Існує думка, що продукти перед приготуванням обов'язково потрібно ретельно промивати. Однак, в деяких випадках, такі дії можуть принести більше шкоди, ніж користі. Главред розібрався, які продукти не можна мити перед приготуванням.
Про те, які продукти варто тримати подалі від мікрохвильової печі, читайте в нашому матеріалі: Топ-5 продуктів, які категорично не можна підігрівати в мікрохвильовці, пише Главред.
Фахівці в області харчування і медики одноголосно прийшли до висновку, що миття деяких популярних продуктів може не тільки не видалити хвороботворні бактерії, але і прискорити їх поширення на кухонних поверхнях. Про це повідомляє mashed.com.
Сире м'ясо і куркаВсупереч існуючій в народі думці, що м'ясо і птицю потрібно обов'язково промити перед приготуванням, робити цього ні в якому разі не можна. Вода, якою промивається м'ясо недостатньо тепла, щоб вбити бактерії, але під час процедури промивання яловичини, курки або свинини на кухонні поверхні можуть потрапити мікроби, які провокують розвиток сальмонельозу та інших, небезпечних для здоров'я інфекцій. Перед приготуванням варто просто промокнути м'ясо паперовою серветкою.
Сира рибаЩоб запобігти розвитку харчового отруєння і поширення бактерій на кухонних поверхнях не варто промивати рибу перед приготуванням. Найкраще купувати очищену від нутрощів, а якщо вам доводиться чистити її самостійно, після потрібно ретельно прибрати на кухні і промити всі поверхні з дезінфікуючим засобом.
ГрибиНе варто промивати під проточною водою і гриби. Якщо промити їх відразу після покупки і покласти в холодильник, волога, яку вбере продукт, активізує процеси гниття і він зіпсується швидше. Якщо промивати їх перед приготуванням, гриби можуть увібрати шкідливі речовини з води і втратити свої смакові якості. Найкраще протерти продукт паперовим рушником, а залишки бруду акуратно зрізати ножем.
ЯйцеЯкщо ви миєте яйця, щоб захистити себе від сальмонельозу, це марно. Небезпечна бактерія може ховатися всередині продукту, а пошкодивши шкаралупу яйця, ви ризикуєте "випустити" її назовні. Це дозволить їй уподобати кухонні поверхні і підвищити ризик харчових розладів.
Фасована зеленьЯкщо ви купуєте фасовану в пакети листову зелень для приготування салатів, швидше за все вона вже промита і придатна до вживання в їжу. Промиваючи листові овочі повторно, ви збільшуєте ризик їх зараження хвороботворними бактеріями, які можуть жити на кухонних поверхнях.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-12-2021, 00:45
0
1 220