RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Фото: Генштаб ЗСУ

Розпочався повномасштабний наступ російських військ на сході України.

Яким може бути подальший розвиток подій, "МБ" запитав у політолога, кандидата історичних наук із Чернівців Ігоря Буркута, пише molbuk.ua





"Війна досягла кульмінації"

– На якому етапі зараз війна в Україні?

– Зараз відбувається кульмінація у війні, яку проти нас розв’язала Росія. Вона намагається реалізувати хоч один зі своїх планів до 9 травня, щоби Путін зміг провести "парад перемоги". Зокрема, серед пунктів плану Путіна – захопити весь Донбас. Бажано для них дуже досягти й успіху на півдні. Також – зламати опір захисників Маріуполя і створити так званий південний коридор, щоби відсікти Україну від Азовського моря.

– Чи зможемо ми вистояти?

– Звичайно, вистоїмо. Стовідсотково. Але жертв буде багато. Проте українські воїни знають, за що воюють. Росіяни – все менше і менше розуміють, що вони роблять в Україні. Тому серед них зростає дезертирство і небажання воювати. В Україні вже "перемелені" найкращі російські військові частини. Зараз Росія кидає на війну свої резерви, дуже часто недостатньо підготовлені.
Також росіяни почали масово використовувати насильно мобілізованих в ОРДЛО. Це звичайне "гарматне м’ясо", яке зазнає величезних втрат. Психологічно це дуже погано для росіян впливає на настрої мешканців окупованих територій. З іншого боку, ті частини донецьких та луганських бойовиків, які вже брали участь у боях, себе показують краще, ніж російські резерви. Але за тиждень-півтора українські війська їх "перемелють".

– Чи може бути так, що Путін не полишить намірів захопити Київ?

– Може. Тому що Путін є Путін. Що він робить, пояснити з погляду людської логіки в принципі неможливо. Але те, що російським військам не світить захопити Київ, – це стовідсотково. Не вийде в них це.

"У російському суспільстві працює шлунок, а не мозок"

– Чи зважиться світ допомогти Україні зброєю так, як ми про це просимо?

– Подробиці щодо надання такої допомоги нам навряд чи повідомлять. Але маю інформацію, що американці перекинули на польську територію літаки, завдання яких – знищення російської системи протиповітряної оборони. На цьому ставлю крапку і не хочу нічого фантазувати. Просто констатую факт: ці літаки вже в Польщі. А це говорить про дуже і дуже багато.

Окрім того, вже зараз нам надходить зброя, необхідна не лише для оборони, але й для переходу в контрнаступ. Це важка артилерія, бронетехніка і нові безпілотники, які дозволяють завдавати удар вглиб російської території.

– Як вплинуло на росіян знищення крейсера "Москва"?

– Головне, на кого це подіяло, – на російських військових моряків. Ті джерела, яким я довіряю, пишуть про занепадницькі настрої не тільки на Чорноморському флоті, але й на інших флотах Росії. Бо російська влада припустилася низки чергових злочинів щодо своїх військових. Тепер офіцерів крейсера починають звинувачувати в тому, що саме вони винні в загибелі корабля, а не вище командування. А це – удар по всьому офіцерському корпусу російського військово-морського флоту. Так що настрої там дуже погані. І, до речі, якщо вірити моїм джерелам, то нині російські бойові кораблі відведені від українських берегів на 200 миль, щоб їх не досягали наші ракети. Це свідчить про те, що там нарешті почали нас по-справжньому боятися.



– Чи далеко ще до завершення війни, до нашої перемоги?

– Такі прогнози ніхто не може ні підтвердити, ні заперечити. Тому що це війна. Росіяни мають набагато більше резервних ресурсів, ніж ми. Вони далеко не все ще використали. Але дуже багато залежить від тих настроїв, які складаються в Росії. Вже на початку травня росіяни відчують на собі різке погіршення свого життя. І от тоді настрої будуть працювати на користь нашої перемоги. А коли в суспільстві працює тільки шлунок, а не мозок, то і результат зрозумілий.

"Самі росіяни не вилікуються, їх треба "лікувати"

– Невже в Росії досі не усвідомили безглуздості цієї війни?

– Той, хто розуміє, мовчить. Бо якщо почнуть патякати – отримають 15 років "строгача" в страшних російських в’язницях. Тому вони вичікують моменту, коли та сіра маса, яка думати не може, але відчує, що щось не так, і почне кричати. От тоді й вони вступлять у розмову. Але ті, хто вже за кордоном, звичайно, говорять про всі ці нещастя, які війна несе самій Росії. Починаючи з Альфреда Коха (російський державний діяч, проживає наразі в Німеччині, розкритикував Путіна за війну в Україні – ред.) та багатьох інших колишніх політиків, політологів та соціологів. Проте в самій Росії про це сказати неможливо, тому що там – судова відповідальність. Якщо там дають тюремний строк за те, що війну називають війною, а не спецоперацією, – то про що вже говорити далі?


Фото: Reuters, понівечений Маріуполь

– У чому ж Путін та його оточення вбачають зараз основний сенс війни проти України?

"Вєлічіє Расії". Так званий великодержавний шовінізм. Найголовніше в їх житті – це мати величезну державу. А що дасть та держава – це "неважливо". А дасть вона концтабір, строк, пограбування…Як воно завжди було в російській історії, так воно і продовжується... Це треба "лікувати". Але самі росіяни не вилікуються. Тільки після поразки Росії, після її окупації військами демократичних країн почнеться процес денацифікації самої Росії. Цей рашизм так званий треба буде вибивати дуже довго.



– А як гадаєте, коли відбудеться цей процес денацифікації Росії?

– Ще за нашого з вами життя.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
22-04-2022, 17:59
Коментарів 0 Переглядів 2 485

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.