Автоклав: види і механізм*

новини
2 639
0
* На правах реклами

Автоклав: види і механізм*


Агрегат для парової стерилізації при високій температурі і тиску в замкнутій системі називають автоклавом. Залежно від призначення їх розрізняють за модифікаціями, конфігураціями, об’ємами. Детальніше про принцип роботи і механізм автоклава, сфери застосування – читайте в статті.

Що таке автоклав?


Прототипом сьогоднішніх моделей стала сконструйована Д. Папеном в 1680 році сушильна шафа. Вона була призначена для сухої стерилізації без тиску. У 1795-му Ф. Аппер знайшов спосіб зберігання продуктів, що працює. Він укладав їх в посудину та довго витримував на водяній бані. Наступним відкриттям стала ідея Ш. Шамберлена. Він винайшов автоклав для медицини, що вирішує проблему парової обробки інструментів.

Для виробничих потреб В.Н. Іпатов в 1904 запропонував іншу модифікацію. Так? у Росії в 30-х роках з'явився пристрій для виготовлення будівельних матеріалів. Сьогодні можна купити автоклав електричний або газовий для парової обробки консервів у заводських і домашніх умовах різної місткості.

Механізм автоклава


Прилад виконаний у циліндричній або напів круглій формах зі зварним корпусом, сферичним опуклим дном, герметичним люком. Щоб унеможливити втрату тепла автоклав облаштований кожухом. Гарячий пар збирається в перфорованій трубі, проникає в камеру. Тиск утилізується через випускний клапан. В електричних системах патрубок з ТЕНами з'єднаний з таймером.

Принцип роботи автоклава?


Незважаючи на технічні особливості, промислові і побутові моделі за принципом роботи схожі. Процесом є випаровування води при 100 °C. При 110 °C молекули теплоносія, що випаровується, переходять у газоподібний стан. Але на відміну від чайника, що викидає пар назовні, залишаються всередині камери. Чим довше триває процес, тим більше нарощуються в автоклаві тиск та температура.

Здатність насиченої пари нагріватися і стискатися створює ще більший тиск. Відповідно до збільшення градусів випаровування посилюється. Досягнувши критичних значень кипіння зупиняється, і нагріта вода до 120 °C залишається в рідкому стані. В умовах агресивного середовища гинуть всі патогенні мікроорганізми.

Протитиск дозволяє стерилізувати продукти в жорсткій, м'якій та напівжорсткій тарі. При обробці губкоподібних і печеристих поверхонь вибирають автоклав з функцією глибокого вакуумування, оскільки залишки газу в порах можу створювати термоізоляцію оболонок у патогенних агентів. Після стерилізації тиск падає, залишки вологи випаровуються.

Автоклав: види і механізм*


Види автоклава та сфери застосування


Параметри промислових моделей різноманітні. Товстостінні камери, розмір яких сягає сотні кубічних сантиметрів, призначені для проведення замкнутих циклів в теплих середовищах при тиску 300-500 МПа. У діаметрі вони становлять 1,3-7,8 м, в довжину – до 40 м.

Будівельні


У цій галузі поширення набули тунельні або тупикові, що нагадують труби з кришками і затворами. Такі автоклави експлуатують при виробництві силікатного пористого газо-пінобетону, для синтезу гідросилікатів кальцію при 190 °С і тиску 0,7-3 МПа. Вони обладнані випусками для виведення насиченої пари, пропуску його в іншу камеру або викиду в атмосферу.

Металургійні


Для важкої промисловості незамінні модифікації з безсальниковими електромагнітними / пневматичними мішалками, електродвигунами, системами контролю. У металургії поширення набула технологія автоклавного вилуговування розчинів рідкоземельних металів від домішок і відтворення з розчинів. Для агресивних середовищ вибирають ємності з нержавіючої сталі, футеровані корозійними покриттями. Вони витримують температуру 255 °С та тиск 5,9 Мпа.

Устаткування також використовують:
  • для виробництва аграрних добрив;
  • в фармакології для проведення хімічних реакцій;
  • в медицині – для стерилізації інструментів і перев'язувальних матеріалів.

Харчові і побутові


Популярність автоклави здобули в харчовій промисловості. Рибні та м'ясні консерви, плодоовочева продукція в банках перш ніж потрапити в продаж пройшли парову обробку в автоклавах, що відрізняються за типами охолодження. Для стерилізації використовують модифікації з примусовим зливом і швидким охолодженням. Ця функція скорочує час консервації. При використанні моделі з природною вентиляцією потрібно чекати повного охолодження, що займає 12-20 годин. Це призводить до порушення технологічних параметрів і споживчих властивостей продуктів.

Використання агрегатів не обмежується промисловими потребами. Аналоги меншою продуктивністю переважно використовують для домашніх консервацій.

Побутові автоклави оснащені:
  • запобіжними клапанами;
  • функціями для контролю температури і тиску;
  • ступеневими механізмами захисту;
  • опціями автоматичного відключення.
Якщо вирощуєте садово-городні культури, робите зимові заготовки, придбайте автоклав на 20-30 л. Він в рази прискорить процес та заощадить сили. Вам потрібно тільки поставити на решітку закручені банки, включити в розетку або відправити бочку на плиту для стерилізації.

Гарячий режим вб'є палички ботулотоксину, і консерви простоять не один сезон без здуття кришок. При цьому м'ясні, грибні, овочеві консерви зберігають відмінні смакові якості і натуральні запахи.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують