RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

* На правах реклами

Як "найдавніше" пиво ледь не загубилося в історії, та чому його люблять активні жінки і чоловіки




Королівська монополія


Усі ми звикли вважати, що пиво має складатися з ячмінного солоду, води та хмелю. Про це йдеться у славнозвісному законі "про чистоту", відомому як "Райнгальтсгебот", ухваленому у 1516 році.

Однак не завжди було так. До XVI століття кожен варив пиво по-своєму. Дуже поширеними були напої на основі різних трав, зокрема полину. В окремих регіонах, як от, наприклад, поблизу Кьолну навіть заборонялося додавати до пива хміль. І одним з найбільш поширених сортів було "біле", або пшеничне нефільтроване пиво, котре, згідно археологічних даних, зварили вперше на території Європи ще за 800 років до нашої ери.

Так тривало до 1516 року, коли баварський герцог Вільгельм IV Віттельсбах ухвалив закон "про чистоту", яким фактично заборонив варити пшеничне пиво усім, крім свого брата, що належав до королівської родини. Мотиви монарха були цілком благими – він хотів зберегти більше пшениці для випікання хліба, але ненароком створив монополію. Ця "пивна монополія" зберігалася більше трьохсот років і ледь не знищила найбільш поширений сорт пива, який існував до закону "про чистоту".

За різними даними, на кінець XIX століття, коли королівська родина остаточно відмовилася від прав на монопольне виробництво "білого" пива, його споживання складало заледве 3 % від всього споживання пінного напою у найбільш "пивній" землі Німеччини — Баварії. Більше сотні років знадобилося, щоб "біле" повернулося до широкого загалу. Сьогодні третина баварців надають перевагу різним сортам пшеничного пива, включно з "білим". У Європі цей показник скромніший — близько 10-11 % європейців обирають пшеничні сорти.



Цікаві факти про "біле" пиво


Між тим саме з "білим" пшеничним пивом пов’язано багато цікавих фактів.
У Стародавньому Єгипті основним було саме пшеничне "біле" пиво. Для приготування напою використовували хліб і пшеничну муку, котрі допомагали процесу бродіння. Кожен будівничий пірамід отримував 3-4 літри пива у якості оплати за роботу.

1040 року, поблизу Мюнхена (Баварія) у сучасному районі Фрайзінг, засновано броварню, яка варила "біле" пиво і згадки про неї потрапили у хроніки. Ця броварня існує досі і досі варить "біле" пиво.



1798 року курфюрст Баварії Карл Теодор дозволив варити "біле" пиво аристократам, що мали у власності броварні. Фактично він створив першу відому пивну франшизу. Ті, хто варив пшеничне пиво, мали сплачувати "ренту" власникам "торгової марки" – королівській родині.

У 1970-х у США американець Стівен Петросіно зміг випити літру пива за 1,3 секунди, а у 1989 році пшеничне пиво потрапило у книгу рекордів Гіннеса завдяки Австралії, де у містечку Лейдлей штату Квінсленд виготовили найбільшу пляшку пшеничного пива. Пляшка мала висоту більше двох метрів і вмішала майже 350 літрів доброго пшеничного пива.

Українське "біле" пиво


Сьогодні "біле" пиво виробляють на всіх п’яти континентах. Його особливо люблять активні чоловіки і жінки через відсутність притаманної пиву гіркоти і особливу м’якість. Крім того цьому сорту пива приписують ізотонічні властивості.

Шукати добре пиво краще у регіональних броварнях, де дотримуються класичних технологій виготовлення пива, зокрема процесу роздільного бродіння та доброджування у різних танках. До таких належить тернопільський виробник "Опілля", що має однойменний сорт пива – "Опілля Біле".



Кажуть, що ідеальна температура для того, щоб відчути усі смакові переливи "білого" пива складає 7-9 °C. Цей сорт пива буде добрим також для приготування різного роду коктейлів на основі соку та пива. "Біле" буде кращим вибором до легких закусок, негострих сирів, запечених овочів і навіть десертів.

Особливого ж шарму додає те, що це пиво має бурхливу історію, хоча ледь не зникло через королівську монополію. Тож споживаймо добре, але в міру і розумно.

Редактор: Марія Фернюк
23-12-2021, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 3 368

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.