RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Іван Кисилиця – один із трьох співзасновників компанії ЇDLO, яка виготовляє сушену та сублімовану їжу в Чернівцях. Зараз у них побільшало замовлень для військових.

У Чернівцях бізнес почали розвивати з 2016 року. Тоді здебільшого спеціалізувалися на харчуванні людей, які ходять у гори.
З початком повномасштабного вторгнення двоє співвласників долучилися до лав ЗСУ – це Сергій Андрєєв та Михайло Темпер. Кореспондентка "МБ" поспілкувалася із третім співвласником бренду Іваном Кисилицею, який зараз продовжує розвивати бізнес у Чернівцях.



Друзі з університету

Троє друзів – Михайло, Сергій та Іван познайомилися наприкінці 90-х. Тоді часто ходили в гори. Іван пригадує, часто виникали проблеми з харчуванням у таких походах. Випробувавши кілька ідей, дійшли до варіанту сушеної та сублімованої їжі.



– Міша – з Києва, а ми з Сергієм – із Чернівців. У 2015-2016 роках активно ходили у гори, і весь час виникала проблема: ти береш із собою багато продуктів, щось готуєш, щось згорає, а до кінця все одно їси консерви. Тому часто це було таким собі переведенням продуктів. Треба було щось з цим робити. Тоді з’явилися вже різні виробники, але вони здебільшого засушували їжу. Ми вирішили робити щось своє. Спочатку асортимент був невеликий – якісь там крупи, борщ, – розповідає Іван.



У 2019 році виробляти їжу почали в Чернівцях. Запустили виробництво. Тут дещо змінилася й технологія виробництва. Освоїли сублімацію.
– Головна наша ідея – їжа у пакеті, яку ти можеш приготувати за кілька хвилин. Наша їжа буває сушена, комбінована та сублімована. Сушена – це просто, продукти висушуються. Сублімація – технологічно складніший процес. Їжа спочатку повністю готується, потім вона шоково (тобто дуже швидко) заморожується і в спеціальній вакуумній камері випаровується лід. Лід перетворюється у пару. Триває ця "сушка" від 24 до 36 годин. Якщо простіше – це один із видів консервації, так звана вакуумна сушка, – каже І.Кисилиця.

Іван розповідає, що січень цього року був дещо іншим у їхньому виробництві. Зазвичай замовлень у цей період мало через те, що зима – не туристичний сезон. Але люди почали активно робити замовлення.

– Ми зрозуміли, що люди готуються, принаймні, складають "тривожні валізи", – пригадує підприємець.

У перші дні війни, за словами підприємця, була якась невизначеність: зупинився завод, який виробляв пакування у Харкові. Виникли проблеми із постачанням круп. Тоді замовляли їх із Молдови та Польщі.

Передавали їжу на "Азовсталь"

– Багато наших клієнтів-туристів долучилися до ЗСУ. Вони почали замовляти нашу продукцію. Знали, що це дуже зручно. Зараз вже набагато більше замовлень від військових. Регулярно відправляємо їжу нашим партнерам, які зараз у ЗСУ. Багато волонтерів, фондів беруть страви для військових. Відправляли й у райони для людей, у яких були проблеми з харчуванням. Спочатку – Харків, потім Маріуполь. Коли ще була можливість, щось возили на "Азовсталь" волонтери з Києва, – каже Іван.

Наразі у підприємців виникла ще одна проблема. Через тривалі відключення світла затримується виробництво деяких страв.

– Обладнання, на якому ми сушимо наші страви, повністю залежить від електрики. Наприклад, для приготування вермішелі потрібно понад 24 години безперебійної електроенергії. Тому зараз не вся їжа наявна. Маємо один генератор, фасування працює. Замовили потужні генератори, ще чекаємо їх, – додає І. Кисилиця.

Можна їсти з пакета

Кожну партію продукції підприємці намагаються перевіряти в лабораторії.

– У лабораторії нам кажуть, чи ця страва, наприклад, може зберігатися, чи не утворилося шкідливих домішок. Бо в процесі висушування, якщо все добре виготовлено та запаковано, проблем не повинно виникати. Додатково у кожну страву ми додаємо поглинач кисню, щоб навіть якщо і була якась волога, він її увібрав. Ми працюємо на ринку харчових продуктів, тому це дуже відповідально. До прикладу, виготовляємо картоплю з курячим філе. Коли ми продаємо цю страву, до неї додаємо посвідчення якості виробника і висновок лабораторного дослідження. Ну і, звісно ж, продукти, які нам привозять, мають бути найвищої якості, – додає Іван.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

25-12-2022, 18:18
Коментарів 0 Переглядів 2 714

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.