RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Зима, яка в наших широтах супроводжується снігом і морозами, вже настала. Перебудуватися з теплих сонячних днів на холодні і сирі дуже не просто. Наш організм потребує тепла і спокою.

Для справжніх "мерзляков" - є поради, як зігрітися в холодну пору року. Про це повідомляє РБК-Україна.



Як не мерзнути взимку: ТОП 10 секретів

1. Дихайте носом

Якщо на морозі дихати через ніс, то у повітря, що потрапляє в легені на вдиху, буде більше часу, щоб зігрітися. На виході цей же повітря віддасть тепло організму.

2. Правильні напої


Те, що алкоголь зігріває - просто міф. Не зігріє в мороз і чашка кави. Краще пити трав'яний чай, чай з імбиром або лимоном, а також гарячий шоколад. Хороший рецепт для согревния: стакан яблучного соку, додати половину чайної ложки кориці, доведіть до кипіння і пийте. Якщо не боїтеся зіпсувати фігуру, їжте в прикуску шоколад або солодкий батончик: швидкі вуглеводи дадуть вам енергію для вироблення тепла.

3. Багатошаровий одяг

Багатошаровий одяг відмінно зберігає тепло – краще одягнути кілька шарів порівняно легкого одягу, ніж одну теплу. Одяг не повинна бути затісною. У морозні дні намагайтеся одягати речі, виготовлені з натуральних тканин. Термобілизна – це те, що треба. Взуття не повинно бути тісним. Не перетягуйте ноги туго шнурками. Якщо руки, ноги і голова погано утеплені, замерзнете набагато швидше.

4. Ніяких прикрас

В мороз не рекомендують носити прикраси. Будь-які: і золоті, і срібні. І персні, і сережки, і навіть окуляри. До того ж кільця на пальцях затрудняють нормальну циркуляцію крові.

5. Тепла ванна

При переохолодженні добре допомагає тепла ванна. Якщо тіло сильно замерзло, наберіть у ванну воду кімнатної температури. Треба поступово додавати гарячу воду. Відразу лізти в гарячу ванну заборонено. По-перше, це серйозний стрес для судин, по-друге, велике навантаження на серце, в-третіх-може бути боляче.

6. Оволодійте технікою туммім

Це метод візуалізації, коли психологічний настрій сильніше фізичних потреб. Наприклад, сидячи на снігу чернець представляє, як в його тілі зароджується полум'я, воно розгорається і починає заповнювати тіло. Нарешті внутрішній жар виривається назовні. Ефективність туммім доведена, це не просто міф.

7. Харчування по-зимовому

Не виходьте з дому, не поївши. Калорійна гаряча їжа, особливо рідка – наприклад суп, дає людині енергію для зігрівання і дозволяє уповільнити тепловтрату на морозі. До речі, в холодну пору року можна з'їдати в день на 400 калорій більше. Якщо продовжувати харчуватися як влітку, можна заробити синдром хронічної втоми. І, найголовніше, не забувайте про спеції: імбир, кориця, карі, перець, кмин і часник – вони зігрівають майже моментально.

8. Не нервуйте

Стрес діє на наш організм так само, як мороз. А якщо ви будете нервувати на морозі - переохолодитися подвійно.

9. Розслабтеся

На морозі люди інстинктивно зіщулюються і скукоживаются, а потрібно, навпаки, розслабити м'язи і розправити плечі – стане тепліше.

10. Загартовуйтеся

Загартовані люди спокійно переносять навіть найлютіші морози. Почніть поступово загартовуватися вже зараз.

ТОП 4 міфи про зігрівання на вулиці

Міф 1: Зі зниженням температури повітря, знижується температура тіла.

Варто зазначити, що спочатку твердження про те, що на морозі людина має грітися, не є правильним.

У холодну пору людині не обов'язково грітися, треба лише зберігати те тепло, яке дає нам організм – людина це теплокровне створіння, тобто у нас постійна температура тіла, яка не така вже й низька.

І все ж тепло здатне покидати наш організм доволі швидко. Це зазвичай відбувається за високої вологості повітря – таке повітря має кращу теплопровідність, ніж сухе.

Людина втрачає тепло свого тіла набагато швидше при снігопаді, і температура повітря при цьому може бути лише -1 градус, і все через вологе повітря.

При снігопаді, коли на вулиці -1 градус, ви за 5 хвилин втрачаєте стільки ж тепла, скільки в ясну погоду за температури – 10 градусів цілих 15 хвилин.

Міф 2: Алкоголь допоможе зігрітися.

Міцні напої ще жодного разу нікого не зігрівали в мороз, скоріше навпаки – охолоджували. Усе це тому, що спирт в організмі розширює периферичні кровоносні судини, зокрема ті, що під шкірою людини.

Зі збільшенням діаметра судин, збільшується і віддача тепла. Згідно з медичними дослідженнями, 85% небезпечних обморожень відбуваються саме в випадках сильного алкогольного сп'яніння.

Міф 3: Коли холодно, одяг і взуття мають бути щільним до тіла.

Організм нагріває щільно надягнений одяг, і той, у свою чергу, незалежно від матеріалу, майже одразу віддає тепло.

А якщо між шкірою тіла і одягом є шар повітря, то це повітря накопичує тепло і зберігає його надовго, а отже, процес віддачі повітря в довкілля істотно сповільнюється.

Варто також заначити, що треба надягати той одяг, в якому ви не спітнієте, бо вологе повітря має більшу теплопровідність, ніж сухе краще. Якщо ви спітнієте, ви почнете швидше втрачати тепло вашого тіла.

Міф 4: Щоб зігрітися, треба потримати замерзлі частини тіла біля вогню, радіатора або під гарячою водою.

Робити це не варто тому, що різке підвищення температури викликає загибель клітин, і в результаті ви можете помітити на вашій замерзлій частини некроз.

Якщо ви змерзли, температуру тіла варто відновити поступово, Мможна потримати частину тіла в холодній воді (її температура завжди вище, ніж на вулиці). Далі можете зробити воду трохи тепліше. А щоб зігріти організм зсередини, поїжте теплу їжу і попийте теплий чай.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
21-12-2021, 22:52
Коментарів 0 Переглядів 1 905

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.