Сезон свіжих овочів у розпалі.
Кореспондентка МБ виміряла рівень нітратів у п’яти овочахт.
Приходжу на ринок "Центральний". Купую картоплину, помідору, огірок, кабачок та капустину.
– Знов на нітрати міряєте? – усміхнено запитує продавчиня.
Із цим усім йду до лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, там мене зустрічає її завідувачка Ольга Цапенко.
– Добрий день, давайте ваші овочі будемо досліджувати, – каже вона.
Жінка бере "літні вітаміни", промиває їх, розрізає навпіл. Далі кожен овоч натирає на дрібну тертку та перетворює все в однорідну масу.
– Зараз розфасую це все у пробірки, додам розчин, та за допомогою спеціального приладу виміряємо вміст нітратів, – пояснює Ольга Цапенко.
Першим беремо помідор. Через кілька хвилин з’являється результат.
– 34,9, а допустимий вміст нітратів в помідорах 150. Непоганий результат, – каже жінка.
Далі беремо кабачок.
– Допустима норма нітратів – 400, маємо 89,8, хороший продукт, – пояснює пані Ольга і наступним бере огірок. – Для нього допустима норма нітратів – 300, а прилад показує 30,4.
Залишаються картопля та капуста. Для картоплі допустимий вміст нітратів 240. Через хвилину прилад показав 35,7.
– Дуже хороші та без барвників овочі ви купили, – усміхнено каже жінка.
Ну, і наостанок капустина. Для неї допустимий вміст – 800, а у нас вийшло 89,8.
Як не купити овочі з нітратами
-не купуйте ранні фрукти та овочі в місцях стихійної торгівлі;
-під час купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
-ретельно мийте фрукти й овочі перед споживанням, а ще краще обдайте їх окропом.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram