Дієтологія, традиційна медицина, косметологія і кулінарія – в будь-якій їх цих галузей обліпиха знаходить широке застосування, і все – завдяки своїм дивовижним якостям та корисним властивостям.
Обліпиха сприяє зміцненню серця і судин, бореться із захворюваннями ротової порожнини, нормалізує тиск, зміцнить нервову систему і поліпшить пам'ять, пише molbuk.ua.
Обліпиха – одна з небагатьох ягід з тривалим терміном зберігання. Навіть в свіжому вигляді за температури близько +3 градусів її можна зберігати більше місяця, а в вакуумі – ще довше. Добре зберігаються ягоди навіть на пагонах, якщо скласти зрізані гілки в холодильнику або погребі.
Однак є й інші способи збереження врожаю золотистої ягоди: заморожування, висушування. Можна ягоди пересипати цукром 1:1 і тримати в холодильнику. А можна немиту обліпиху одразу засипати в банки, залити чистою водою і накрити кришками. У таких умовах ягоди можуть зберігатися більше 3 місяців.
Особливі цілющі властивості і відмінні смакові якості має олія з обліпихи. Вона знімає запалення органів, покращує стан шкіри.
Рецепт обліпихової олії
Свіжі ягоди змолоти і вичавити сік, при цьому бажано, аби він не контактував з металом. Віджатий сік перелити в пластиковий або емальований посуд.
Покласти в темне прохолодне місце на добу. За цей час сік розшарується. Легша олія виявиться на поверхні – цю світлу рідину і потрібно акуратно зібрати чайною ложкою і перелити в темний скляний бутель.
Зберігати його потрібно в холодильнику і використати упродовж 5-6 місяців, інакше продукт втратить свої корисні властивості. З 1 кг ягоди зазвичай виходить не більше 50 мл такої олії.
Обліпихову олію застосовують і зовнішньо, як-от, у лікуванні опіків, так і в їжу, додаючи її, до прикладу, в овочеві салати.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-09-2021, 22:00
0
1 651