RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Підвищення пенсійного віку та завершення опалювального сезону: зміни з 1 квітня


Адаптивний карантин в Україні, нові тарифи на газ та електрику, підвищення пенсійного віку і пробне ЗНО.

З 1 квітня на українців чекає низка змін, пише molbuk.ua.



Карантин в Україні

Загалом в Україні до 30 квітня діє адаптивний карантин. Наразі найбільше областей входять до помаранчевої та червоної зон. Найжорсткіші обмеження діють у регіонах, де встановлений червоний рівень епіднебнезпеки.
Зокрема, у них заборонена робота закладів громадського харчуванння, ТРЦ, кінотеатрів, театрів, музеїв, закладів освіти, крім дитячих садочків та початкових класів у школах, непродовольчих ринків і магазинів, спортивних залів, басейнів та фітнес-центрів.
У регіонах, які потрапили у помаранчеву зону карантину, діють обмеження жовтої зони. Але за потреби місцева влада може посилювати карантин.

Ціна на газ

З 1 квітня припиняє діяти гранична ціна на газ для населення, яка була встановлена на лютий-березень на рівні 6,99 грн за кубометр. Але, попри це, більшість постачальників, зокрема регіональні газзбути, озвучили ціну у 6,99 грн за кубометр.
Так, газопостачальна компанія Нафтогаз лишила квітневу ціну на рівні 6,86 грн за кубометр. Стільки ж проситиме й компанія Галнафтогаз. За ціною 6,88 грн за кубометр продаватиме Евода Трейд. Ціну в 6,98 грн оприлюднила Енерджі Трейд Груп.
Водночас понад десять компаній оприлюднили й значно вищі ціни: від 7,60 грн і аж до 8,85 грн за кубометр.

Завершення опалювального сезону

У квітні в Україні закінчується опалювальний сезон. Зазвичай, тепло у будинках відключають до 15 числа. Але якщо протягом трьох діб середньодобова температура не опускається нижче +8°С, то це можуть зробити раніше.

Тариф на електроенергію

З 1 квітня тариф на електроенергію для населення залишиться на рівні 1,68 грн/кВт-год. Ця ціна діятиме до 1 травня.
Фіксована ціна на цей період застосовується також для споживачів у гуртожитках, багатоквартирних житлових будинках, в дачних, садових і гаражно-будівельних кооперативах. Крім того, такий тариф на електрику діє для юридичних осіб і релігійних організацій.

Індексація пенсій і підвищення пенсійного віку

З 1 квітня Пенсійний фонд перерахує виплати працюючим пенсіонерам, яким пенсію призначили або вже перерахували два роки тому, тобто до 1 квітня 2019 року. Перерахунок проводиться із заробітної плати, з якої обчислена пенсія.
Тому збільшення виплат визначається для кожного індивідуально. Індексація у квітні торкнеться приблизно 2 млн пенсіонерів.
Також з 1 квітня підвищується пенсійний вік для жінок. Тому тепер всі українці будуть виходити на пенсію у 60 років. Водночас стаж роботи для виходу на пенсію у віці 60 років повинен становити 28 років. Ті, у кого його немає, повинні виходити на пенсію у 63 роки.
Разом з тим, право отримувати пенсії у віці 59 з половиною років мають жінки, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року.

Оновлений список лікарів, до яких можна звернутися без направлення

З 1 квітня починає діяти програма медичних гарантій. Тому відтепер пацієнти можуть без направлення звернутися до: гінеколога, також дитячого та підліткового; психіатра, також дитячого та підліткового;
нарколога; стоматолога (термінова допомога для всіх та планова для дітей); фтизіатра, також дитячого; педіатра; спеціаліста, у якого лікується пацієнт із хронічним захворюванням.
Також з 1 квітня до 10 382 грн зросте тариф на медичну допомогу при пологах. За підвищеним коефіцієнтом допомогу надаватимуть тим закладам, що мають договір на надання допомоги при пологах – як породіллі, так і новонародженим.
Крім того, з 1 квітня зміниться сума, передбачена для допомоги новонародженим. Так, на догляд за недоношеними немовлятам вагою до 1,5 кг держава виділятиме до 130 тис. Догляд за новонародженими з вагою понад 1,5 кг передбачає до 25 тис.

Безкоштовні стоматологічні послуги

З 1 квітня в Україні запрацює оновлена програма медичних гарантій. Тому для українців деякі стоматологічні послуги будуть безкоштовними.
Для дорослих вона покриватиме термінову стоматологічну допомогу, тобто зняття гострого болю та лікування випадків, які загрожують життю. Для дітей до 18 років повністю покривається планова дитяча стоматологія.
Перелік безкоштовних послуг: первинний огляд пацієнта з оцінкою стану стоматологічного здоров’я, відповідно до підходів ВООЗ; невідкладна стоматологічна допомога дітям та дорослим; надання планової стоматологічної допомоги дітям (крім ортодонтичних процедур та протезування); інструментальні дослідження в межах невідкладної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям тощо.

Весняний призов

У квітні на службу до ЗСУ почнуть призивати строковиків, тому лави української армії поповняться ще на 14 тис. 246 осіб.  До бойових завдань у зоні ООС строковиків не притягатимуть.
Натомість вони служитимуть в армії 18 місяців (ті, у кого немає вищої освіти) або 12 місяців( ті, у кого вища освіта є).
Причинами, щоб відтермінувати службу можуть бути сімейні обставини, продовження професійної діяльності і стан здоров’я.

Нові правила отримання водійських посвідчень

З 6 квітня водії складатимуть іспити, щоб отримати посвідчення, за новими правилами.  Зміни стосуватимуться екзаменаційних білетів.
Тепер у теоретичній частині іспиту буде низка нових дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії. Очікується, що це допоможе новачкам оперативніше реагувати на такі ситуації і ухвалювати правильні рішення за кермом.

Нові послуги у "Дії"

З квітня у додатку Дія запускає будуть доступні нові електронні послуги. Серед них: Дія ID, за допомогою якого можна буде отримати електронний підпис у смартфоні; зміна місця реєстрації онлайн; початок виконання будівельних робіт та введення в експлуатацію об’єктів класу СС2 та СС3; реєстрація бізнесу для ФОПів онлайн; електронний лікарняний; оптимізація та переведення в Дію послуг кабінету платника податків; статичний QR, завдяки якому підприємці тепер не мусять фотографувати чи робити копію даних паспорту в смартфоні.

Пробне ЗНО

Пробне ЗНО-2021 з усіх навчальних предметів відбудеться 10 квітня. Учасників пускатимуть до пунктів тестування за наявності паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу) і запрошення-перепустки.
В особистих кабінетах учасників вже є запрошення-перепустки, у яких вказані адреси пунктів тестування. Запрошення на пробне ЗНО потрібно роздрукувати. Для цього в особистому кабінеті необхідно скористатися опцією Сформувати запрошення-перепустку. Документ сформується у форматі PDF і завантажиться автоматично.

Вихідні у квітні 2021

У квітні українці відзначатимуть відразу кілька великих свят. Зокрема, 7 квітня віряни святкуватимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці, 24 квітня буде Лазарева субота, а 25 квітня – Вербна неділя.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-04-2021, 11:42
Коментарів 0 Переглядів 2 288


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!