Узбецький плов - популярна страва східної кухні, яку можна легко приготувати вдома. Для того, щоб плов вийшов розсипчастим, ароматним і ситним, важливо знати про деякі нюанси.
УНІАН
поділився, чи потрібно замочувати рис для плову і в якому посуді найкраще його варити.
Плов розсипчастий з м'ясом - секрети вдалого приготуванняДля того, щоб коронна узбецька страва вийшла на славу, варто відповідально поставитися до підготовчого етапу і правильно підібрати всі необхідні інгредієнти:
-
рис - краще купуйте узбецькі сорти, ретельно промивайте рис і замочуйте його на 1 годину;
-
м'ясо - використовуйте баранину або яловичину, нарізайте великими шматками, обсмажуйте, і тільки перед додаванням до рису, подрібнюйте;
-
овочі - цибулю нарізайте кільцями або півкільцями, а моркву - великими брусочками;
-
масло - вибирайте рослинне масло без запаху, причому, на 1 кг рису має піти 200-250 мл олії;
-
спеції - обов'язково додавайте часник (цілу головку), гострий перець (цілий стручок), зіру, барбарис, мелений чорний і червоний перці.
За бажанням також ви можете додати хмелі-сунелі, чебрець, коріандр, шафран, сухофрукти та інші інгредієнти на ваш смак.
Враховуйте, що
справжній плов можна приготувати тільки в чавунному казані з товстими стінками. Рис в такому посуді готується рівномірно і залишається розсипчастим, а м'ясо не прилипає до стінок.
Класичний узбецький плов - рецепт
Основний принцип плову простий - вам спочатку потрібно приготувати зірвак (обсмажити м'ясо і овочі, а тільки потім додавати рис). Що стосується пропорцій, то м'ясо, моркву і рис кладуть в рівних частинах, цибулю і часник - 1-2 головки. Технологія приготування наступна:
- гарненько розігріти казан і вилити в нього масло;
- обсмажити нарізане м'ясо, потім додати цибулю;
- коли м'ясо і цибуля обсмажаться, додати моркву;
- по готовності моркви залити все гарячою водою, щоб вона покривала м'ясо на 1-2 см;
- викласти часник, спеції, перець та інші інгредієнти;
- посолити і варити на помірному вогні 40 хвилин, поки м'ясо не стане м'яким.
На даному етапі ви можете вважати, що приготували зірвак. Далі потрібно закласти рис. Робити це краще шумівкою, щоб рівномірно розподілити його. Рис необхідно втопити в бульйоні і протушкувати у відкритому вигляді 20 хвилин. Потім вимкнути вогонь, накрити казан кришкою і залишити плов "доходити" на 15-20 хвилин. З готового блюда потрібно дістати часник і перець, якими потім можна прикрасити плов, викладений на велику тарілку.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
21-10-2022, 01:15
0
1 250