RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Синод Російської православної церкви у Москві 7 червня засудив собор УПЦ в Києві та забрав в української церкви кримські єпархії.

Про це йдеться у публікації BBC News Україна



Згідно з журналом зібрання, синод РПЦ прийняв кримські єпархії УПЦ у пряме підпорядкування патріарха Московського, а також оголосив самочинні дії зі зміни статуту УПЦ такими, що ведуть до нового розколу.

"Тепер в УПЦ кожен має чітко визначитись - він з красивими, чи розумними, він з Москвою чи з Києвом", - оцінив рішення синоду один з митрополитів УПЦ.

Співрозмовники ВВС в керівництві УПЦ вже кажуть, що рішення синоду РПЦ вони не визнають, адже той не має повноважень ухвалювати таких рішень. В УПЦ і далі вважють кримські єпархії підпорядкованими Києву, а не Москві.

Головним питанням порядку денного синоду був аналіз ситуації в Україні після рішень собору Української православної церкви в Києві 27 травня та зміна статусу єпархій УПЦ в Криму.

Окрім того, патріарх доповів про результати візиту керівника відділу зовнішніх церковних справ до Угорщини. Напередодні Угорщина досягла того, щоби Кирила виключили із санкційного списку ЄС 6 пакету.

Зрештою митрополит Іларіон, який був фактичним міністром закордонних справ РПЦ, очолив Угорську єпархію РПЦ. На фоні все кривавіших боїв на фронті протистояння між РПЦ та УПЦ, яка їй донедавна підпорядковувалась, загострюється.

Собор незалежності

Це перше зібрання виконавчого органу російської церкви після того, як раніше підконтрольна їй УПЦ на своєму соборі ухвалила низку рішень, які свідчили про початок руху до незалежності від Москви.

Зокрема, зі статуту УПЦ прибрали всі згадки, які прив'язували УПЦ до РПЦ. Забрали необхідність благословення Москвою обраного митрополита Київського, членство єпископів УПЦ в синоді РПЦ та низку інших положень.

У сьогоднішньому синоді представники УПЦ не брали участі.

"Фактично ми визначили формат нашої церкви як абсолютно автокефальний", - заявив тоді ВВС митрополит Климент, речник УПЦ.

Втім, собор поставив більше питань, аніж дав відповідей.

УПЦ чітко не заявила по повний розрив з Москвою, хоча митрополит Онуфрій перестав поминати Кирила як свого патріарха.

Багато єпископів центру та заходу країни почали говорити про повну незалежність, а от деякі єпископи на окупованих територіях, як от на Донбасі та в Криму, не визнали нового статуту.

Ровеньківська єпархія на Луганщині навіть оголосила, що припинить поминання митрополита Онуфрія.

Кримські єпархії УПЦ навіть після анексії Криму в 2014 році формально лишались у складі УПЦ, в Києві проводили висвячення нових ієрархів.

Проте після київського собору 27 травня експерти прогнозували, що 14 єпархій, які зараз перебувають на окупованих Росією територіях, можуть не підпорядкуватись Києву та почати рух до підпорядкування Москві напряму.

Патріарх Кирило благословив російські війська на війну проти України, що викликало обурення УПЦ та призвело до проведення собору 27 травня. Синод Російської православної церкви у Москві 7 червня засудив собор УПЦ в Києві та забрав в української церкви кримські єпархії.

Анексія церковного Криму

В РПЦ повідомили, що три кримські єпархії УПЦ попросились у пряме підпорядкування Кирила.

Тож синод вирішив прийняти Джанкойську, Сімферопольську та Феодосійську єпархії у безпосереднє канонічне та адміністративне підпорядкування патріарху Московському та священному синоду РПЦ.

У Криму та Севастополі утворили Кримську митрополію у складі Джанкойської, Сімферопольської та Феодосійської єпархій. Її главою призначили митрополита Сімферопольського та Кримського Лазаря.

Проти нього ще раніше українські правоохоронці почали кримінальне провадження за статтею про державну зраду.

Фактична анексія кримських єпархій Кирилом порушує канонічні межі київської митрополії УПЦ. Усі роки після 2014 року Кирило уникав такого рішення.

Раніше РПЦ дотримувалась принципу, що фактична зміна кордонів країн не означає зміни церковних кордонів. До прикладу, після незаконного визнання Москвою незалежності псевдореспублік Абхазії та південної Осетії від Грузії, РПЦ досі вважає, що ці території належать до грузинської церкви.

У рішенні синоду йдеться, що РПЦ висловила підтримку всім архієреям, священнослужителям, черницям і мирянам УПЦ, які усвідомлюють необхідність дотримання канонічного ладу.

І далі пояснили, що мають на увазі.

"Вирішили нагадати, що рішення про зміну статусу Української Православної Церкви може бути прийняте лише в рамках канонічної процедури, що включає постанову Помісного Собору Російської Православної Церкви. Наголосити, що самочинні дії щодо зміни статусу Української Православної Церкви можуть призвести до появи нового розколу в ній", - йдеться в рішенні.

Фактично РПЦ виставила ультиматум, що будь-які рішення УПЦ маюсь затверджуватись у Москві, а інакше це - розкол.

Раніше керівництво УПЦ наполягало, що зміни статуту не мають погоджуватись у Москві.

Реакція УПЦ

У розмові з ВВС News Україна один з впливових митрополитів УПЦ розповів, що там чекали на різкіше рішення.

"Донецькі єпархії не зачепили і не забрали. Якби й щодо Донецька ухвалили б, це було б вже набагато серйозніше", - вказує співрозмовник.

Він навіть визнав, що ситуація Криму в дечому піде на користь УПЦ, попри очевидну втрату єпархій.

"Щодо Криму нам у дечому навіть легше стане. Не будуть нас звинувачувати постійно, що наші священики окормляють окупантів, це для нас плюс. Фактично узаконили територіальну анексію церковною", - додав митрополит.

Він переконує, що блаженніший митрополит Онуфрій спокійно відреагував на таке рішення синоду РПЦ і не буде робити різких рухів.

"Це не є таке рішення, що треба дуже переживати "і спати не треба", - пожартував він.

Але спрогнозував, що якщо з Москви і далі буде натиск проти рішень собору, то в УПЦ може бути внутрішній розкол - більшість єпископів не погодяться на відступ від рішень собору 27 травня, а менша промосковська частина може відколотись.

Помста Онуфрію?

"Все. Кирило помстився Онуфрію і почав розчленовувати УПЦ", - оцінила рішення синоду РПЦ журналістка Тетяна Деркач.

Погоджується з нею ще один журналіст з релігійної тематики Дмитро Горєвой.

"РПЦ офіційно анексувала кримські єпархії УПЦ МП. Це відповідь Онуфрію за собор та плавний відхід від РПЦ", - вважає Горєвой.

Відомий богослов Кирило Говорун вказує, що рішення РПЦ свідчить, що у Москві серйозно сприйняли загрозу від актів собору від 27 травня

"Реакція на неї - анексія кримських єпархій УПЦ. Як перший крок. Це ще одне підтвердження того, що ці акти - не бутафорія, а реальний тектонічний зсув", - вважає Говорун.

Наразі в Україні є автокефальна Православна церква України, яку визнає частина помісних церков та Вселенський патріарх. Вона налічує майже 8 тисяч парафій.

УПЦ наразі має не до кінця зрозумілий статус. Її незалежність не визнає жодна церква світу, а РПЦ, судячи з усього, не налаштована погоджуватись з її рухом до автокефалії.

До 7 червня УПЦ нараховувала близько 12 тисяч єпархій, проте після анексії РПЦ кримських єпархів ця кількість може суттєво скоротитись до 10-11 тисяч.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
8-06-2022, 00:58
Коментарів 0 Переглядів 27 176

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.