Різдвяний піст 2022-2023: коли починається, що можна і не можна їсти

новини / Новини України
1 237
0

Щорічно православні віруючі тілесно та морально готують себе до Різдва, очищуючи тіло та душу за допомогою посту. Різдвяний піст - один із найдовших у році і триває 40 днів. Під час нього відмовляються від певної їжі, а також утримуються від розваг та гріхів.

Мета посту полягає в тому, щоб очистити тіло і душу, виховати себе духовно та наблизитися до Бога.



Коли починається пост 2022 - дата та особливості

В Україні Різдво Христове відзначається двічі - 25 грудня і 7 січня. Відповідно, Різдвяний піст триває:

з 15 листопада по 24 грудня за старим стилем;

з 28 листопада по 6 січня за новим стилем.

У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим - на честь святого апостола Пилипа, пам'ять якого віруючі шанують 27 листопада (14 листопада за старим стилем). Ця дата - останній день, коли можна їсти скоромну їжу.

Як правильно харчуватися в Різдвяний піст - загальні правила

Період Різдвяного посту важливим для кожного християнина, адже відразу після закінчення посту настає Різдвяний Святвечір - переддень великого свята Різдва Христового.

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань.

У Різдвяний піст потрібно утримуватися від:

лихослів'я і образ;

куріння і вживання спиртного;

занять любов'ю;

ненависті і жадібності;

відвідування розважальних заходів.

Вашими головними заняттями на період посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Зрозумійте, що ви намагаєтеся стати ближче до Бога, а для цього вам потрібно відмовитися від усього того мирського, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.

Також необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію і яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи - на рослинній основі. У середу і п'ятницю можна їсти рослинну їжу без масла, а у вівторок, четвер - рослинну їжу з маслом. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.

Бажано відмовитися від консервації - вона негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. Саме тому церковнослужителі рекомендують міняти раціон поступово, а не різко в перший день посту.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: