* На правах реклами
Жодне застілля не обходиться без цікавих страв та різноманітних напоїв. Але, на жаль, часто вони не поєднуються між собою. Хоч і на столі все гармонійно і по-багатому виглядає, буває, що в поєднанні не смакує зовсім. Аби унеможливити такий дисонанс, бажано вивчити етикет напоїв. Так ви точно знатимете, чим краще закусувати міцні напої – коньяк,
hennessy vsop чи віскі, а що підходить до шампанського. Про ці та інші секрети ідеального застілля – далі.
До міцних напоїв – проста закуска
Міцні напої найменш вибагливі у закусці. Головне правило – щоб страви на столі не мали різкого запаху та специфічного смаку, яким часто можна перебити аромат доброго коньяку чи віскі. Як правило, міцні алкогольні напої і так дуже насичені та оригінальні смаковими поєднаннями. Наприклад, в основі преміального коньяку Hennessy VSOP приблизно 60 видів спиртів, витриманих у дубових бочках понад 15 років. Цей напій має особливий ніжний аромат, у ньому відчувається кориця, гвоздика, чорнослив та кора дуба. З іншого боку в коньяку можна розпізнати мед, сухофрукти, горіхи та цілий коктейль свіжих фруктів. Саме тому під нього не потрібно вигадувати страви запашних овочів чи тушкованого м’яса чи риби. Зокрема, у Франції, подаючи коньячні напої, дотримуються простого давнього правила трьох "С" – coffe, chocolate, cigar. У нас, звісно, прийнято накривати багатший стіл, особливо, якщо це якесь свято.
У такому випадку до міцних напоїв найкраще підійдуть:
- Тверді сорти сиру
- Шоколад
- Сухофрукти і горіхи
- Морепродукти
- Оливки
- Фрукти – груші, яблука, полуниця, виноград, кавун, диня.
Добре поєднується коньяк і віскі з м’ясною нарізкою, слабосоленою рибкою, канапками та брускетами. Крім того, багато хто робить помилку, додаючи до цих видів міцного алкоголю, лимон. Але варто пам’ятати, що такі напої не люблять цитрусових.
Шампанське любить вишуканість
Якщо закуски до коньяку можна знайти чи не в кожному холодильнику, то шампанське таких простих поєднань не терпить. До того ж, різні сорти ігристого вина потребують різних закусок. Напівсухе ігристе хоче до столу висококалорійної їжі, солодке ж – десертів та фруктів. За етикетом, до шампанського найчастіше подають морепродукти – устриці, мідії, лосось, омарів та червону ікру, курятину, легкі салати, сир (переважно м’які сорти – брі, горгонзолу, камамбер, моцарелу), трюфелі, тарталетки, молочний та білий шоколад, десерти, желе і, звісно, фрукти.
Не можна подавати ігристі вина з:
- гірким шоколадом
- кавою
- цитрусовими фруктами
- закусками із прянощами
- свининою
- грибами (виняток – трюфелі).
Дотримуватися цих порад чи ні – вибір кожного. Звісно, якщо ви просто вирішите розслабитися ввечері за келихом ігристого, то закуска не є такою й важливою. Та коли ви накриваєте святковий стіл, то треба бути ретельним у підборі страв і напоїв. Бо, можливо, хтось із запрошених стежить за етикетом поєднань. Не гоже ж, щоб гість нічого не їв?
1-08-2022, 10:05
0
2 841