RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Частина буковинців та гостей області настільки нажахані тим, що їх можуть відправити до війська, що будь-яка інформація про мобілізацію або вручення повісток відразу набирає небувалої популярності.

Цим скористалися адміністратори одного з тг-каналів, створивши паблік під назвою "Де роздають повістки Чернівці", пише molbuk.ua



У ньому публікують інформацію про те, в яких громадських місцях на Буковині та за яких обставин військовозобов'язаним вручають повістки. Дійшло навіть до того, що розробили мапу Чернівців, позначивши на ній "точки", де найчастіше можна потрапити "під роздачу".

Новостворений паблік відразу став популярним, за кілька днів набравши понад 20 тисяч підписників. Люди читають повідомлення, вірять їм, і починається паніка.

"Прочитала в соцмережах, що повістки вручають просто в кафе на вулицях, - каже мати 22-річного юнака. - Тепер сина навіть за поріг не випущу, щоби не мобілізували".

"Я свого чоловіка вже місяць як тримаю вдома за зачиненими дверима, щоби йому не вручили повістку", - зізнається одна з чернівчанок.

"Часто мучить безсоння, тож чи не щоночі спостерігаю з вікна, як мій 42-річний сусід о "глухій" порі, коли вже всі давно сплять, заходить до свого помешкання, крадучись, як злодій, - кепкує інша буковинка. - Тихесенько там посидить, зробить якісь свої справи і хутко - геть, та так, щоби ніхто не бачив. Вдень його квартира порожня. Де він переховується цілими днями - я не знаю".

В області почалася така істерія, що заклади, в яких, за повідомленнями в зазначеному тг-каналі, вручають повістки, тепер майже пустують - військовозобов'язані просто бояться туди заходити.

При цьому, як писав molbuk.ua, часто інформація, яку публікують у пабліку, не відповідає дійсності. А адміністратори тг-каналу надсилають власникам закладів громадського харчування повідомлення, називаючи суми, за які готові не публікувати інформацію про те, що в цьому закладі вручають повістки - навіть якщо це і неправда.

У пресслужбі Чернівецького обласного ТЦК та СП наголошують: повістки можна вручати всюди, в тому числі й у громадських місцях тощо.

"Законодавством не визначено місць, де дозволено або заборонено здійснювати оповіщення. Вручати повістку військовозобов’язаним можуть представники ТЦК та СП, органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, організацій, навчальних закладів, роботодавці тощо", - зазначають у пресслужбі.

Водночас не кожен військовозобов’язаний, якому вручили повістку, або який звертається (як то чоловіки переселенці) для постановки на військовий облік, буде мобілізованим, зауважують у пресслужбі обласного військкомату.

У терцентрах комплектування здійснюється перевірка, уточнення військово-облікових даних громадян, медичний огляд, робиться висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби та відповідно приймається подальше рішення про залучення до військової служби, або надання відстрочки від призову.

"Триває широкомасштабна війна. Обов’язок захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України - найвищий пріоритет", - нагадують у пресслужбі ТЦК та СП.

На жаль, поки тисячі достойних українців йдуть добровольцями або ж принаймні стають на облік у військкоматах, гинуть на війні, інші намагаються її "пересидіти". І пабліки з повідомленнями про місця вручень повісток їм у цьому значна допомога. Адміністратори таких тг-каналів вміло навчилися заробляти на боягузтві людей.

Уже зараз на хвилі масової істерії такі тг-канали визначають маршрути військовозобов'язаних: вони ходять лише до тих магазинів чи кафе, які паблік ідентифікував як безпечні, тобто туди представники військкомату не навідуються. Чи гуляють "безпечними" вулицями.

А якщо у пабліку напишуть, що повістки вручають уже на подвір'ях, то всі чоловіки на Буковині, які хочуть уникнути мобілізації, взагалі зариються в шафах і виходитимуть звідти лише щоби справити найнагальніші потреби. І то - лише вночі і дуже-дуже тихо... Щоби не почули у військкоматі.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
25-06-2022, 01:24
Коментарів 1 Переглядів 13 726

Теги -
Hаписав: Юрій, Коментарів: 0, Новин: 0, 19 липня 2022 20:39
В новині:
Маніпуляція.
Було б добре не розганяти страх, а ззробити продуману хвилеподібну мобілізацію, як прописано в ззаконі. Але поскільки "розумність" не сумісна з нашою поточною системою, то й створюються такі чати. А люди що люди? Підприємці забились в підвали, замість щоб генерувати гроші і країні також. Чому? А тому. Чого бідні по дурні. Чого дурні бо бідні. І так і живем. 30 років уже. Нічому не навчились.

Краще створюйде прибавочну вартість своїми статтями, вносіть пропозиції які дійсно міняють устрій та лад, а не оцей позор.



Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.