В Україні з вересня планують кардинально змінити шкільне меню. У ньому не буде ковбас, сосисок та рибних консервів. Також у шкільних буфетах не продаватимуть чипсів, снеків, сухариків, газованих і кавових напоїв.
Це – результат року роботи фахівців міносвіти, Держпродспоживслужби, мінохорони здоров’я, команди дружини президента Олени Зеленської над реформою шкільного харчування, пише molbuk.ua
Проте у школах Чернівців такого нововведення з вересня не буде, повідомили кореспондентці molbuk.ua в міському управлінні освіти. Адже договори з постачальниками ще чинні, і розірвати їх не так просто.
"Спершу говорили про те, що нове шкільне меню буде впроваджуватися з першого вересня. Фахівці відділу освіти навіть розробили чотиритижневе меню, яке ми вже готові були нести на погодження з фінуправлінням, оскільки ціна такого меню суттєво зростає. Але на найвищому рівні впровадження нового меню відтермінували аж до 1 січня. Тому що в більшості міст України все ж таки є чинними договори з підрядниками, які наразі харчують дітей у школах. Тому розривати з ними зараз договори і проводити додаткові тендери недоречно. Тож нові страви діти скуштують уже взимку", – розповідає очільниця міського управління освіти Ірина Ткачук.
За її словами, меню буде однакове для всіх шкіл.
"Інше питання, наскільки кухарі шкільних їдалень відразу зумітють приготувати нові страви. Адже меню доволі незвичне і складне. Потроху будемо вчити дітей обирати здорові продукти".
Освітяни ж зазначають, що загалом нововведення правильне, і шкільне меню вже давно потребує оновлення. Проте варто було би для цього спершу обрати декілька пілотних закладів і подивитися, як учні реагуватимуть на нові страви. Чи не вийде так, що діти залишатимуть їжу нез’їденою, а самі на перервах бігтимуть до магазинів по чипси й хот-доги.
А ще для приготування таких непростих страв потрібні спеціально навчені кухарі та високотехнологічне кухонне устаткування, якого у наших школах здебільшого немає.
Утім, сподіваються педагоги, з часом діти зітруть із пам’яті смак сосисок і ковбаси.
Нове меню для учнів (як приклад)
салат з морквою, сиром та сметаною,
шпундра (запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),
булгур,
львівський сирник,
йогурт,
фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).
Чим заборонено годувати дітей у школах
м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
непастеризовані соки, газовані напої та кава;
продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 г на 100 г готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 г на 100 г готового продукту;
також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-07-2021, 20:24
0
2 855