Рятує від ожиріння і хвороб серця: знайдено спосіб мінімізувати шкоду жирної їжі

новини / Здоров'я
2 134
0
Рятує від ожиріння і хвороб серця: знайдено спосіб мінімізувати шкоду жирної їжі

Жирна їжа провокує ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу та хвороби печінки. Але шведські вчені знайшли спосіб мінімізувати шкоду жирної їжі.

Мінімізувати шкоду жирної їжі можна за допомогою білка аполіпопротеїну C3. Знижуючи рівень цього білка - людина одночасно усуває порушення обміну речовин, які були викликані дієтою з високим вмістом жирів, пише Главред.



У новому дослідженні оприлюднені результати дослідів на мишах. Гризунів спочатку загодували жирною їжею - а потім почали лікувати препаратом для зниження рівнів апо C-3.

"За10 тижнів усі миші... страждали ожирінням, інсулінорезистентністю і стеатозом печінки. Однак після лікування при триваючому харчуванні з високим вмістом жирів відбулася нормалізація метаболізму глюкози, ваги і морфології печінки", – розповів доцент кафедри молекулярної медицини та хірургії Каролінського інституту Ісмаель Вальядолід-Асебес.

Тобто зниження рівня апо C-3 не просто захищає організм від шкоди жирної їжі – але і прибирає наслідки споживання жирних продуктів.

Білок апо С-3: що це

Головним чином білок апо С-3 утворюється в клітинах печінки. Знижуючи рівень цього білка, вчені змогли домогтися того, щоб жири витрачалися, а не накопичувалися.

Жирна їжа: список продуктів

ТОП-10 найбільш жирних продуктів виглядає так:

- сало: на 90% складається з жиру;

- рослинна олія - від 91% до 99%;

- вершкове масло: 70-85% у вершковому маслі і до 98% - у топленому;

- майонез - 65-70;

горіхи - до 68%;

- м'ясо: найжирніші види м'яса - свинина, бараняча й яловича грудинка;

- ковбасні вироби - до 60% (сирокопчена ковбаса);

- сир - до 35% (на упаковці вказується навіть більше - але це відсоток жиру в сухій речовині);

- вершки - від 15%;

- шоколад - 32 г жиру на 100 г продукту.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують