У 2008 році мешканець області в середньому спожив 40 кг м’яса та м’ясопродуктів, 255 кг молока та молочних продуктів, 276 яєць, по 134 кг хлібних продуктів і овочів, 147 кг картоплі, 47 кг плодів, ягід та винограду, 15 кг олії, 36 кг цукру та 14 кг риби.
Показники споживання м’яса, молока та фруктів значно нижчі за рекомендовані норми споживання, а ось хліба та картоплі, навпаки, перевищують їх. Низька купівельна спроможність населення не дає змоги урізноманітнити раціон харчування. Важливим фактором, який позначився на показниках споживання продуктів харчування, є зростання цін, які у 2008р. піднялись на 21%.
Порівняно з 1990р. обсяг вживання м’ясних продуктів у середньому одним буковинцем зменшився майже на чверть, молочної продукції – на третину, плодоягідної продукції – у 2 рази. Значно краща ситуація склалася із споживанням яєць, рівень якого у 2008р. досягнув показника 1990р. Пояснюється цей факт нарощуванням обсягів виробництва яєць в області, відродженням птахофабрик у Глибоцькому та Заставнівському районах.
Поряд з цим, населення області почало більше вживати олії (на 71%), риби (на 48%), овочів (на 37%) та картоплі (на 1%). Таким чином, недостатність продуктів тваринного походження, що містять необхідний для організму людини білок, компенсується за рахунок значно дешевшої рослинницької продукції, тобто замість білкового типу харчування склався, в основному, вуглеводневий.
Як правило, житель нашої області вживає більше молочних продуктів, яєць, хліба, картоплі, овочів та фруктів, ніж в середньому у державі. Однак, що стосується споживання м’яса та риби, то тут середньостатистичний буковинець поки що відстає на 21%. Про це повідомляє обласне управління статистики.
25-08-2009, 12:10
0
2 167