RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У місті є декілька житлових комплексів, у яких все облаштоване на електроенергії.У мирний час жити у таких електрифікованих новобудовах круто. Це економно, безпечно, зручно. Та зараз, коли країна потерпає від постійних та тривалих відключень світла, мешканцям цих житлових комплексів не позаздриш.

Якщо жителі звичайних квартир можуть бодай приготувати їжу на газовій плиті і погрітися на кухні біля ввімкнених конфорок, то в електрифікованих оселях такої змоги немає.



"Треба генератор розміром із "Титанік"

Кореспондентка "МБ" навідалася до одного з таких житлових комплексів на вулиці Герцена, щоби дізнатися, як зараз живеться тамтешнім мешканцям.



Субота, обідня пора, на вулиці – мряка і холод. На території мікрорайону майже немає людей. Час від часу вискочить хтось із автівки – і швиденько до під’їзду.



З новобудови виходить родина з дитиною. Цікавлюся, чи не мерзнуть.

"Та мерзнемо, але не те щоб аж дуже, – відповідає молода матуся. – Поки що, на щастя, немає низьких температур. Та й великі панорамні вікна додають тепла, сонце за день трохи прогріває помешкання. Коли ж ударять морози, може бути гірше. Вирішили поки що не купувати газові балони, бо це трохи небезпечно".

"Насправді це катастрофа, – зазначає батько родини Іван. – Світла немає, нічого не працює. Нам обіцяли золоті гори, що тут і генератори будуть, і своя підстанція. Але тепер пояснюють, що це має бути генератор розміром із "Титанік", щоби заживити будинок. Бо на одну квартиру треба в середньому 3-4 кіловати. Рахуйте, на поверсі – по 5 квартир, тобто в одному восьмиповерховому будинку загалом – 40 осель. Щоб їх усіх заживити, не знаю, який потрібен генератор".



Що ж до молоді, то вона особливо не заморочується.

"Коли вимикають світло, йдемо гуляти. Коли воно з’являється, батареї вмикаються і нагріваються автоматично. Якщо ж електрики немає дуже довго, тому тепло одягаємося, вкриваємося пледами і так гріємося", – кажуть юні мешканці мікрорайону.

"Готуємо їсти тоді, коли вмикають світло. В інший час наші електричні плити стоять "для краси". Щодо опалення, коли є світло, в хаті тепло, затишно. Немає світла – немає тепла. Та коли думаємо, як тим нашим бідним хлопцям на фронті, то нам ще тут добре", – кажуть чернівчани.



"На ніч вмикаю підлогу з підігрівом, вона нагріває помешкання, і мені на день вистачає. Також вмикаю на ніч бойлер, тож маю гарячу воду. Ну, а якщо вночі вимикають електрику, що вдієш, немає ні тепла, ні гарячої води. Але це не страшно", – каже ще одна мешканка будинку.

"Готуємо їсти раз на кілька днів"

Мешканець мікрорайону Ілля Герман каже, що до ситуації вже пристосувалися (товсті стіни і подвійні панорамні вікна втримують тепло), і додає: "Коли вмикають світло, намагаємося заздалегідь наготувати їсти, щоби потім лише підігрівати. Раніше готували щодня, тепер – раз на кілька днів. Ніхто вже не перебирає, свіжа чи вчорашня страва. Придбав маленьку плиту з газовим балончиком розміром із дезодорант. Воно компактне".



Головне, щоб електрику вмикали хоча б вночі, додає пан Ілля. За цей час помешкання встигає прогрітися, а вдень вдома мало хто буває, хіба що матусі з малими дітьми. От їм складніше.

"От якщо добу-дві не буде світла – то вже почнеться біда. Думали з сусідами на випадок, якщо стане зовсім кепсько, облаштувати пункт обігріву. Але поки що все більш-менш", – запевняє.

Співрозмовник зізнається, що коли у 2015-му році купував у цьому житловому комплексі квартиру, не сподівався, що може бути така ситуація.

"Ніхто не передбачав такого. Тоді думалося: світла може не бути щонайбільше добу-дві через якусь аварію на підстанції. Але щоби таке…Та загалом я не жалкую. Стіни дуже добре утеплені мінеральною ватою. Вона добра тим, що не збирає конденсат, стіни не пліснявіють. У кожній кімнаті – панорамні вікна на всю стіну. Я встановив подвійні рами, і тепер узагалі не проходить ні холод, ні шум. Тож у квартирі тепло, хоч я вдень намагаюся не вмикати опалення навіть якщо є світло", – розповідає пан Ілля.



Усі прилади Ілля Герман вмикає вночі. Завдяки тритарифному лічильнику вдається економити на компослугах.

"З 23.00 до 07.00 ми платимо за електрику по 57 копійок. Встановив таймери, нічого не регулюю вручну, воно все автоматично працює. Перемо вночі, опалення вмикаємо теж уночі. За ніч квартира прогрівається, і вдень тримається тепло. Тож за свою квартиру площею 75 квадратів я сплатив за листопад 1270 гривень. Це за все: електрику, воду, обслуговування ліфтів, прибирання сміття. У найбільші морози виходило близько 2000 гривень", – ділиться чернівчанин.

Чи не найбільшою незручністю під час обмеження електропостачання для пана Іллі є те, що він не може ввімкнути кавоварку і випити вдома улюбленої кави. Також доводиться підніматися на свій п’ятий поверх сходами. Світла може не стати в будь-яку мить, тож чоловік не хоче застрягнути в ліфті.


Фото у ліфті - з сайту bitidi-group.com

Раніше Чернівецький міський голова Роман Клічук зазначив, що міська влада домовилася з буковинськими енергетиками, що для таких житлових комплексів не будуть вимикати світло хоча би вночі.

"У нас є два мікрорайони, де в помешканнях – тільки електричне опалення, газу там немає. Це ЖБК "Зоряний" на вулиці Герцена, також кілька таких будинків розташовані на вулиці Січових Стрільців. Ми домовилися з обленерго, щоб їх не відключали від електроенергії хоча б на ніч, аби люди за нічний період могли прогріти помешкання", - сказав Клічук.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
25-12-2022, 15:09
Коментарів 0 Переглядів 4 874

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.