З 1 січня 2010 року українці можуть залишитися без домашнього молока, сиру, масла, парного м`яса і сала. Все тому, що набувають чинності зміни до закону "Про безпеку і якість харчових продуктів", прийняті у зв`язку зі вступом України до СОТ.
У Європі тварин забивають тільки на спецбійнях, а молоко виробляють на молокозаводах. У нас же, за даними Держкомстату, на приватних подвір’ях виробляється 49% м`яса і майже 80% молока (його здають на молокозаводи, але близько чверті потрапляє на базар). Крім того, селяни продають на ринках сир, сметану, масло. Проте, все це, за правилами СОТ, продавати приватникам заборонять (мовляв, в продуктах можуть бути хвороботворні бактерії).
На вимогу СОТ, Україна з 1 січня зобов`язалася закрити свої продуктові ринки для дрібних торговців м`ясом тварин і молокопродуктами.
Голова Держкомпідприємництва Олександра КУЖЕЛЬ впевнена, що заборона продавати на ринках таку продукцію призведе до масового знищення корів і свиней на сільських подвір’ях, дефіциту молока і молокопродуктів, а також м`яса тварин.
"Нішу, напевне, заповнить низькоякісний, зате, забитий "за правилами" м`ясний імпорт. Селяни залишаться без доходів, або розцвіте підпільна торгівля м`ясом і молоком, - говорить вона. - Тому ми внесли законопроект про відтермінування заборони на 5 років. А через п`ять років на селі будуть створені кооперативи для забою і оброблення м`яса (зараз цим займаються в основному приватники, які скуповують худобу і свиней в живій вазі), будуть закуплені пересувні міні-молокозаводи".
http://consumers.unian.net/ukr/detail/1823
25-09-2009, 20:32
0
1 924