RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Для українців, які планують святкувати Різдво за юліанським календарем, 7 січня, варто пам'ятати про Різдвяний піст, або Пилипівку. Вона починається з 28-го листопада і триватиме до самого Святвечора, тобто 6-го січня.

Що можна і не можна робити, кому не варто дотримуватися обмежень.



Коли Різдвяний піст в Україні 2022

Різдво Христове в Україні з 2017 року офіційно відзначають двічі: 25 грудня - за григоріанським та новоюліанським календарем та 7 січня - за юліанським календарем.

А з 2022-го року Православна церква України також проводитиме святкову службу 25-грудня.

Постувати треба починати за 40 днів до свята. Тобто з 15 листопада по 24 грудня за григоріанським і новоюліанським календарями, з 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем.

Що можна і не можна робити на Пилипівку

У народі піст прийнято називати Пилипівкою, адже його початок за юліанським календарем - після дня на честь святого апостола Пилипа, тобто 27 листопада.

На Пилипа ще можна їсти м'ясо і молочні продукти, а вже після нього на це накладається табу.

Як правильно поститися в Різдвяний піст

Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкова, льняна, гарбузова олії, насіння льону, кунжуту.

Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо, бобові. В деякі святкові дні дозволено їсти рибу.

Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування - це стрес для організму і потрібно усе робити поступово.

Кому не варто дотримуватись посту

Не варто тримати піст хворим на онкозахворювання, діабет, людям зі шлунковими проблемами, дітям до 7 років, вагітним, годуючим та тим, хто знаходиться на реабілітації після хвороб.

Харчування в піст по днях в Різдвяний піст

28-29 листопада - будь-які види риби, каша без масла;
30 листопада - продукти рослинного походження;
1-2 грудня - овочі з грибами, каша з додаванням олії;
3-4 грудня - риба, крупа з маслом;
5 грудня - фрукти з овочами, крупа;
6 грудня - риба, горіхи, овочі, каші;
7 грудня - рослинна їжа;
8-9 грудня - рослинна їжа з маслом;
10-11 грудня - рибні страви, овочі;
12 грудня - овочеві супи, фрукти;
13 грудня - рибні страви з овочами;
14 грудня - супи з крупою і овочами;
15 грудня - рослинна їжа з додаванням олії;
16 грудня - фрукти, тушковані овочі;
17-18 грудня - рибні страви з гарніром з овочів;
19-20 грудня - будь-яка риба, фрукти, крупи з маслом;
21 грудня - рослинна їжа;
22 грудня - гриби, овочеві рагу, каша з маслом;
23 грудня - овочі без масла, супи;
24-25 грудня - гаряча рослинна їжа з рослинною олією, риба;
26-29 грудня - будь-які каші з додаванням олії;
30 грудня - рослинна їжа;
31 грудня - фрукти, овочі, горіхи, ягоди;
1 січня - пісна каша без масла;
2 січня - тільки сухофрукти, горіхи;
3 січня - сирі і печені фрукти з овочами;
4 січня - тільки сухофрукти, горіхи;
5 січня - супи на овочевому бульйоні, овочі на пару;
6 січня - тільки сухофрукти, горіхи.

Піст ділиться на три етапи:

Перший (з 28 листопада по 19 грудня) - по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах і суботах дозволено додавати рибу і олію. Середа, п'ятниця - сухоїдіння.

Другий (з 20 грудня по 1 січня) - по понеділках можна їсти рослинну їжу без олії, по вівторках і четвергах - рослинну їжу з олією, по середах і п'ятницях - сухоїдіння, а по суботах і неділях можна гарячу їжу з олією і рибу.

Третій (з 2 по 6 січня) - найсуворіший. У понеділок, середу і п'ятницю - сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії, а в суботу та неділю - гаряча їжа з олією.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
26-11-2022, 14:59
Коментарів 0 Переглядів 1 290



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.