Жирна їжа провокує ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу та хвороби печінки. Але шведські вчені знайшли спосіб мінімізувати шкоду жирної їжі.
Мінімізувати шкоду жирної їжі можна за допомогою білка аполіпопротеїну C3. Знижуючи рівень цього білка - людина одночасно усуває порушення обміну речовин, які були викликані дієтою з високим вмістом жирів, пише
Главред.
У новому дослідженні оприлюднені результати дослідів на мишах. Гризунів спочатку загодували жирною їжею - а потім почали лікувати препаратом для зниження рівнів апо C-3.
"За10 тижнів усі миші... страждали ожирінням, інсулінорезистентністю і стеатозом печінки. Однак після лікування при триваючому харчуванні з високим вмістом жирів відбулася нормалізація метаболізму глюкози, ваги і морфології печінки", – розповів доцент кафедри молекулярної медицини та хірургії Каролінського інституту Ісмаель Вальядолід-Асебес.
Тобто зниження рівня апо C-3 не просто захищає організм від шкоди жирної їжі – але і прибирає наслідки споживання жирних продуктів.
Білок апо С-3: що це
Головним чином білок апо С-3 утворюється в клітинах печінки. Знижуючи рівень цього білка, вчені змогли домогтися того, щоб жири витрачалися, а не накопичувалися.
Жирна їжа: список продуктів
ТОП-10 найбільш жирних продуктів виглядає так:
- сало: на 90% складається з жиру;
- рослинна олія - від 91% до 99%;
- вершкове масло: 70-85% у вершковому маслі і до 98% - у топленому;
- майонез - 65-70;
горіхи - до 68%;
- м'ясо: найжирніші види м'яса - свинина, бараняча й яловича грудинка;
- ковбасні вироби - до 60% (сирокопчена ковбаса);
- сир - до 35% (на упаковці вказується навіть більше - але це відсоток жиру в сухій речовині);
- вершки - від 15%;
- шоколад - 32 г жиру на 100 г продукту.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-03-2021, 00:16
0
1 863