center][/center]
За останню декаду лютого на Буковині хліб подорожчав на 5,4-11,4%. Подорожчали популярні у населення сорти хлібу – "Орільський", "Прутський", "Прикарпатський" та "Алчевський". Причинами збільшення оптово-відпускних цін на хліб Держінспекція з контролю за цінами у Чернівецькій області називає ріст цін на борошно та зменшення збитковості виробництва даних видів хліба.
У торговельній мережі Буковини хліб з борошна першого сорту подорожчав на 7,9% (з 3,54 до 3,82 грн/кг), хліб житньо-пшеничний – на 5,4% (з 3,35 до 3,53 грн/кг), хліб з борошна вищого сорту – на 11,4% (з 3,86 до 4,30 грн/кг.). Оптово-відпускні ціни на хліб підняли ВАТ "Чернівецький хлібокомбінат", який є монополістом на ринку хлібопродуктів, а також один приватний підприємець.
Також продовжує дорожчати крупа гречана (з 7,07 грн/кг до 7,25 грн/кг) та на 0,6% соняшникова олія (з 10,90 грн/л до 10,97 грн/л).
На ринках області ціна на крупу гречану зросла на 5,1% (з 7,50 грн/кг до 7,88 грн/кг), а також подорожчали капуста (на 6,3% – з 4,90 грн/кг до 5,21 грн/кг), морква (на 2,0% – з 5,60 грн/кг до 5,71 грн/кг), буряки (на 11,9% – з 5,05 грн/кг до 5,65 грн/кг) та цибуля (на 5,1% – з 5,90 грн/кг до 6,20 грн/кг). Водночас подешевшали яловичина (на 4,0% – з 41,05 грн/кг до 39,40 грн/кг), свинина ( на 4,1% – з 41,90 грн/кг до 40,20 грн/кг) та цукор (на 3,2% – з 10,65 грн/кг до 10,31 грн/кг).
Ріст цін на крупу гречану викликаний підвищенням оптово-відпускних цін виробників, які розташовані за межами Буковини. Подорожчання овочів спричинене скороченням їх запасів за рахунок сезонного фактору.