Дорожчатиме лише цукор

новини
1 198
0
Цієї весни не варто чекати стрімкого зростання цін на продукти харчування, впевнені експерти харчової промисловості. Ціни на хліб, молоко і м'ясо стримуватимуться на колишньому рівні. Виняток складе лише цукор, який швидко зростає в ціні через істотний дефіцит.

Незважаючи на помітне подорожчання зерна на світовому ринку і підвищення його вартості в Україні, ціна на хліб зростати не буде. "Вітчизняні хлібозаводи випікають хліб з вітчизняної сировини і поки не відчули на собі цю світову тенденцію. На початку року багато пекарів спочатку збільшили ціни на свою продукцію, але цей крок був викликаний інфляційними процесами в країні та необхідністю економічного виживання", - відзначає Анатолій Тєльних, голова ЦК Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості і суміжних галузей.

За його словами, зараз цінові показники на хліб більше залежать від державної політики й кроків, направлених на допомогу галузі. Тим часом, в цьому напрямі складається невтішна ситуація. Розвиток хлібної галузі завжди гальмувався ручним регулюванням цін. Саме з цієї причини на сьогодні частина хлібного виробництва відходить у тінь. Хлібозаводи працюють на межі рентабельності.

Що стосується продуктів молокопереробної промисловості, другої категорії товарів, що має підвищений попит в нашій країні, ціни на них до кінця березня можуть дещо зменшитися. Це не пов'язано із зниженням собівартості продукції. Причина в тому, що взимку зростання вартості молочних продуктів досягло своєї межі.

Скорочення кількості сировини на ринку призвело до зростання собівартості молочних продуктів, а отже, - до зростання відпускних цін. Крім того, в багатьох операторів молочного ринку взимку виникали проблеми з постачанням продукції в торгівельні мережі. Останні відчували дефіцит пропозиції. Ці чинники призвели до того, що за три зимові місяці вартість молочних продуктів збільшилася на 30-80%.

Як правило, навесні ситуація з сировиною у переробників молока покращується. Отже, подальший курс вартості молочних продуктів - на пониження.

Ще одна категорія харчових товарів, на яку знижуватимуться ціни, - м'ясо. Ця тенденція намітилася ще минулого року, коли на український ринок почали активно імпортуватися курячі окости із США.

Уже станом на 1 січня 2010 року, за даними Держкомстату, зростання поголів'я свиней в сільгосппідприємствах склало 21,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Згідно з дослідженням УКАБ, на початок березня закупівельні ціни на свиней в Україні складали 14,3 грн/кг, знизившись з початку року на 1,5 грн/кг.

Збільшення пропозиції м'яса птиці також чинить знижуючий вплив на вартість курятини, хоча коливання в цьому сегменті не такі значні через вищу консолідацію виробників.

Однозначно не варто чекати зниження цін на цукор. Сьогодні в Україні спостерігається колосальний дефіцит цього продукту. При внутрішньому споживанні в обсязі 2 млн. тонн, вітчизняні підприємства в 2009 році виробили лише 1,3 млн. тонн цукру. Ціни відразу ж відреагували на це, піднявшись до 10-12 грн. за кг. Фахівці відзначають, що це ще не межа. Задовольнити внутрішній попит за допомогою імпорту не вдасться хоч би тому, що на світовому ринку цей продукт також в дефіциті.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують