RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Війна змінила життя усіх українців. Хтось вимушено залишив домівку, хтось покинув місце роботи, хтось почав активно волонтерити, Нас ніколи не вчили, як поводитися в таких ситуаціях, як реагувати на бомбардування, куди тікати і як жити в умовах окупації. Та сьогодні ми пристосовуємося до обставин і навіть вчимося працювати поміж повітряними тривогами. Нелегко зараз усім бізнесам, неважливо – великі це чи малі підприємства, працюють там десять працівників чи двадцять тисяч. Зусиль та ресурсів тепер треба значно більше, ніж до 24 лютого. Навіть за таких умов в Україні є галузі, які змогли адаптуватися та продовжують активно працювати. Адже попри війну, мобілізацію фахівців та масовий переїзд команд розробників, ІТ-сектор приніс рекордні 2 мільярди доларів експортних надходжень в країну за підсумками першого кварталу 2022 року. Як насправді функціонує сфера ІТ в Україні під час війни, скільки ІТ-спеціалістів вимушено переїхали до Чернівців та як їм працюється в нашому місті, ми розпитали у представників компанії ЕРАМ – лідера ІТ-ринку України.

ЕРАМ – найбільша в Україні ІТ-компанія, кількість спеціалістів якої перевищує 14 тисяч осіб. На вітчизняному ІТ-ринку та у сфері інноваційних технологій вона успішно розвивається уже 15 років. До війни офіси та коворкінги EPAM функціонували у багатьох містах України, в тому числі і в Чернівцях. Після 24 лютого багато фахівців компанії були вимушені евакуюватися з центру, сходу та півдня країни у більш безпечні регіони. Львів, Івано-Франківськ, Ужгород та Чернівці тепер стали осередками роботи EPAM-ерів. Як на компанію вплинула війна та як живеться фахівцям на Буковині – далі.

– Розкажіть, будь ласка, як війна вплинула на ІТ-сферу загалом та на вашу компанію зокрема?


– Усім відомо, що ІТ-індустрія кілька останніх років дуже активно розвивалася. Наприклад, лише у 2021-у вона зросла на 36% відсотків в Україні, що добре відбилося на економіці держави. Стрімке зростання індустрії продовжувалось до самої війни. В нових військових реаліях індустрії вдалося консолідуватися та швидко переформатуватися. Зовсім нещодавно, 10 травня Асоціація IT Ukraine оприлюднила свіжі цифри, які показали, що ІТ-індустрія встановила фінансовий рекорд, забезпечивши 2 млрд дол. надходжень за І квартал 2022 року, незважаючи на воєнний стан. Аналогічний показник у 2021 році становив 1,44 млрд дол., тобто фактично обсяг ІТ-експорту збільшився на 28%!

Щодо ЕРАМ, то коли почалося повномасштабне вторгнення, буквально за два-три дні більша частина наших спеціалістів переїхала до більш безпечніших місць. Ми попросили у наших клієнтів та партнерів 48 годин на оцінку ситуації, переформатування та евакуацію колег та їхніх сімей. І вже 28 лютого більшість наших фахівців повернулися до проєктних задач. Аби ефективно та швидко працювати, ми змушені були швидко оговтатися. І зараз ЕРАМ Україна повернулася фактично на довоєнні показники продуктивності та ефективності роботи. Ми продовжуємо функціонувати, а в деяких аспектах навіть розвиватися, залучаємо нові проєкти та нових клієнтів саме в Україну – говорить керівник західноукраїнської локації ЕРАМ Андрій Трофімов.



– Як ви здійснювали евакуацію своїх працівників?


– Ще до війни, коли говорили про високу ймовірність повномасштабного наступу, ми почали пропонувати людям спробувати працювати із міст на заході країни. Частина фахівців так і вчинила. А коли розпочалися воєнні дії, то майже усі спеціалісти вже вимушено почали евакуюватись із гарячих точок. Хтось мав можливість поїхати власним транспортом, хтось поїхав із друзями, для інших ми організували евакуаційні рейси з різних міст та містечок України. Ми досить швидко перевезли і розмістили тисячі EPAM-ерів та їхні сім’ї на заході України. Також чимало спеціалістів зі своїми родинами переїхали організованими компанією автобусами до Румунії, Польщі, Угорщини, адже ми глобальна компанії і маємо офіси фактично у всіх європейських країнах та й на інших континентах – розповідає старший директор з розробки компанії ЕРАМ Андрій Дулуб.

– Багато великих компаній переобладнали свої офіси в притулки. Чи створив ЕРАМ тимчасові прихистки?


– Так, для нас як відповідального бізнесу, безпека та комфорт наших спеціалістів - ключова цінність. Ми з перших днів розгорнули не лише їхній переїзд, а й організувати тимчасовий прихисток для них та їхніх рідних. Тож рішення переобладнати наші офіси у відносно безпечних регіонах у прихистки було максимально швидким і оперативним. Львів, Дніпро, Вінниця, Ужгород, Івано-Франківськ, Надвірна та Чернівці стали тими містами, де ми приймаємо спеціалістів ЕРАМ з різних куточків України. Якщо говорити цифрами, то тільки через львівський прихисток на початку війни проходило більше 500 людей в день, а загалом це вже більше 10 тисяч. У Чернівцях ми змогли прийняти вже понад 600 осіб і половина з них, до речі, залишаються жити і працювати тут, інші подалися в Європу, – говорить директор з розробки компанії ЕРАМ Олександр Мороз.



– Минулого року ви розповідали про плани відкривати офіс у Чернівцях. Чи залишається Буковина потенційним місцем для розвитку ЕРАМ?


– Безперечно, Чернівці продовжують бути для нас стратегічним напрямом розвитку. Зараз ще навіть більше, ніж до війни. Адже якщо в 2021 році Чернівці були на 9-у місці за розміром ІТ-спільноти (тут жило та працювало близько 1% всіх українських айтішників), то зараз Буковина стала чи не найбезпечнішим місцем в Україні і сюди переїхала значна частина айтівців. Якщо говорити про ЕРАМ, то на сьогодні в Чернівцях наша компанія має два коворкінга, де може працювати близько 50 людей. Крім того, ще 27 лютого підписали документи на оренду офісу і почали там ремонт. Через війну ми не можемо завершити його згідно з усіх стандартів ЕРАМ. Та все ж всі необхідні для роботи зручності в ньому будуть. На першому поверсі у нас розміщено більше 20 робочих місць, а другий ми ще залишаємо як прихисток, щоб за потреби розмістити переселенців, – ділиться керівник західноукраїнської локації ЕРАМ Андрій Трофімов.

– В ЕРАМ Україна багато міжнародних клієнтів. Як вони відреагували на війну в Україні? Чи не зупиняли роботу з вами?


– На сьогодні до повноцінної проєктної роботи повернулося понад 95% наших колег. Не зважаючи на складні для всіх умови, ми вже вийшли на довоєнний рівень продуктивності. EPAM вкотре продемонстрував вміння працювати під тиском і проходити глобальні кризи з мінімальними втратами. Більшість партнерів побачили, що для них нічого не змінилося у співпраці з нами за винятком затримок пов’язаних з релокацією людей. Проєкти продовжують працювати – команди виконують свої зобов’язання, релізи відбуваються вчасно, якість не постраждала. Підтримка України і бажання допомогти зі сторони наших клієнтів досить сильні. Більшість з них залишилися з нами, продовжуючи працювати в рамках існуючих контрактів і підписуючи нові. Це надихає. Звичайно, дехто не захотів ризикувати і пішов – це життя, це бізнес, ми це розуміємо і поважаємо. Якщо оцінювати обсяги роботи до війни та зараз, то можна сказати, що відтік клієнтів перекривається притоком, і ми плануємо повертатися до фази росту, – розповідає старший директор з розробки компанії ЕРАМ Андрій Дулуб.

– Зараз багато людей з різних галузей втратили роботу. Чи довелося вам звільняти спеціалістів за час війни?


– Ми продовжуємо виплачувати компенсації усім без винятку нашим спеціалістам, незалежно від того, де вони знаходяться та після 24 лютого не звільнили жодної людини. Крім того, у перші дні війни компанія виплатила додатково по тисячі доларів кожному фахівцю, як допомогу під час війни. Дехто використав ці кошти на переїзд, а багато задонатили їх на ЗСУ чи в благодійні фонди. Також для фахівців ЕРАМ відкрито кілька внутрішніх каналів комунікації, де кожен може отримати цілодобову консультацію та допомогу, та створено цілодобову гарячу лінію для надання екстрених консультацій. Завдяки цьому ми змогли евакуювати сотні спеціалістів з гарячих точок, і зараз там залишилося лише кілька десятків осіб, які в силу тих чи інших обставин не змогли залишити свої домівки – розповідає керівник західноукраїнської локації ЕРАМ Андрій Трофімов.

– А як ЕРАМ допомагає державі та українцям в умовах війни?


– Сьогодні кожна відповідальна компанія повинна реально допомагати. І не важливо як – фінансово, технічно, стратегічно чи просто волонтерити. ЕРАМ є частиною суспільства, а отже не може стояти осторонь у цей час. Взагалі ми допомагаємо як країні загалом, так й активно вкладаємо кошти в міста, де є наші офіси та де перебувають ЕРАМ-ери. Мабуть, загальну кількість коштів, які перераховані компанією у різні фонди, організації на армію, лікарні, реабілітаційні центри та інші структури, зараз і не підрахувати. З останніх великих внесків можна виділити допомогу українському Червоному Хресту в 10 мільйонів гривень та громадській організації ASAP Rescue в 440 тисяч гривень. Також нашими фахівцями створено спільноту для здійснення фінансових донатів 5 міжнародними і локальними фондами. Такий сервіс дозволяє EPAM-ерам з усього світу та клієнтам з інших країн перераховувати кошти на потреби українців. І лише за кілька перших годин через спільноту задонейтили десятки тисяч доларів, – ділиться Андрій Трофімов. – Попри великі грошові внески, компанія надає й професійну підтримку. Наприклад, EPAM University Programs допомагає українським університетам Харкова, Києва, Сум, Херсону, Одеси, Миколаєва й інших міст перенести усі дані до хмарних сховищ Amazon Web Services, щоб навіть при руйнації будівлі навчальної закладу всі важливі документи були збережені, а студенти могли продовжувати навчання дистанційно. До того ж, ми розробили велику програму навчання для тих, хто хоче перейти в ІТ. На сьогодні на курсі зареєстровано більше 18 тисяч осіб.

Хтось звертається за обладнанням – надаємо їм комп’ютери, когось безкоштовно консультуємо, тим хто потребує коштів – виділяємо їм, словом все, що в наших силах і навіть трошки більше – ми робимо. Віримо, що всі наші зусилля допоможуть наблизити мир в Україні.

* На правах реклами
Редактор: Марія Фернюк
23-06-2022, 17:53
Коментарів 0 Переглядів 8 841

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!