця (за смаком);
цукор (за смаком).
Приготування:
Рис залити кип’ятком, готувати кілька хвилин на сильному вогні під кришкою. Залишити, щоб настоявся.
Горіхи потовкти на маленькі шматочки. Мак добре перетерти. У глибокій посудині з’єднати всі інгредієнти, перемішати.
Кутя з булгура
Інгредієнти:
Склянка булгура
2 ст. л. кунжуту
2 ст. л. насіння соняшника
100 г ізюму
100 г маку
100 г горіхів
Цукор, мед, щіпка солі
Приготування:
Зваріть булгур у підсоленій воді протягом 15-20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки та мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання молочка і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням та кунжутом.
Кутя з сушеною малиною та сухофруктами
Інгредієнти:
пшениця – 200 г:
сушена малина – ¼ склянки;
сушені яблука та груші – ¼ склянки;
мед (за смаком);
цукор (за смаком).
Приготування:
Добре промити пшеницю, додати 4 склянки окропу, готувати пів години. Ввести сухофрукти за кілька хвилин до закінчення варіння. Додати мед, перемішати, дати охолонути.
Нагадаємо, кутя – одна із 12 страв, які за звичаєм готують на Святвечір та Різдво.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-01-2023, 00:30
0
1 777