RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Серпень за православним календарем - особливий місяць, присвячений Пресвятій Богородиці. У серпні є також 14-денний Успенський піст.

Що, як та коли святкувати у серпні 2021 року - дізнайтеся у православному календарі.



1 серпня - церковне свято знайдення мощей преподобного Серафима Саровського. Серафим Саровський - один з найшанованіших святих православної церкви 18 століття. Тричі Богородиця рятувала його від загибелі. А коли він пішов у затвор - молився у лісі, до його келії приходив ведмідь, якого він годував шматочками хліба - єдина їжа, яку мав святий, пише ТСН.

За часів СРСР мощі святого зникли, та були знайдені дивним чином вже у 1990 році у таємному сховищі Казанського собору в Санкт-Петербурзі. Знайдення мощей супроводжувалося численними дивами та зціленнями. Цього дня читають молитви та акафіст преподобному Серафіму в церквах та згадують його у домашній молитві.

2 серпня - церковне свято пророка Ілії. Пророк Ілія жив у 9 столітті до нашої ери та був одним из величезних святих Старого заповіту. Один з найшанованіший старозавітних святих у християнстві. Ілія проповідував віру в Бога та суворо викривав язичників. Жив у пустелі, куди птиці приносили йому їжу. Був забраний на Небо живим за своє велике служіння.

Зі свята пророка Ілії у річках та морях намагалися більше не купатися - вода вважалася не дуже корисною. Цього дня чоловіки, яких звати Ілля, святкують день ангела (іменини).

6 серпня - церковне свято мучеників Благовірних князів Бориса та Гліба. Сини князя Володимира Святославича були вбиті у 1015 році своїм братом Святополком. Пізніше за свою жорстокість Святополка прозвали “Окаянний”. Борис та Гліб були щирими християнами та прийняли свою смерть як мученики за віру Христову. Стали першими святими та мучениками Київської Русі, на честь яких відкрито багато храмів.

Цього дня чоловіки, яких звати Борис та Гліб, святкують день ангела (іменини).

9 серпня - церковне свято великомученика та цілителя Пантелеймона. Жив у 3 столітті, лікував хворих і ніколи не брав за це гроші, за що був названий “Пантелеймон Безмездний”. За свою віру імператор повелів схопити та замучити до смерті. Але навіть пошматованого Пантелеймона, кинутого хижакам, звіри не мучили, а лизали йому ноги. Кати не могли його вбити до того часу, поки не почули голос з Неба - так Господь благословив святого прийняти смерть.

Ікони цілителя Пантелеймона і досі вражають чисельними дивами. Багато людей за молитвою Пантелеймона цілителя отримують зцілення від хвороб.

Цього дня у церквах та в домашній молитві згадують цілителя Пантелеймона, згадують його життя в акафистах.

14 серпня - православне свято Перший Спас, Медовий Спас, Походження Чесних Древ Животворного Хреста Господня. Свято на честь знайдення частин хреста, на якому розп’яли Ісуса Христа. Перший день Успенського посту.

Цього дня до храму несуть мед, аби освятити вранці на святковій літургії.

Від 14 серпня православні не вживають м’ясних, молочних продуктів, яєць та алкоголю.

14-28 серпня - Успенський Піст. Піст присвячений Пресвятій Богородиці та Її Успінню. Цими днями не можна вживати м’ясних, молочних продуктів, яєць, алкоголю. Треба якомога частіше молитися Богородиці, ходити до храму на богослужіння. Пройти сповідь та причаститися.

19 серпня - церковне свято Другий Спас, Яблучний Спас, Преображення Господа Ісуса Христа.

Згадується момент, коли Ісус Христос преобразився перед своїми учнями на горі Фавор. Тоді вперше учні побачили його справжній образ - величезне сяйво. До Христа з’явилися пророк Мойсей та пророк Ілія.

Цього дня до храму несуть яблука чи інші фрукти, аби освятити вранці на святковій літургії. На свято дозволяється вживати рибу та церковний “Кагор”.

28 серпня - свято Успіння Пресвятої Богородиці. Велике православне свято на честь моменту, коли Діва Марія відійшла до Господа. Вважається, що Богородиця не вмерла, а заснула, саме тому свято називається “Успіння”.

Цього дня завершується Успенський піст, можна вживати будь-яку їжу. Треба прийти до храму, подякувати Пресвятій Богородиці за допомогу та Її милість. Головний колір - блакитний, тому жінки приходять до храму в одязі такого кольору, або з блакитними віночками чи поясами. Бажано сповідатися та причаститися. Не можна починати нових справ, ображати інших.

29 серпня - свято Третій Спас, Перенесення Нерукотворного образу Господа нашого Ісуса Христа. Свято згадує одну з перших ікон “Спас Нерукотворний”, яка з’явилася на рушнику після того, як Ісус Христос торкнувся рушником Свого обличчя.

Образ передали правителю Єдеси - Авгару, який увірував у Господа, але не мав можливості побачити Спасителя на власні очі.

Рушник зі Спасом Нерукотворним до 5 століття висів на стінах Єдеси, а потім, коли влада стала язичницькою, на 4 століття його ховали від язичників. У 9 столітті Спас викупив імператор Костянтин Багрянородний та переніс до Константинополя.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
1-08-2021, 08:07
Коментарів 0 Переглядів 2 276

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.