RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Росія мобілізовує свої війська у Придністров’ї.

Відстань від столиці так званої ПМР Тирасполя до Чернівців, залежно від обраного маршруту, становить від 300 до 400 кілометрів.
Зважаючи на таку територіальну близькість, для нас особливо важливо знати, чого очікувати з того боку.

Кореспондентка "МБ" зібрала прогнози політиків, чиновників та військових експертів із цього приводу, пише molbuk.ua



Нещодавно у Генштабі ЗСУ повідомили про мобілізацію російських військових на території невизнаного Придністров’я і можливе залучення їх до війни.

"Активізовано роботу щодо залучення підрозділів російських військ, які базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною. Відзначено передислокацію російських військ та підрозділів так званої Придністровсько-Молдавської Республіки з метою підготовки до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України", – повідомляють у нашому Генштабі.

"Залишати цей анклав небезпечно"

Про те, що Російська Федерація активізує свої війська, які знаходяться на території так званого Придністров’я, нещодавно заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"РФ активізує свої війська, які знаходяться на території Молдови, так званої Придністровської невизнаної республіки. Можливо, це робиться для провокацій", – наголосила Г. Маляр.

За словами військового експерта Олега Жданова, у Придністров’ї дислокуються до 3000 військовослужбовців Росії.

"Там є артилерійський дивізіон, танковий та піхотний батальйони. Решта – підрозділи забезпечення та обслуговування. Але вони сьогодні фактично блоковані нашими військами, кордон із нашого боку закритий та укріплений. Тому, оскільки у них дуже низький бойовий потенціал у плані вогневої могутності, вони сидять тихенько", – зазначив О. Жданов.

На запитання, чи має Україна право завдати превентивного удару по Придністров’ю, зважаючи на пряму загрозу звідти, експерт відповів:

"Це окупована Росією територія, і якщо вони будуть нести нам загрозу у військовому плані, то справді, за міжнародним правом, ми можемо завдати превентивний удар. І я гадаю, що до кінця цієї війни ми так і зробимо. Залишати цей анклав небезпечно".

Прокоментував ситуацію з Придністров’ям в інтерв'ю Радіо НВ і головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов:

"Придністров'я — це для нас велика проблема, яку потрібно вирішувати. Нам загрожує російський контингент, який постійно створює небезпеку. Враховуючи його ворожі дії, які дуже шкідливі для України, треба опрацьовувати варіант із нейтралізації цієї загрози".



"Армія ПМР не дуже боєздатна"

Радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович переконаний, що армія невизнаного Придністров’я фактично небоєздатна, тож безпосередньої військової небезпеки вона не становить.

"Якщо вважати так звану "міліцію" так званих ЛНР і ДНР першим і другим армійським корпусом (Росії – ред.), то армія так званої Придністровської Молдовської Республіки від 2017 року росіянами використовується як третій армійський корпус і в усіх навчаннях бере відповідно участь", – пояснив О. Арестович.

"Але треба розуміти, що вона (армія ПМР – ред.) не дуже боєздатна, скажемо так дуже м’яко. Тому що відмобілізована вона – 20 тисяч осіб усього, а насправді набагато менше. У них техніки нема практично, яка боєздатна. І є півтори тисячі десь росіян, які там утримують штаб 14-ї армії і охорону складів. Тобто безпосередньої військової небезпеки вона не становить", – зазначив радник голови ОП.

Водночас він припустив, що армія невизнаної ПМР може бути використана у війні проти України для маневру відволікання.
Тим часом голова Вінницької ОВА Сергій Борзов (Вінницька область межує з ПМР) закликав військових самопроголошеної республіки, яких примушують до участі у війні з Україною, переходити на наш бік.

Довідка

Придністровська Молдавська Республіка (скорочено ПМР або Придністров'я) — самопроголошена квазідержава у Східній Європі на території Придністров'я, яку міжнародна спільнота вважає частиною Республіки Молдова. На північному сході межує з Україною (Одеська та Вінницька області).



Столиця – Тирасполь. За офіційними даними, станом на 2020-ий рік чисельність населення у ПМР становила близько 465 тисяч.
Не визнана жодною країною-членом ООН.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
7-04-2022, 08:39
Коментарів 0 Переглядів 10 490

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.