RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » «Біле» пиво: історія і факти

* На правах реклами

Як "найдавніше" пиво ледь не загубилося в історії, та чому його люблять активні жінки і чоловіки




Королівська монополія


Усі ми звикли вважати, що пиво має складатися з ячмінного солоду, води та хмелю. Про це йдеться у славнозвісному законі "про чистоту", відомому як "Райнгальтсгебот", ухваленому у 1516 році.

Однак не завжди було так. До XVI століття кожен варив пиво по-своєму. Дуже поширеними були напої на основі різних трав, зокрема полину. В окремих регіонах, як от, наприклад, поблизу Кьолну навіть заборонялося додавати до пива хміль. І одним з найбільш поширених сортів було "біле", або пшеничне нефільтроване пиво, котре, згідно археологічних даних, зварили вперше на території Європи ще за 800 років до нашої ери.

Так тривало до 1516 року, коли баварський герцог Вільгельм IV Віттельсбах ухвалив закон "про чистоту", яким фактично заборонив варити пшеничне пиво усім, крім свого брата, що належав до королівської родини. Мотиви монарха були цілком благими – він хотів зберегти більше пшениці для випікання хліба, але ненароком створив монополію. Ця "пивна монополія" зберігалася більше трьохсот років і ледь не знищила найбільш поширений сорт пива, який існував до закону "про чистоту".

За різними даними, на кінець XIX століття, коли королівська родина остаточно відмовилася від прав на монопольне виробництво "білого" пива, його споживання складало заледве 3 % від всього споживання пінного напою у найбільш "пивній" землі Німеччини — Баварії. Більше сотні років знадобилося, щоб "біле" повернулося до широкого загалу. Сьогодні третина баварців надають перевагу різним сортам пшеничного пива, включно з "білим". У Європі цей показник скромніший — близько 10-11 % європейців обирають пшеничні сорти.



Цікаві факти про "біле" пиво


Між тим саме з "білим" пшеничним пивом пов’язано багато цікавих фактів.
У Стародавньому Єгипті основним було саме пшеничне "біле" пиво. Для приготування напою використовували хліб і пшеничну муку, котрі допомагали процесу бродіння. Кожен будівничий пірамід отримував 3-4 літри пива у якості оплати за роботу.

1040 року, поблизу Мюнхена (Баварія) у сучасному районі Фрайзінг, засновано броварню, яка варила "біле" пиво і згадки про неї потрапили у хроніки. Ця броварня існує досі і досі варить "біле" пиво.



1798 року курфюрст Баварії Карл Теодор дозволив варити "біле" пиво аристократам, що мали у власності броварні. Фактично він створив першу відому пивну франшизу. Ті, хто варив пшеничне пиво, мали сплачувати "ренту" власникам "торгової марки" – королівській родині.

У 1970-х у США американець Стівен Петросіно зміг випити літру пива за 1,3 секунди, а у 1989 році пшеничне пиво потрапило у книгу рекордів Гіннеса завдяки Австралії, де у містечку Лейдлей штату Квінсленд виготовили найбільшу пляшку пшеничного пива. Пляшка мала висоту більше двох метрів і вмішала майже 350 літрів доброго пшеничного пива.

Українське "біле" пиво


Сьогодні "біле" пиво виробляють на всіх п’яти континентах. Його особливо люблять активні чоловіки і жінки через відсутність притаманної пиву гіркоти і особливу м’якість. Крім того цьому сорту пива приписують ізотонічні властивості.

Шукати добре пиво краще у регіональних броварнях, де дотримуються класичних технологій виготовлення пива, зокрема процесу роздільного бродіння та доброджування у різних танках. До таких належить тернопільський виробник "Опілля", що має однойменний сорт пива – "Опілля Біле".



Кажуть, що ідеальна температура для того, щоб відчути усі смакові переливи "білого" пива складає 7-9 °C. Цей сорт пива буде добрим також для приготування різного роду коктейлів на основі соку та пива. "Біле" буде кращим вибором до легких закусок, негострих сирів, запечених овочів і навіть десертів.

Особливого ж шарму додає те, що це пиво має бурхливу історію, хоча ледь не зникло через королівську монополію. Тож споживаймо добре, але в міру і розумно.

Редактор: Марія Фернюк
23-12-2021, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 3 138

Теги -
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.