RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Дуже смачно: 5 традиційних рецептів страв на Святвечір та Різдво


На Святвечір та Різдво кожна господиня намагається приготувати обрядові страви за найкращими рецептами. Колись наші мами і бабусі робили їх за приписами легендарної кулінарки Дарії Цвек.



Кутя з вишневим варенням

Інгредієнти:

пшениця - 2 склянки
мак - 1 склянка
цукор - 1 склянка
мед - дві столові ложки
горіхи, родзинки, вишневе варення до смаку.

Як приготувати:

Добре промийте пшеницю, залийте окропом у рівень із зерном, накрийте і варіть на легкому вогні кілька годин до готовності. Якщо вода википатиме, доливайте окріп.
Мак помийте, залийте окропом і залишіть на 2-3 години чи на ніч, щоб набухнув. Тоді злийте воду і розітріть зерна у макітрі без цукру або змеліть на м’ясорубці з дуже густим ситом.
До перетертого маку додайте пшеницю, чищені та підсмажені горіхи й помиті родзинки. Влийте переварену воду, додайте мед, цукор до смаку і вишневе варення. Кутю до столу подавайте у керамічній мисці з дерев’яною ложкою.

Різдвяні пампухи

Інгредієнти:

борошно - 1 кг.
яйця - шт.
жовтки - 8 шт.
розтоплене масло - 100 г.
цукор - 100 г.
молоко - 500 мл.
дріжджі свіжі - 100 г.
горілка або коньяк - 1 ст. л.

Як приготувати:

У тепле молоко додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 2 столові ложки борошна. Поставте в тепле місце, щоб опара підійшла.
Яйця розітріть з цукром, вилийте в опару, додайте розтоплене масло, поступово досипайте борошно та замісіть тісто до появи пухирців. Залиште в теплому місці.
Коли тісто вдвічі збільшиться в об'ємі, розкачайте його, виріжте круг. Для цього можна використати склянку. У центр кожного круга викладіть начинку з трояндового варення та добре заліпіть краї. Викладіть на присипану борошном поверхню та залиште, щоб підійшли.
Розігрійте олію у глибокій сковорідці та обсмажте пампухи. Дарія Цвек радила це робити верхом донизу, злегка притискуючи, щоб вийшло повітря.



Риба з сушеними грибами

Інгредієнти:

риби - 1,5 кг
сушені гриби - 50 г
цибулини - 2
олія - 100 мл
гірчиця - 1 ч.л
нарізана зелень петрушки
часник - 2-3 зубчики
дрібка солі

Як приготувати:

Почищену і підсушену рибу наріжте порціями, посоліть і посипте розтовченим часником. Залиште на 1-2 години у холодному місці.
Дно посудини вистеліть нарізаною цибулею й подрібненими відвареними грибами. Покладіть рибу, перекладаючи її цибулею і грибами так, щоб верх був укритий цибулею.
Залийте відваром із грибів, вимішаним з олією й гірчицею. Накрийте і запікайте у духовці 1 годину.
Перед подачею викладіть у напівглибоку тарілку, полийте соусом, який утворився під час запікання, посипте нарізаною зеленню. Довкола обкладіть шматки картоплі у мундирах.

Запечена свинина під гірчицею

Інгредієнти:

свинина - 1,5 кг
цибуля - 2 шт.
морква - 2 шт.
гірчиця - 2 ст. л.
часник - 2 ст. л
гвоздика - 2-3 шт.
сіль до смаку

Як приготувати:

М'ясо натріть товченим часником, але не соліть. Залиште на ніч в холодильному місці, тісно закладене в посуді.
Перед випіканням посоліть і змастіть гірчицею. Покладіть у гусятницю із гарячим жиром.
Запікайте за температури 240 градусів. Час від часу підливайте холодною водою, щоб жир не згорав.
За пів години від початку випікання викладіть до м'яса подрібнену кружальцями моркву та дві цілі цибулини із гвоздикою.
Накрийте і запікайте на легкому вогні до готовності. Перевіряйте це проколами. Якщо виходить прозорий бульйон, то свинина спеклась, якщо червона рідина - м'ясо ще потрібно готувати.
Перед подачею наріжте тонкими скибками впоперек волокон. Викладіть у глибоке блюдо і полийте соусом, який утворився при запіканні.



Печена картопля у сухарях

Інгредієнти:

дрібна картопля - 1 кг
панірувальні сухарі - дві жмені
олія та сіль - до смаку

Як приготувати:

Очищену картоплю обкатайте у панірувальних сухарях. А ще краще - у пшеничних висівках. Тоді розкладіть на лист з гарячою олією.
Запікайте за температури 240 градусів до готовності. Зрідка перемішуйте, щоб картопля зарум'янилась.
Викладіть у глибоку миску та посоліть, поки картопля ще гаряча.
Перед подачею кожну картоплину нанизуйте на кольорові шпажки. Цю страву добре подавати, як гарнір до запеченої свинини.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
5-01-2023, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 3 503

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.