RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Вчені вважають, що вживання ультраобробленої їжі порушує когнітивні функції. Ймовірно, це відбувається завдяки нейроімунному механізму.

Ультраоброблені продукти є чи не найпопулярнішими, але разом з тим вони найшкідливіші. Саме через надмірне споживання такої їжі у світі останні десятиліття спостерігаються зростання ожиріння та хронічних хвороб, пише 24 канал.



Ультраоброблені продукти – це

Їжа, яка повністю виготовляється промисловим способом. Такі продукти не містять нічого цільного – вони складаються з суміші масел, жирів, цукрів, крохмалю та білків. До них часто додають штучні ароматизатори, барвники, емульгатори, консерванти та інші добавки, які збільшують термін зберігання і розмір прибутку.

Приклади поширених ультраперероблених продуктів: сосиски, ковбаси, чипси, локшина та пюре швидкого приготування.

Вчені з Державного університету Огайо (США) виявили, що подібний тип харчування не лише провокує ожиріння та підіймає рівень холестерину в крові, а й негативно впливає на здоров'я мозку і когнітивні функції у гризунів і приматів. Однак яким чином ультраоброблені продукти впливають на мозок, поки що невідомо.

Як проводили дослідження

Щурів у віці трьох місяців і двох років випадковим чином розподілили на кілька груп:

- гризуни з першої групи мали звичайний раціон (32% білків, 54% складних вуглеводів (в основному пшениці) і 14% жирів).

- друга група харчувалась ультраобробленими продуктами (19,6% білка, 63,3% рафінованих вуглеводів (кукурудзяний крохмаль, патока і сахароза), а також 17,1% жирів).

- третя група харчувалась такою ж їжею, що і друга, але окрім цього їм давали добавку у вигляді докозагексаєнової кислоти (ДГК) – одна з трьох кислот класу омега-3, яка у великих кількостях міститься в лососі, оселедці, морських молюсках, водоростях тощо.

Ультраоброблена їжа призвела до втрати пам'яті

Через 28 днів молоді гризуни дещо набрали вагу, але не так сильно, як зрілі особини. В гіпокампі й мигдалеподібному тілі дорослих тварин, які споживали ультраобролені продукти без ДГК, сильно підвищилась активація генів, пов'язаних з потужним протизапальним білком і іншими маркерами запалення: IL-1β, CD11b, MHC класу II, CD86, NLRP3.

Окрім цього, у них виявили ознаки втрати пам'яті та порушення реакції.

"Мигдалеподібне тіло у людей залучено в спогади, пов'язані з емоційними подіями, які викликають страх і тривогу. Якщо ця область мозку дисфункціональна, сигнали, які пророкують небезпеку, можуть бути втрачені, що призводить до неправильних рішень", – повідомили дослідники.

У тримісячних щурів та у тих, яким до раціону додали жирні кислоти, такого не спостерігалось. Вчені вважають, що запобіганню втрати пам'яті у дорослих особин допомогла добавка з ДГК.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
17-10-2021, 11:18
Коментарів 0 Переглядів 1 975

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Представлені ексклюзивні речі та історії людей, які пережили тоталітарну систему.


Користуймося, але безпечно. Блог Юлії Пацаранюк
До того, що Чернівці в години знеструмлень перетворюються на вулик, який гуде генераторами, ми вже звикли.
Хто кому виставляє червоні лінії?Блог Ярослава Волощука
Вовочка знову заспівав свою стареньку пісеньку про свої залізні яйця у виді "орешніка".
ВІДЕО Переглянути все відео

Індивідуальний підхід, комфортність перебування в магазині, великий вибір товару (на всі смаки й гаманці), регулярне його оновлення, а також бонуси для клієнтів і стали виявом беззаперечної довіри до бренду "Оптика Люксор".

І минулого, і цього року компанія Bosch Car Service "Тандем" перемогла в конкурсі "Народний бренд" у номінації "Автосервіси". Цьогоріч перемогу в цьому конкурсі здобула ще й автомийка "Тандем".

Перемога знову! У 2024 році туристичний комплекс "Аква Плюс", розташований у с. Кам’яна поблизу Чернівців, отримав визнання як найкраща база відпочинку в регіоні в межах престижного конкурсу "Народний Бренд".