RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


В Україні утворився дефіцит цукру. Через це різко зросли ціни на кондитерські вироби, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв.

Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Так триває 10 місяців. Упродовж цього часу ціна на білий цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%, пише gazeta.ua.



"Є кілька причин. Перша - 5 квітня Антимонопольний комітет розпочав справу проти кількох цукрових компаній. Друга - дефіцит цукру майже 300 тис. тонн, він найбільше впливає. Україна розпочала імпорт цукру-сирцю. Та це не розв'яже проблему ані дефіциту, ані надвисоких цін. Цукор-сирець потрібно переробити на білий цукор. Це можуть зробити лише два цукрові заводи. Темпи завезення сирцю не гарантують покриття дефіциту. Третя - квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. тонн. Навіть якщо вдасться повністю вичерпати квоту на цукор-сирець, щонайменше 40 тис. тонн цукру не вистачить", - написали у відкритому листі президенту представники українських виробників харчових продуктів.

Значна частина галузі працює з від'ємною рентабельністю.

"Неринкові ціни на цукор завдали важкого удару як харчовій галузі, так і українському споживачеві. Ціновий шок на цукор є занадто болючими для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. У результаті ціни на вітчизняну кондитерку лише за перший квартал 2021 року зросли на 15-20%. Навіть таке зростання цін не дало змоги компенсувати втрати", - зауважили виробники.

Україна збільшує імпорт солодощів із Європи.

"Карамель і цукрове печиво дешевше виробляти в країнах ЄС, тому маємо рекордне зростання імпорту солодощів в Україну з початку року аж на 20%", – зазначають виробники.

Через дефіцит цукру в країні страждають підприємства хлібопекарської галузі. Збільшення їхніх витрат на цукор становить майже 200 млн грн. Значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв.

Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Спілка українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру у вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортований цукор.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
9-07-2021, 17:35
Коментарів 0 Переглядів 2 545



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.