RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » В Україні різко підскочили ціни на солодощі — назвали причини


В Україні утворився дефіцит цукру. Через це різко зросли ціни на кондитерські вироби, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв.

Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Так триває 10 місяців. Упродовж цього часу ціна на білий цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%, пише gazeta.ua.



"Є кілька причин. Перша - 5 квітня Антимонопольний комітет розпочав справу проти кількох цукрових компаній. Друга - дефіцит цукру майже 300 тис. тонн, він найбільше впливає. Україна розпочала імпорт цукру-сирцю. Та це не розв'яже проблему ані дефіциту, ані надвисоких цін. Цукор-сирець потрібно переробити на білий цукор. Це можуть зробити лише два цукрові заводи. Темпи завезення сирцю не гарантують покриття дефіциту. Третя - квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. тонн. Навіть якщо вдасться повністю вичерпати квоту на цукор-сирець, щонайменше 40 тис. тонн цукру не вистачить", - написали у відкритому листі президенту представники українських виробників харчових продуктів.

Значна частина галузі працює з від'ємною рентабельністю.

"Неринкові ціни на цукор завдали важкого удару як харчовій галузі, так і українському споживачеві. Ціновий шок на цукор є занадто болючими для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. У результаті ціни на вітчизняну кондитерку лише за перший квартал 2021 року зросли на 15-20%. Навіть таке зростання цін не дало змоги компенсувати втрати", - зауважили виробники.

Україна збільшує імпорт солодощів із Європи.

"Карамель і цукрове печиво дешевше виробляти в країнах ЄС, тому маємо рекордне зростання імпорту солодощів в Україну з початку року аж на 20%", – зазначають виробники.

Через дефіцит цукру в країні страждають підприємства хлібопекарської галузі. Збільшення їхніх витрат на цукор становить майже 200 млн грн. Значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв.

Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Спілка українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру у вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортований цукор.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
9-07-2021, 17:35
Коментарів 0 Переглядів 2 309


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.