RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » В Україні продають небезпечне масло: як його відрізнити від справжнього

В Україні продають небезпечне масло: як його відрізнити від справжнього

В Україні левова частка масла – фальсифікат. У молочні жири додають рослинні. З одного боку, влітку кількість молока, яке є сировиною для молочної продукції, збільшиться. З іншого, через високі ціни виробництво фальсифікату стає більш вигідним.

Про це йдеться у публікації Обозревателя.



Як повідомив керівник центру експертиз "Тест" Валентин Безрукий, усього за рік ціни на масло в Україні зросли на третину. "Влітку з'являється нормальне харчування для корів. Фальсифікату влітку має ставати менше. Але вершкове масло зараз коштує дуже дорого. Порівняно з минулим роком щонайменше на третину ціни виросли. Сказати, чому так, дуже складно. А що дорожча оригінальна продукція, то більше шансів для фальсифікату", – говорить Безрукий.

На око і на запах визначити фальсифікат вкрай складно, додає експерт. "Фальсифікація визначається складно. Коли рівень фальсифікації 50-90% рослинних жирів, легко визначити, але коли рівень менше ніж 10%, то це зробити складно навіть професіоналам", – пояснив експерт.

В Україні ситуація із фальсифікатом масла плачевна, розповідають експерти. Згідно із законом і всіма стандартами якості, воно повністю повинно складатися з молочних жирів. Але щоб заощадити, виробники додають у нього суміш рослинних жирів, унаслідок чого з'являються "неправильні молекули" – трансжири. У випадку з маргаринами їх нормалізують, а ось у маслі цей показник у підробках може зашкалювати.

Такі жири призводять до хвороб серцево-судинної системи, ожиріння і навіть до онкологічних захворювань. Як розповіла OBOZREVATEL керівниця відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кальдій, частка фальсифікату на ринку становить близько 70%.

"Ми проводили багато тестування масла. На жаль, ситуація не дуже хороша. Якщо брати велику вибірку різної за ціною продукції, близько 50-70% – фальсифікат. На ринках, у переходах відсоток фальсифікату вищий. Серед дорогого масла в супермаркетах підробок менше", – розповідає Кальдій.

"Існує класифікація видів масла залежно від масової частки жиру. Відповідно, і назви також відрізняються", – повідомляє Держспоживслужба на своїй офіційній сторінці в Facebook.

Вершкове масло екстра – масова частка жиру від 80,0% до 85,0%;

Вершкове масло селянське – від 72,5% до 79,9%;

Вершкове масло бутербродне – від 61,5% до 72,4%.


Також вершкове масло залежно від технологічних особливостей та органолептичних показників поділяють на види:

солодковершкове (виробляють із пастеризованих натуральних вершків) та солоне солодковершкове (виробляють з додаванням кухонної солі, не більше ніж 1,0 %);

кисловершкове (виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій) та солоне кисловершкове (виробляють з додаванням кухонної солі, не більше ніж 1,0 %).


"Відповідно до цієї класифікації, маслом вважається продукт, виготовлений з коров’ячого молока та/або продуктів його переробки", – йдеться в повідомленні.

Як правильно вибрати масло?

Масло не може бути дешевим. На виробництво одного кілограма масла йде приблизно 20 літрів молока. Тому воно не може бути дешевим, розповідає експертка Ніна Кальдій, яка вже понад 10 років займається перевіркою молочної продукції.

"Масло технічно не може коштувати дешево. На кг потрібно 20 літрів молока. Аномальна ціна повинна насторожувати. Особливо білоруське дешеве масло, якщо по 20 грн, це однозначно підробка. Імпортна продукція не може коштувати менше, ніж українська", – пояснила експертка.

Масло має бути твердим. Молочні жири швидко застигають і повільно плавляться. Якщо масло м'яке вже в магазині, наймовірініше, у ньому використовують рослинні жири.

"По-перше, будь-яка добавка – це фальсифікація. Чим можуть замінювати молочний жир – це суміші жирів, гідрогенізовані жири, пальмова, кокосова олія. Роблять твердий жир. Він швидше плавиться", – пояснюють у лабораторії.

В Україні продають небезпечне масло: як його відрізнити від справжнього


За кольором можна визначити свіжість масла. Залежно від сезону, колір масла може змінюватися. Взимку воно біліше, а влітку, коли корови їдять свіжу траву, воно має жовте забарвлення. Насторожити повинен яскравий помаранчевий колір (найімовірніше, використовували добавки). Крім того, якщо розрізати масло, можна помітити більш жовтий колір по краях, це означає, що жир уже окислився: або продукт неправильно зберігали, або термін придатності продукту добігає кінця.

Масло має особливий смак. Якщо після масла в роті залишається відчуття нальоту жиру, воно має запах або смак маргарину, імовірно, це фальсифікат. На смак недосвідченому споживачеві визначити якісне масло складно, проте порівнявши справжнє та підробку, можна легко помітити різницю.

Зверніть увагу на упаковку. Головне – на ній обов'язково повинно бути написано "масло вершкове". Такий напис зобов'язує споживача відповідати ДСТУ 4399: 2005: у ньому повинні бути виключно молочні жири. Крім того, експерти радять купувати продукцію відомих великих виробників, водночас ціна за пачку має коштувати щонайменше близько 40 грн.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
27-05-2021, 21:05
Коментарів 0 Переглядів 3 094


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.