RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Саморозвиток: з чого розпочати самовдосконалення

Сучасна людина — це успішна особистість. Вона гарна, здорова і струнка, точно знає, чого хоче, любить і вміє робити щось важливе, що приносить користь іншим, а їй — і моральне задоволення, і доходи. Така картинка починає у нас складатися під впливом сучасних ЗМІ, ритму нашого життя, запитів і бажань, інформує Ukr.Media.

Однак, порівнюючи себе з цим чином, багато залишаються незадоволеними — одне не відповідає іншому. Тому людина приходить до висновку, що їй потрібно змінити себе, але часто не знає, з чого почати, що таке це горезвісне особистісне зростання.



Саморозвиток — що це?

Зайнятися цією непростою справою віддають перевагу люди, які бажають змінити своє життя в кращу сторону і роблять це. У більшості з нас вже склався ідеальний образ себе самого — підтягнутої, активної та успішної людини з відмінним почуттям гумору, яка займається улюбленою справою. Але, думаючи про те, з чого почати процес самовдосконалення, багато впадають в ступор, відкладаючи це на потім.

Саморозвиток передбачає якісне поліпшення якої-небудь сторони життя, особистісне зростання. Змінити одним махом все не вийде, напевно, ні в кого. По-перше, на це не вистачить ресурсів — адже у кожного з нас є важливі, але нецікаві справи, від яких піти просто неможливо. По-друге, людина завжди боїться різких і кардинальних змін, а перед картиною повного перекроювання життя опустяться руки у кого завгодно. Тому почати метаморфози в кращу сторону правильно буде з якоїсь однієї області, в який ми відчуваємо у себе "завал".

Покласти початок змінам: як?

Багато хто думає, що для запуску процесу змін, особистісного зростання необхідна величезна кількість часу, коштів, таланту та інших можливостей, чого в них просто немає. Тому людина або відкладає даний захід, або щодня псує собі настрій, лаючи себе за слабодухість і лінь.

Насправді, психологи рекомендують почати змінювати себе з малого — присвятити вдосконаленню власної особистості від 20 до 30 хвилин на день. Але перед цим важливо проаналізувати, яка область потребує негайного зростання насамперед.

Здоров'я

Коли ми вітаємо людину з днем народження, передусім, бажаємо фізичної бадьорості та гарного самопочуття, тому що розуміємо, що це — найважливіше, фундамент, основа, те, з чого починається успішне життя. Що звичайно кульгає в цій сфері? Можливо, варто скорегувати режим дня, почати займатися спортом, перестати купувати фастфуд і навчитися готувати самому, придбати пароварку і харчуватися більш корисною їжею. Всі розуміють, що в кращу сторону буде змінюватися життя, якщо позбутися від шкідливих звичок

Сфера людського духу

Особистісне зростання — це розуміння своїх недоліків. Змінити себе в цій сфері — це постаратися позбавитися від гніву та заздрощів, перестати брехати та зводити рахунки, змінити в кращу сторону власне ставлення оточуючих. Кажуть, що навколо світлої людини стає добрішим світ.

Фінансова сторона життя

Хто з нас задоволений своїм доходом і не бажає його зростання? Однак першопричиною є, звичайно, незадоволення особистості тим місцем і тією діяльністю, де їй доводиться робити щоденну роботу. Запитайте себе — ви дійсно задоволені своєю професією, посадою, корпорацією? Дуже часто трапляється, що ні. Але далеко не кожен може просто піти з роботи або одразу ж змінити її на краще. Тому почати можна з відвідування тренінгів, курсів або семінарів, навчання онлайн, подачі резюме в інші компанії, залишаючись працювати на колишньому місці. Багато людей хочуть розпочати власну справу, але побоюються невдачі. Змінити цю ситуацію поступово — ось розумне рішення. Дізнайтеся, які документи і умови важливі в даній області, чого саме вам коштуватиме відкриття свого бізнесу.

Соціальна сфера

Часто, спілкуючись за звичкою, ми не надаємо цьому належного значення, а варто почати це робити. Подумайте, чи дійсно ті люди, з якими ви говорите, приємні та потрібні вам? Чи немає у вас товаришів, які тягнуть вас назад, заздрять вам, виливають на вас негатив постійними скаргами? Запитайте себе, а чому з'явилися проблеми в сім'ї? Можливо, саме ви винні в цьому, приділяючи мало уваги дружині, чоловіку, батькам чи дітям? Щоб розібратися у всьому цьому і продовжити свій особистісний ріст, добре почати вести щоденник. Можна скласти для себе схему або таблицю, по пунктах розписати, що потрібно зробити в цій сфері, а чого б ви хотіли позбутися. Така "дорожня карта" прояснить ситуацію і покладе початок змінам в кращу сторону.

Сфера інтелектуального зростання особистості

До неї має відношення розвиток уваги та пам'яті, поглиблення власних знань, абстрактне і творче мислення, яке необхідно в будь-якій, навіть в найбільш прагматичній діяльності. З чого почати зміни в кращу сторону в цій області? Найголовнішим шляхом отримання знань та освіти упродовж тисячоліть є книга. Привчивши себе 20 хвилин ввечері проводити не перед телевізором і не блукаючи в соцмережах, а читаючи дійсно цікавий матеріал, ви підвищите грамотність, поглибите словниковий запас і елементарно успокойте нерви.

Продуктивно — потроху


Змінити себе раз і назавжди ударними темпами неможливо. Деякі навички ми втрачаємо, змінюються умови й обставини життя, а наше тіло потребує постійної турботи та роботи над собою. Робити помалу, але регулярно — головний принцип, здатний змінити внутрішнє і зовнішнє в себе в кращу сторону, чого ми всі бажаємо. Ось приклади подібних невеликих занять, здатних зрушити з місця гори та покласти початок великим змінам в самому собі:

- Два рази на день робити по 15-20 присідань.
- Вивчати один вірш на тиждень.
- Змінити звичку з'їдати шоколадку після обіду. Замість неї вживати будь-який сезонний фрукт.
- Вимикати телевізор на 20 хвилин ввечері та просто розмовляти зі своїми дітьми.
- Розділити свою квартиру на невеликі зони та прибирати одну з них в день — це теж один з проявів особистісного зростання.
- Піти на курси англійської або іспанської мови, адже ви мріяли про це зі студентських років.
- Скачати відеозаняття з того виду фітнесу, який вам подобається — стретчинг, йога або запальна зумба — і виконувати один невеликий комплекс на день.
- Випивати перед сніданком склянку води з розчиненою в ньому ложкою меду.
- Гуляти перед сном з чоловіком протягом 15 хвилин.

Змінювати своє життя в кращу сторону можна прямо з цього моменту. Для цього важливо встати і зробити якусь маленьку, але важливу справу, яка підніме вашу самооцінку. Не забувайте хвалити та мотивувати себе. Починайте тільки з тих справ, які вам дійсно цікаві. У такому разі самовдосконалення захопить вас, змінюючи життя і відкриваючи нові, незвідані горизонти.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
20-02-2021, 01:40
Коментарів 0 Переглядів 959

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.