RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


14 жовтня 2022 року – п’ятниця. 234-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилось 78 днів.
Сьогодні українці відзначають відразу 4 свята, одне з яких - церковне.



Який сьогодні день в Україні і світі

14 жовтня - День створення УПА. Українська повстанська армія (УПА) - озброєне крило ОУН (Організації українських націоналістів). Воно діяло на території України в період 1942-1953 років. Бійці УПА воювали відразу проти двох режимів: сталінського (радянського) та гітлерівського (нацистського). А головною ціллю ОУН УПА була незалежність України.

Також 14 жовтня - День українського козацтва. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня віряни святкують велике церковне свято - Покрову Пресвятої Богородиці. А вона здавна вважається небесною захисницею козаків. Цього дня січовики традиційно обирали своїх отаманів. Наприкінці XV століття з'явилася перша офіційна інформація про козацтво. Тоді козаки охороняли кордони між Кримським ханством та Литовським князівством.

А ще 14 жовтня - День захисників та захисниць України. Свято було створене 2015 року. Головна мета свята - вшанувати захисників та захисниць нашої країни, які боронять її незалежність. Сьогодні, як ніколи, важливо згадати тих українців, які пожертвували своїм життям заради Батьківщини і тих, хто продовжує боронити кордони України від російських загарбників.

14 жовтня в церковному календарі – Покрова Пресвятої Богородиці. Одна з найважливіших подій у православ'ї. Цього дня вшановують застувництво Діви Марії, Матері Христа, за весь людський рід. Свято пов'язане з давньою і красивою легендою про те, як Богоматір вберегла місто від ворожої атаки, накривши населення своїм покровом.



Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 жовтня

Які сьогодні іменини: Георгій, Олександр, Олексій, Іван, Микола, Михайло, Петро, Роман, Віра, Марія.

Талісманом людини, народженої 14 жовтня, є альмандин. Найміцніший мінерал з сімейства гранатів. Здавна вважається, що він позитивно впливає на роботу кровоносної системи, а ще відкривати очі свого власника на щоденні прості радості.

В цей день народилися:

1954 рік — український митець і дисидент Микола Кунцевич;
1913 рік — український письменник-прозаїк, маляр, графік Мирон Левицький;
1940 рік — український актор театру та кіно, народний артист України Лесь Сердюк;
1958 рік — український актор Володимир Кучинський.

Що не можна робити в цей день

Забороняється лаяти та бити дітей, тому що Богородиця може розсердитися.
Не варто працювати по дому.
Не давайте гроші в борг і не беріть кредити.

Народні прикмети і традиції на 14 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

дивилися, який сьогодні день: яка погода, такою буде зима;
північний чи східний вітер означають, що буде холодна зима, а південний - тепла;
на Покрову випав перший сніг - Різдво буде сніжним;
йде дощ - осінь буде непогожою.

В народі 14 жовтня називають Покровом. Для українців це церковне свято має особливий сенс, адже воно святкувалося ще козаками. Богородиця серед наших предків вважалася покровителькою землеробства і материнства. Тому до цього дня намагалися завершити всі польові роботи.

Календар важливих подій в Україні та світі за 14 жовтня:

1066 рік — битва при Гастінгсі;
1092 рік — здійснивши вбивство Незама уль-Мулька здобувають широку відомість гашишини;
1770 рік — засновують Олександрівську фортецю;
1838 рік — в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович, разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським, уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголошує свої проповіді українською мовою;
1942 рік — офіційно створюють Українську Повстанську Армію, сформовану протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН;
1950 рік — у Нью-Йорку відбувається об'єднавчий Собор Американсько-Української Православної Церкви США та Української Православної Церкви в Америці в одну Українську Православну Церкву в США;
1970 рік — у Гаазі приймають Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік;
2006 рік — керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного приймає рішення святкувати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
14-10-2022, 09:04
Коментарів 0 Переглядів 759

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.