RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Страсний тиждень: що треба знати про останні дні перед Великоднем і як потрібно харчуватись

Страсний тиждень — останні 7 днів перед Великоднем. Це період для молитов, наведення порядку в будинку та серці, а також найсуворіші дні Великого посту.

З 26 квітня у православних християн починається останній тиждень перед Великоднем, який називається Страсним. Що можна і потрібно робити в ці сім днів, а чого — категорично не можна, йдеться у публікації журналу Фокус.



Страсний тиждень

Страсний тиждень (седмиця) отримав свою назву від слова "пристрасті" в значенні "страждання". Саме в ці дні Ісус Христос був відданий Іудою, зазнав страждання і помер на хресті за гріхи людей, щоб потім воскреснути. Тому кожен день Страсного тижня має особливе значення: присвячений конкретній події з життя Ісуса Христа, називається великим і супроводжується певними діями.

Великий понеділок

У цей день під час служби в церкві згадують про патріарха Йосипа, проданого в рабство рідними братами, і про безплідну смоковницю, яка символізує душу, що розкаялася в гріхах.

У Великий понеділок починають варити масло (миро) на рік наперед, а освячують його у Великий четвер.

Що стосується роботи по господарству, то в цей день можна робити абсолютно все: прибирати в будинку, фарбувати, білити, зайнятися дрібним ремонтом. Особливу увагу варто приділити миттю вікон, оскільки заходити у Великдень з немитими вікнами — поганий знак. Сприятливий день для посадки. Вважається, що все, що буде посаджене у Великий понеділок, дасть хороший урожай.

Страсний тиждень: що треба знати про останні дні перед Великоднем і як потрібно харчуватись


Великий вівторок

У храмах у цей день вірянам розповідають про таланти, воскресіння мертвих, Страшний суд. По господарству, як і в понеділок, можна робити будь-які роботи. Краще присвятити цей день приведенню до ладу одягу, речей, предметів побуту, штопанню, прасуванню і пранню. Тобто саме час навести порядок у шафах і на полицях.

Є певні прикмети і в погоді. Якщо на Великий вівторок йде дощ, то люди вірять, що цьогоріч буде багато грибів, а якщо погода сонячна, то буде багатий урожай.

Велика середа

За біблійними переказами, цього дня Іуда Іскаріот вирішується на зраду Ісуса Христа за 30 срібників. У церкві розповідають про Марію Магдалену, яка омила Спасителю ноги своїми сльозами. Також у цей день заведено сповідатися. Щодо господарських робіт обмежень немає.

У цей день раніше господині купували яйця. Вважалося, що куплені у Велику середу, вони довго не зіпсуються.

Великий (Чистий) п'ятниця

Це день Таємної вечері. У храмах читається одна з найтриваліших служб у році. Також це день причастя. Свічки, запалені в храмі, заведено приносити додому палаючими.

Що стосується домашніх робіт, то в Чистий четвер проводять ретельне прибирання перед святом, починають пекти паски та фарбувати яйця.

Назва дня має на увазі очищення організму й обмивання, причому купатися варто до сходу сонця.

Велика (Страсна) пʼятниця

П'ятий день Страсного тижня вважається днем жалоби і є найсуворішим днем Великого посту, оскільки саме тоді розіп'яли Христа. Народні прикмети забороняють в Страсну п'ятницю роботи по дому.

За прикметами, погода цього дня визначає, якою буде вся весна. Якщо світить сонце — значить буде тепло, якщо ж похмуро і дощ, то такими будуть і наступні кілька тижнів травня.

Страсний тиждень: що треба знати про останні дні перед Великоднем і як потрібно харчуватись


Велика субота

Велику суботу ще називають Тихим днем, оскільки забороняється лаятися, кричати, сваритися і влаштовувати гучні веселощі. Під час служби в церкві в суботу перед Великоднем згадується поховання Христа. У 2021 році ця — день сходження Благодатного вогню. На вечірній службі вже починають святити перші паски і крашанки. Що стосується домашніх справ, то закінчують все, що не встигли доробити.

У цей день не можна нікому нічого давати в борг і позичати, оскільки людина потім весь рік матиме потребу в грошах.

Завершується Велика субота вночі з переходом у свято Великодня.

Чого категорично не можна робити на Страсному тижні

Під час Страсного тижня наказана сувора стриманість, причому це стосується не тільки їжі та плотських утіх, але також вчинків і думок. Заборонені веселощі, неробство та негідні вчинки. Схвалюється заняття благодійністю і допомога ближнім. У жодному разі не варто нікому відмовляти в допомозі, тому що вважається, що устами прохача до людини звертається сам Бог.

Ні в якому разі не можна ні з ким сваритися. Неприпустимі лихослів'я, брехня, заздрість, агресія, хамство, нетерпимість.

У Страсний тиждень у церквах не проводяться хрестини, вінчання, не святкуються дні святих і не поминають померлих.

Меню на Страсному тижні

Понеділок: хліб з овочами, фрукти, мед, горіхи.

Вівторок і середа: сира їжа без олії.

Четвер: гаряча їжа з продуктів рослинного походження, в страви додають рослинну олію.

П'ятниця: дорослі нічого не їдять до часу винесення плащаниці на богослужінні, приблизно до 18:00.

Субота: їжа без олії.

Страсний тиждень: що треба знати про останні дні перед Великоднем і як потрібно харчуватись


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
26-04-2021, 21:17
Коментарів 0 Переглядів 1 423


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!