* На правах реклами
Різдвяний піст – другий за строгістю у році. У цей період традиційно заборонено вживати їжу тваринного походження: м’ясо, яйця й молочні продукти. Натомість, можна їсти рибу, сухофрукти, хліб, каші, фрукти. Середа та п‘ятниця вважаються строгими. А найсуворіший пісний день – святвечір, переддень Різдва.
Оскільки від усієї їжі тваринного походження – молочки, яєць і м‘яса – слід відмовитися основу раціону повинні складати рослинні продукти – зернові, бобові, овочі, фрукти, горіхи, гриби. Тільки будьте обачні – змінювати спосіб харчування слід поступово, адже це стресово для організму. Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що в раціоні обов‘язково мають бути жири – оливкова, лляна та гарбузова олії, насіння льону та кунжуту. Також, бажано споживати білки рослинного походження, наприклад, гриби або авокадо.
Перший тиждень посту вже позаду. За цей час ті, хто його дотримуються, мабуть, встигли вже посмакувати пісним борщем, голубцями, дерунами, варениками й квасолею в різних варіаціях, а зараз думають, що ж готувати далі, адже хочеться якогось різноманіття.
Чим же здивувати рідних у піст? Яка страва буде і корисною, і смачною водночас? Відповідь на ці та інші запитання нам дала бренд-шеф і шеф ресторанного комплексу "Бартка" Яна Лакуста.– Насамперед пісне харчування потрібно правильно організувати, щоб організм постійно отримував якомога більше корисних речовин та залишався в тонусі довгий час навіть без м‘яса та яєць. Адже їжа – це енергія. І щоб вона швидко не закінчувалась, потрібно вживати багато овочів і фруктів. Якщо ж харчування організувати неправильно, це може зашкодити здоров’ю. Крім того, піст – це очищення, зокрема, і фізичне. Тож, із точки зору медицини, постити – корисно, але підходити до цього потрібно розсудливо, – пояснює Яна Лакуста. — Враховуючи наш темп життя і бажання урізноманітнити наповнення столу, пропоную дві страви, які можуть збагатити пісний раціон.Перша страва – грибні роли з овочевим тартаром та пікантно-кокосовим соусом
Для приготування 4 порцій необхідно:Тісто "Філо" – 480 г
Масло-спред – 120 г
Гриби (печериці) – 400 г
Цибуля ріпчаста – 200 г
Кабачки – 120 г
Помідори – 120 г
Соус вершково-кокосовий – 200 г
Цибуля кримська – 60 г
Часник – 1 зубчик
Борошно – 20 г
Сіль, перець, приправа чилі
Грибні роли з овочевим тартаром та пікантно-кокосовим соусом готуємо так: тісто "Філо" розморожуємо та ріжемо на прямокутні смужки однакового розміру. З цих інгредієнтів вийде орієнтовно 5-6 штук, для однієї потрібно 3-4 смужки тіста. Кожен шар змащуємо розтопленим пісним маслом, всередину кладемо начинку і закручуємо. Готові роли перед випіканням змащуємо зверху розтопленим маслом. Випікати до 20 хв при температурі 180-190 градсів.
Готуємо начинку: цибулю обсмажуємо до золотистості (можна додати зубчик часнику), додаємо гриби, нарізані дрібним кубиком. Перед завершенням пасерування для в’язкості начинки всипаємо трішки борошна. Солимо та перчимо за смаком. Як тільки начинка охолоне – формуємо роли.
Щоб приготувати овочевий тартар, кабачок, помідори і червону цибулю нарізаємо дрібним кубиком, маринуємо їх, солимо та перчимо за смаком. Можна додати сік лимона.
Перед випіканням роли можна посипати кунжутом, адже в піст ми не доотримуємо поживні речовини, а в цих маленьких зернятках їх вдосталь.
Для соусу смажимо дрібно нарізану цибулю до легкої рум’яності, потім вмішуємо борошно і пасеруємо до утворення горіхового кольору. Вливаємо кокосові вершки і додаємо для пікантності подріблений чилі. Доводимо до кипіння і блендеруємо до однорідної маси. Додаємо сіль і перець за смаком.
Інший рецепт – овочі гриль з соусом песто
Для приготування 4 порцій необхідно:Кабачки – 240 г
Баклажани – 240 г
Соус песто з кропу і базиліку – 120 г
Базилік свіжий – 20 г
Перець болгарський (червоний свіжий) – 200 г
Перець болгарський (жовтий свіжий) – 200 г
Гриби (печериці) – 200 г
Помідори чері – 120 г
Соус соєвий – 40 г
Приправа до м’яса
Тим’ян – 1 гілочка
Олія соняшникова рафінована
Сіль, перець
Приготування:
Овочі нарізаємо кільцями однакової товщини і маринуємо. Смажимо на сильно розігрітій пательні-гриль до напівготовності. Олію додаємо в маринад, а не на пательню (інакше втратиться ефект димності й запаху грилю). Овочі викладаємо на тарілку – кабачки і баклажани по черзі, а перець і гриби – зверху. Готову страву поливаємо соусом песто і декоруємо листям базиліку.
Щоб приготувати соус песто, потрібно подрібнити в блендері зелень до однорідної маси з 1\2 об’єму олії, потім додати мелений горіх і часник. Насамкінець влити решту олії, посолити та поперчити за смаком.
Легко, правда? Як бачите, ці страви готуються просто, швидко і з добре знайомих нам продуктів, які можна знайти якщо не завжди у холодильнику, то у магазині чи на ринку точно. Міксуйте їх і складайте повноцінне меню на весь піст. Пам‘ятайте, далеко не вся смачна їжа – м‘ясна чи молочна, з овочів та фруктів можна створити часом досить цікаві та неймовірно апетитні порції.
12-12-2022, 12:54
0
3 097