Люди часто вважають за краще смажити шашлики, використовуючи куряче і свиняче м’ясо. Але не всі люди усвідомлюють шкоду шашлику, в якому присутня величезна кількість канцерогенів.
Важливо з’їдати трохи шматочків м’яса, щоб не збільшувати навантаження на печінк, пише
Ukrhealth.
Шашлик вважається досить корисною стравою, тому до його позитивних параметрів відносяться такі моменти: - м’ясо протягом тривалого часу запікається у власному соку, тому зберігаються практично всі корисні компоненти і поживні речовини;
- даний варіант приготування вважається корисним для фігури;
- деякі дослідження показують, що якщо їсти шашлик в помірній кількості, то це дозволить запобігти появі атеросклерозу;
- у м’ясі міститься багато вітаміну В, який добре впливає на нервову систему;
- шашлик містить вітаміни А і С, які є прекрасними антиоксидантами.
Але користь від цієї страви буде тільки за умови, якщо людина вживає помірну кількість м’яса.
Дана страва має не тільки позитивні, але і негативні характеристики, до яких відносяться: - жир від м’яса потрапляє на розпечене вугілля, що забезпечує створення небезпечних летючих речовин, званих канцерогенами, які осідають на м’ясних шматочках, тому найкраще знімати смачну скоринку;
- якщо м’ясо буде погано прожареним, то в організм можуть потрапити різні інфекції або кишкові палички, які є причиною дисбактеріозу;
- свинина і баранина вважаються важким для перетравлення м’ясом, тому не бажано їсти таку страву людям, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом;
- у старому м’ясі міститься безліч шкідливих речовин і насичених жирів;
- важливо правильно вибирати маринад, щоб він володів оптимальним рівнем кислотності.
Тому при неграмотному приготуванні шашлику існує ймовірність, що така страва дійсно завдасть значної шкоди організму людини.
Як зробити страву безпечною?Щоб канцерогени або інші шкідливі речовини не завдали шкоди здоров’ю людини, потрібно правильно підходити до процесу приготування і вживання шашлику.
Для цього враховуються рекомендації лікарів: - не слід вживати шашлик частіше одного разу на тиждень, а якщо у людини є проблеми з шлунково-кишковим трактом, то знижується кількість таких прийомів їжі до двох разів в місяць;
- рум’яну скоринку на шашлику найкраще викидати, так як саме вона містить всі канцерогени;
- при виборі маринаду треба користуватися тільки перевіреними і не дуже гострими інгредієнтами;
- м’ясо потрібно прожарювати ретельно, щоб знищити всі інфекції;
- між вугіллям і м’ясом має бути досить істотна відстань, а також потрібно регулярно обертати шампури.
Кому слід відмовитися від цієї страви?Не слід їсти шашлики людям, які мають будь-які проблеми з травною системою.
Додатково ця страва вважається небезпечною для людей, що мають хвороби нирок.
Якщо грамотно підходити до вибору м’яса і маринаду, а також правильно готувати шашлик, то ця страва в помірних кількостях принесе організму людини тільки користь.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
24-04-2021, 00:58
0
2 560