Дослідники з Національного інституту США пояснили, чому у хворих коронавірусом пропадає смак. Відповідна наукова стаття опублікована на bioRxiv.
Вчені з'ясували, що смакові рецептори, розташовані на мові людини, мають ангіотензин-ферментом 2 (ACE2). Через цей фрагмент вірус SARS-CoV-2 потрапить в клітини організму. Таким чином, при інфікуванні коронавірусом уражаються смакові якості.
Дослідженням керував Джозефін Іган, який зі своєю командою вивчив тисячі смакових рецепторів людини.
Відзначається, що рецепторні клітини II типу в веретеноподібних сосочках біля основи язика і грибоподібних сосочках на його задній частині, містять фермент ACE2, який є точкою входу для вірусів.
В експерименті брала участь 45-річна жінка з позитивним тестом на COVID-19, яка скаржилася на втрату смаку, і 63-річний чоловік, хворий на коронавірус. У хворих діагностували збільшення розмірів язика, почервоніння його основи і виявили, що їхні смакові цибулини змінилися в шарі стовбурових клітин.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
28-04-2021, 22:56
0
1 439