RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Минуло майже 80 діб із початку вторгнення російських військ в Україну. Про те, на скільки ще часу може затягнутися війна і в якому випадку Путін може застосувати ядерну зброю, "МБ" поспілкувався з директором Буковинського центру виборчих технологій Ігорем Баб'юком, пише molbuk.ua





"Зброя зі США надасть нам велику перевагу"

– Які ваші прогнози щодо тривалості війни?

– У президента Росії Путіна сьогодні немає виходу. Він втягнувся в цю війну, розраховуючи на швидкий результат, якого не отримав. До того ж російські війська зазнають значних втрат. Але Путіну потрібно зберігати бодай якесь обличчя. У нього ще достатньо техніки, натомість є проблеми з людським ресурсом. Тож він буде максимально мобілізувати людей. Останні дні демонструють, що і на харківському, і на запорізькому напрямках росіяни зазнають значних втрат. Тож наразі для них ідеться хоча б "застовпити" Херсон, частину окупованої Запорізької області, Донецьку та Луганську області. І після цього виходити на замороження конфлікту.
Але Путін не розуміє, що на заморожений конфлікт не вийде. Наша армія точно не готова пристати на заморожений конфлікт. Тому в будь-якому випадку, будемо ми наступати чи оборонятися, це затягнеться на тривалий час.

– Наскільки змінить ситуацію закон США про ленд-ліз?

– Із того, що я читав, ленд-ліз передбачає безвідсоткову оренду. Тобто нам передають у користування техніку. І якщо ця техніка залишиться цілою, ми її повернемо назад. Якщо буде розбита, то м протягом якихось десятків років маємо виплатити її вартість.
Ленд-ліз корисний тим, що він стосується будь-якого озброєння. Бо є таке озброєння, яке купити ні ми, ні навіть США, виділивши нам кошти, не можуть. Ці технології дуже дорогі, вони коштують мільярди доларів. Тому їх можуть нам тільки надати в користування. З того, що там озвучується, – далекобійні гаубиці, безпілотники нової категорії, які набагато потужніші, ніж "Байрактари".

З такою кількістю війська, яка у нас є, ми зможемо виграти в тому випадку, якщо перейдемо на безконтактний бій. Тобто, як казав один із військових експертів, нам не дуже потрібні БТР-и і танки. Це зараз техніка минулого століття. Нам потрібні далекобійні гаубиці. Вони дістають далеко, а зворотної відповіді немає: ворожа зброя на таку далеку відстань не б’є. Також потрібні безпілотники та нові радіолокаційні системи раннього оповіщення, які миттєво реагують на реактивні системи залпового вогню типу "Ураган".

Тобто ідея в тому, щоби перед тим, як військові зайдуть до населеного пункту, там основна частина ворога має бути вже зачищена. І ленд-ліз нам дає таку можливість – вийти на високоточну зброю.

Якщо ми опануємо ці сучасні військові технології, то російська армія зі своєю технікою може кидати скільки завгодно війська. Воно просто нещадно знищуватиметься.

"Путін настільки схиблений, що буде йти до кінця"

– Чи можуть невдачі Путіна призвести до використання ядерної зброї?

– Така точка кипіння можлива тоді, коли Путін почне втрачати Херсон, Донецьк і Луганськ. Коли через великі втрати в нього не залишиться іншого виходу. Путін настільки схиблений у своїх рішеннях, що я не здивуюся, якщо він піде на це. З того, що бачу, він іде до кінця, хоч і втрачає техніку, десятки тисяч людей. Тільки одне може змінити ситуацію – якщо хтось йому "допоможе" піти на той світ. На щастя, і Британія, і США заявили, що вони готові до удару на випередження в разі застосування ядерної зброї.

– Що чекає на Україну після війни, якою вона вийде з боротьби?

– По-перше, чекаю на перемогу України. І Європа, і США роблять усе для цього. Позитив за результатами війни в тому, що навіть ті, хто був прихильником умовно "руского мира", змінив свою думку. У нас на сьогодні, переконаний, 95% українців чітко стоять на антиросійських позиціях. На додаток відбуваються процеси змішування людей. Наприклад, зараз у Чернівцях багато переселенців. Вони приходять, ми з ними розмовляємо українською мовою. Вони намагаються переходити також на українську, спілкуються, розказують про потреби. Активні люди долучаються до волонтерства. Та ж частина, яка виїхала за кордон, побачить, що таке Європа.

Уже зараз обговорюють план, подібний до плану Маршалла (план Маршалла — програма економічної допомоги європейським державам після Другої світової війни – авт.). Тобто нам будуть надавати не тільки кошти, а й ресурси на відновлення міст. Головне – працювати в цьому напрямку. Бо тут найгірша наша хвороба – корупція. Будемо сподіватися, що план Маршалла працюватиме прозоро, а використання коштів будуть суворо контролювати, з чіткою звітністю.

У Росії ж шляхів небагато. Вона або змінить свою політику через внутрішні перетворення, або припинить існувати як держава, або перетвориться на Північну Корею.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |


Редактор: Галина Олійник
12-05-2022, 17:08
Коментарів 0 Переглядів 3 454

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.