RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Як "найдавніше" пиво ледь не загубилося в історії, та чому його люблять активні жінки і чоловіки




Королівська монополія


Усі ми звикли вважати, що пиво має складатися з ячмінного солоду, води та хмелю. Про це йдеться у славнозвісному законі "про чистоту", відомому як "Райнгальтсгебот", ухваленому у 1516 році.

Однак не завжди було так. До XVI століття кожен варив пиво по-своєму. Дуже поширеними були напої на основі різних трав, зокрема полину. В окремих регіонах, як от, наприклад, поблизу Кьолну навіть заборонялося додавати до пива хміль. І одним з найбільш поширених сортів було "біле", або пшеничне нефільтроване пиво, котре, згідно археологічних даних, зварили вперше на території Європи ще за 800 років до нашої ери.

Так тривало до 1516 року, коли баварський герцог Вільгельм IV Віттельсбах ухвалив закон "про чистоту", яким фактично заборонив варити пшеничне пиво усім, крім свого брата, що належав до королівської родини. Мотиви монарха були цілком благими – він хотів зберегти більше пшениці для випікання хліба, але ненароком створив монополію. Ця "пивна монополія" зберігалася більше трьохсот років і ледь не знищила найбільш поширений сорт пива, який існував до закону "про чистоту".

За різними даними, на кінець XIX століття, коли королівська родина остаточно відмовилася від прав на монопольне виробництво "білого" пива, його споживання складало заледве 3 % від всього споживання пінного напою у найбільш "пивній" землі Німеччини — Баварії. Більше сотні років знадобилося, щоб "біле" повернулося до широкого загалу. Сьогодні третина баварців надають перевагу різним сортам пшеничного пива, включно з "білим". У Європі цей показник скромніший — близько 10-11 % європейців обирають пшеничні сорти.



Цікаві факти про "біле" пиво


Між тим саме з "білим" пшеничним пивом пов’язано багато цікавих фактів.
У Стародавньому Єгипті основним було саме пшеничне "біле" пиво. Для приготування напою використовували хліб і пшеничну муку, котрі допомагали процесу бродіння. Кожен будівничий пірамід отримував 3-4 літри пива у якості оплати за роботу.

1040 року, поблизу Мюнхена (Баварія) у сучасному районі Фрайзінг, засновано броварню, яка варила "біле" пиво і згадки про неї потрапили у хроніки. Ця броварня існує досі і досі варить "біле" пиво.



1798 року курфюрст Баварії Карл Теодор дозволив варити "біле" пиво аристократам, що мали у власності броварні. Фактично він створив першу відому пивну франшизу. Ті, хто варив пшеничне пиво, мали сплачувати "ренту" власникам "торгової марки" – королівській родині.

У 1970-х у США американець Стівен Петросіно зміг випити літру пива за 1,3 секунди, а у 1989 році пшеничне пиво потрапило у книгу рекордів Гіннеса завдяки Австралії, де у містечку Лейдлей штату Квінсленд виготовили найбільшу пляшку пшеничного пива. Пляшка мала висоту більше двох метрів і вмішала майже 350 літрів доброго пшеничного пива.

Українське "біле" пиво


Сьогодні "біле" пиво виробляють на всіх п’яти континентах. Його особливо люблять активні чоловіки і жінки через відсутність притаманної пиву гіркоти і особливу м’якість. Крім того цьому сорту пива приписують ізотонічні властивості.

Шукати добре пиво краще у регіональних броварнях, де дотримуються класичних технологій виготовлення пива, зокрема процесу роздільного бродіння та доброджування у різних танках. До таких належить тернопільський виробник "Опілля", що має однойменний сорт пива – "Опілля Біле".



Кажуть, що ідеальна температура для того, щоб відчути усі смакові переливи "білого" пива складає 7-9 °C. Цей сорт пива буде добрим також для приготування різного роду коктейлів на основі соку та пива. "Біле" буде кращим вибором до легких закусок, негострих сирів, запечених овочів і навіть десертів.

Особливого ж шарму додає те, що це пиво має бурхливу історію, хоча ледь не зникло через королівську монополію. Тож споживаймо добре, але в міру і розумно.

23-12-2021, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 1 852

Теги -
Заразність "Омікрона" вища за інші штами
З кожним днем зростає завантаженість ліжок з киснем
Назвали кількість нововиявлених випадків коронавірусу в Чернівецькій області
• Новини партнерів





ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Вибухом пошкоджено вікна двох суміжних квартир та двері в під'їзді


Політична казка про золоту рибку. Блог Ярослава Волощука
Пресинг, із яким Росія шантажує своїми червоними лініями Європу та США, нагадує мені відому з дитинства казку про золоту рибку
Як я добиралася з Польщі після Нового року. Блог Анни Семьонової
Перед Новим роком взяла тиждень відпустки та поїхала в гості до своєї мами в Польщу
«Нам було весело? А їм боляче» Блог Надії Будної
Прихід Нового року чернівчани відзначали гучними канонадами феєрверків
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Буковинці Москаль і Мазурашу влаштували словесну перепалку через черевики, в яких "слуга народу" прийшов на прямий ефір телеканалу Ахметова.

Чого досягнуто цією крутою командою за попередній рік, якими перемогами він був багатий і що нового тут з’явилося у 2021-му – далі.

"АТБ" допомагає привітати дітей-сиріт із прифронтових регіонів України.

Про команду цих крутих фахівців ми уже неодноразово писали, але для тих, хто досі про них не чув або саме шукає надійних спеціалістів, яким не страшно довірити своє майно, ще раз коротко розповімо про їхню роботу.

Що означає, як впливає на смак і аромат, чому саме “живе” пиво вважається справжнім та як його варять? - розповідають пивовари "Опілля" найбільшого виробника пива на Тернопільщині, що має 170-річну традицію пивоваріння.

Як має смакувати класичне якісне європейське експортне пиво?

Якщо ви досі не знаєте, де можна смачно, ситно і безпечно перекусити на околиці Чернівців, то спішимо повідомити що нещодавно відбулося відкриття кафе "Автостоп"
• Теги