RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Напередодні різдвяних та новорічних свят в Україні подорожчає більшість продуктів харчування. Проте різко роздувати ціни виробники та продавці вже не ризикнуть, адже за минулий рік подорожчання й так досягло дуже суттєвих показників.

То скільки ж доведеться заплатити українцям за продукти до новорічного столу, де шукати знижки та чому ситуація не покращиться у 2022 році, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.



Які продукти та як подорожчають?


Крім сезонних факторів та ринкових особливостей напередодні Різдва та Нового року до формування цін додається підвищений попит. Тому варто очікувати на подорожчання тих продуктів та інгредієнтів, які використовуються для приготування страв святкового столу, зазначила аналітик УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин.

Найпомітніше подорожчають:

- різні види м'яса;
- сири;
- яйця;
- свіжі овочі;
- деякі види фруктів (наприклад, цитрусові).

"Однак з огляду на досить стрімке зростання цін протягом року (за офіційними даними, 13,3% за рік. – Ред.), значного стрибка напередодні свят у цінах не буде, тому що цей фактор обмежуватиметься купівельною спроможністю українців", – каже Вінниця.

Ціни на м'ясні продукти зростуть

Наприклад, соняшникова олія та цукор, які продемонстрували найбільші темпи зростання цього року, перед новорічними святами дорожчати не будуть. "Близько одного-двох місяців ціни на ці товари коливаються в межах плюс-мінус 2-3% і передноворічний підвищений попит навряд чи вплине на них", – пояснює експертка.

Схожий прогноз озвучує і директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. За його словами, вартість хліба теж залишиться без істотних змін. Цей продукт за рік уже подорожчав на 18% і ціна продовжить поступово підвищуватись, але це вже не залежатиме від святкового попиту.

Найчастіше з м'яса для новорічного столу українці обирають свинину та курятину. І ось саме куряче філе подорожчає найсерйозніше. У попередні роки, за словами Литвина, його ціна напередодні свят зростала приблизно на 5%. І якщо така тенденція не перерветься, то ближче до свят за нього доведеться заплатити близько 116 грн. за кг.

"Ціни на інші позиції більш стабільні і потенційне зростання не перевищить 1-2%. Аналогічна ситуація спостерігатиметься зі свининою – на більш дорогі позиції, наприклад, вирізку, ціна може зрости на 3-5%. Усі інші позиції, найімовірніше, залишаться без змін або зростання буде мінімальним", – прогнозує фахівець.

Варто бути готовим і до незначного подорожчання твердих сирів. Якщо зараз середня ціна за 1 кг становить близько 276 грн., то ближче до свят цінники зростуть на 2-3% – приблизно до 285 грн.

Експерт прогнозує подорожчання сирів

Звичайно, зростання цін не омине і один із базових продуктів – курячі яйця. Пікові ціни на них зазвичай спостерігаються якраз на новорічні свята та Великдень. Очікується, що наприкінці 2021-го за десяток продавці проситимуть близько 38-40 грн.

Крім того, на 10% може зрости вартість свіжих помідорів, перцю та огірків.

А ось серед фруктів найбільше подорожчання продемонструють мандарини, особливо найкращі їх сорти, зазначила Литвин.

"Ціна на цю позицію може зрости на 20% порівняно з поточною (до 45 грн/кг. – Ред.), адже практично жоден новорічний стіл не обходиться без ароматних мандаринок. Проте варто зазначити, що більші темпи зростання демонструють дорожчі та якісніші позиції, наприклад, сорт "клементин", тому що до новорічного столу намагаються купити все найякісніше", – каже аналітик УКАБ.

Приготувати салати теж стало дорожче


А от щоби приготувати традиційні новорічні салати, цього разу українцям доведеться заплатити на 30% більше, ніж рік тому. Згідно з підрахунками OBOZREVATEL, інгредієнти для оселедця під шубою потягнуть приблизно на 85 грн., а для олів'є – на 153 грн.

Найдорожче обійдуться оселедці (не менш як 75 грн/кг), "лікарська ковбаса" (близько 200 грн/кг), яйця (36 грн/десяток) та майонез (27 грн за пачку). Але найістотніший внесок у подорожчання зробили овочі "борщового набору", які використовуються і в новорічних салатах. Ціни на них за рік у середньому зросли на третину.

Оскільки подорожчання в Україні зачепило практично всі продукти, а не лише інгредієнти для традиційних салатів, то цього разу на новорічний стіл доведеться витратити приблизно на 25% більше, ніж рік тому, уточнював Пендзин.

Знижки ніхто не скасовував

Зрозуміло, що акції та знижки на продукти з прилавків нікуди не зникнуть. Насамперед це стосується святкового асортименту. За словами Пендзина, в українців за великого бажання буде можливість заощадити на алкоголі, цукерках та мандаринах.

"Потрібно буде поставити за мету попоїздити торговими точками. У різних будуть різні підходи – залежно від запасів. На ринку акції точно ніхто не робитиме, а от торгові мережі однозначно залучатимуть клієнтів, щоб максимально розпродатися перед святами", – зазначає експерт.

А ось класичний набір соціально значущих продуктів харчування навряд чи потраплятиме під акції. Пендзин упевнений: ніхто перед святами не розпродуватиме помідори, буряки чи інші овочі.

Знижки варто шукати в супермаркетах, але не на ринку

Чекати на зниження цін після завершення свят не варто. Більшість експертів спільної думки, що у 2022 році вартість продуктів продовжить неминуче зростати. Але причина криється не лише в економічній ситуації України, а й у тенденціях на світових ринках.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
21-12-2021, 20:58
Коментарів 0 Переглядів 1 077

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.