Капуста займає справді вагоме місце в українській кулінарній традиції, адже вона завжди була дешевою й доступною, підходила для посту й легко ставала частиною різних страв. Традиційним є козацький капусняк і фучки, лемківські капустяні оладки, не менш популярними є крижавка і звичайна квашена капуста.
Ми зібрали ці чотири рецепти від Едуарда Насирова, щоб ви могли сповна насолодитися цим українським овочем.
Рецепт оладок із капусти — фучкиІнгредієнти:
- 1 склянка борошна
- 3 яйця
- 250 мл молока
- 1 цибулина, подрібнити
- 1 склянка квашеної капусти
- ½ ч.л. цукру
- 1/3 ч.л. соди/розпушувача
- сіль, чорний перець і кмин за смаком
- олія для смаження
Приготування:1. Просто з'єднайте всі інгредієнти, окрім капусти та цибулі, та гарно перемішайте. Потім наріжте цибулю та додайте її в тісто разом із капустою. Перемішайте.
2. Сформуйте оладки і смажте на невеликій кількості олії на середньому вогні до золотистості з двох боків.
Подавайте зі сметаною чи іншим соусом.
Рецепт квашеної капусти
Інгредієнти:- 3 кг капусти
- 250 г моркви
- 45−60 г солі
- 10 горошин духмяного та чорного перцю
- 3−4 лаврових листки
- 1 гострий перець
Приготування:1. Дрібно нашаткуйте капусту, натріть моркву на крупну тертку. Змішайте їх, додавши сіль.
2. Додайте перець, гострий перець і лавровий лист, гарно перемішайте, пром’явши всю суміш руками.
3. Перекладіть капусту в банку, промніть її товкачкою, закрийте і лишіть на 3−4 доби.
Подавайте з нарізаною півкільцями цибулею, олією та кропом.
Рецепт маринованої капусти — крижавки
Інгредієнти:- 2,5 кг капусти
- 500−700 г буряку
- 200 г моркви
- 1 головка часнику
Для маринаду:
- 1 склянка цукру
- 1 склянка оцту 5−6%
- 2 ст.л. солі
- ½ склянка олії
- 1 л окропу
- лавровий лист, перець
Приготування:
1. Наріжте капусту на 8 частин так, щоб качан залишився і тримав листя. Натріть моркву на тертці, подрібність часник. Буряк очистіть і наріжте тонкими пластинками. Викладіть овочі шарами у каструлю чи миску.
2. Для маринаду змішайте всі інгредієнти, перемішуйте доки сіль і цукор не розчиняться.
3. Залийте капусту гарячим маринадом, накрийте тарілкою, поставте зверху вантаж і залиште при кімнатній температурі на 5−7 днів.
4. Перекладіть готову капусту в банки, залийте маринадом та відправте в холодильник. Зберігати можна до 2 місяців.
Рецепт капусняка
Інгредієнти:
- 1 цибулина
- 2 моркви
- 2−3 зубчики часнику
- Чилі
- 4 картоплини
- 1 ст.л. томатної пасти
- 1 скл. квашеної капусти
- 2 лаврових листи
- 1 склянка пшона
- 3 ст.л. олії
- 1,5 л води
Приготування:
1. Наріжте цибулю, натріть моркву на крупній тертці. Обсмажте їх разом на розігрітій на сковороді олії.
2. Очистіть картоплю та наріжте тонкими скибками, відправте варитися.
3. Додайте до моркви капусту та часник. Постійно помішуйте, згодом додайте томатну пасту та гарно розмішайте.
4. Додайте в картоплю пшоно та капустяно-морквяну засмажку, варіть разом до готовності пшона. Перед подачею додайте зелень.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-10-2022, 01:00
0
1 381