RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

10 порад для людей, які прагнуть бути успішними та енергійними

У США кілька років тому бурхливо обговорювали книгу професора психології Міри Кіршенбаум, директора міжнародного центру психологічної допомоги The Chestnut Hill Institute, "Фактори емоційної енергії" (The Emotional Energy Factor). Кіршенбаум — авторка кількох бестселерів з популярної психології — аналізує досвід свого дитинства. Вона росла у Нью-Йорку у бідній іммігрантській родині.

"Мама і усі, хто мене оточував у дитинстві, працювали на знос, по 12 годин на добу, — пише вона. — Деякі люди і жили теж на знос, у постійній боротьбі, у тривогах, у жалощах до себе і жорстокості до світу. Погляд таких людей був тьмяним, немов у солдатів, які забагато часу провели на полі бою. Але були серед нас і ті, хто усе сприймав зовсім по-іншому. Вони мріяли, будували плани і знаходили сили їх здійснювати. У них була якась особлива внутрішня енергія, завдяки якій вони вміли не лише залишатися на плаву, а й бути щасливими", інформує Ukr.Media.



Міста і усі їх скарби дістаються вершникам, які не просто знають, куди їдуть, а й з цікавістю дивляться у різні сторони, думають і роблять висновки. Міра Кіршенбаум провела дослідження, опитала безліч фахівців і з'ясувала, що секрет "високовольтних" — так вона називає енергійних людей — у високому рівні їх емоційної енергії. Щоб просто функціонувати, потрібно їсти, пити і спати. А щоб відчувати повноту життя, потрібне інше паливо — драйв, запал, легкість, метелики у животі і вогонь в очах. Де ж, власне, брати цю енергію? Як її накопичувати і як не витратити через дрібниці? Ось, що радить авторка:

Збирайте позитивну енергію щодня

Емоційну енергію неможливо помацати, але коли її забагато, ми цим активно користуємося і дуже гостро відчуваємо її брак. Індуси називають її "прана", китайці — "ци", буддисти — "кундаліні". Ще існує ментальна енергія, похідна від емоційної, — це здатність аналізувати інформацію, приймати рішення і вигадувати стратегію. Ментальна і емоційна енергія, як стверджує професор Кіршенбаум, — це як мінімум 70 % нашої життєвої сили. Решта 30 % — груба фізична енергія, яку можна підзарядити їжею і сном. А емоційні батареї заряджати потрібно дві години на день — саме стільки професор радить займатися тим, що приносить особисто вам величезне задоволення. Працює безвідмовно!

Звільніться від чужих (батьківських) установок на невдачу

Є версія, що ми з'являємося на світ з уже заданим рівнем енергії, з певним ресурсом, який допомагає протистояти труднощам, адаптуватися до складних обставин і творити. У когось цей ресурс величезний, у когось він середній, а у когось практично відсутній. У східній філософії це називають кармою, а у західній психології — програмою роду.

Також психологи вважають, що величезну кількість енергії багато з нас розплескують у дитинстві. Наприклад, через негативні установки батьків ("Ти нічого не можеш", "Ти негарна", "Грошей завжди не вистачає" і т. п.), які потім перетворюються на внутрішніх енергетичних вампірів. Тому, якщо ви, наприклад, відчуваєте складнощі з прийняттям рішень (що теж забирає багато енергії) або боїтеся змін, запитайте себе, що або хто вас насправді обмежує — чий (мамин? татів?) голос у вас всередині нашіптує усіляку негативну гидоту.

Але майте на увазі: якщо енергії немає зовсім, це вже депресія. У неї три головні ознаки: уповільнення мислення (бідність асоціацій, важко думати), уповільнення рухів (навіть міміка завмирає) і поганий настрій. Вона лікується, але її треба лікувати.

Припиніть гратися у багатозадачність

Ми втрачаємо величезну кількість енергії, намагаючись робити кілька справ одночасно. Якість роботи при цьому погана, а незавершені справи випалюють душевну енергію. Тому робіть тільки те, що у цей момент є найважливішим. Це не втомить вас — навпаки, додасть нових сил, тому що будь-яка завершена справа додає позитивних емоцій. Спочатку зробіть щось невелике і неважке (але обов'язково термінове!) — ви це швидко закінчите і порадієте результату. А якщо на щось часу ніколи немає, тоді для вас це не є важливим і ви не хочете займатися дурницями. Турбуючись про дрібниці, ми втрачаємо енергію, а займаючись важливими для нас речами, збираємо її.

Розберіться з психосоматикою

Аюрведа вважає, що негативні емоції — страх, занепокоєння і гнів — створюють у тілі блоки, які не дають життєвій енергії текти вільно. Коли нам страшно, майже завжди автоматично стискаються м'язи живота — це напружується сонячне сплетіння (в Індії це місце називають "маніпура" — третя чакра, яка відповідає за наші відносини зі світом). Якщо це відбувається часто, утворюється спазм, який з часом може давати фізичні симптоми — у шлунку, кишківнику, грудній клітці та інших м'язових органах, діяльність яких ми не здатні свідомо контролювати, виникає запальний процес і біль. До речі, дедалі більше лікарів схиляються до думки, що мігрень, астма, високий тиск, закреп, гастрит та інші шлунково-кишкові розлади, остеохондроз і багато інших поширених хвороб — це є психосоматика, яка легко лікується. У якій би родині ми не народилися і яке б не було у нас дитинство, людський організм володіє неймовірним самозцілюючим потенціалом. Щоб відновити вільний потік енергії, треба навчитися спостерігати за своїми емоціями, усвідомлювати їх і не ототожнювати себе з ними, особливо якщо вони вам не подобаються.

Проженіть від себе енергетичних вампірів

Міра Кіршенбаум у своїй книзі називає таких людей toxic people. Енергетичні вампіри — це перш за все любителі скаржитися на здоров'я, безгрошів'я, погоду і ціни на бензин. Вони розповідають вам жахливі історії, переказують вам негативні новини, вони обов'язково будуть знімати на телефон сцену аварії і негайно запостять фотографії у Facebook. У Бредбері про таких навіть оповідання є — "Натовп" — люди там витягують життя з потерпілого, і він помирає. Ще один різновид вампірів — drama queen. Це дівчата, які зі звичайної ситуації створюють драму, розпалюючи без приводу емоції. Оскільки енергетичні вампіри, як крові, жадають вашої уваги і часу (це можуть бути і рідні люди — наприклад, батьки), після спілкування з ними майже завжди відчувається неймовірний занепад сил. Якщо доводиться час від часу контактувати з "токсичними", не копіюйте їх жести і манеру розмовляти. Ви — це не вони.

Не прагніть бути ідеальною (донькою, дружиною, керівником)

Мама телефонує десятий протягом дня, хоча завтра у вас відрядження і у вас купа справ, але ви — як гарна донька — берете слухавку. Ненька дає вам нескінченні поради, які ви — як ввічлива людина — вислуховуєте. І так далі. Будьте доброю, уважною, щедрою, але тільки якщо людині дійсно потрібна ваша допомога, а ви бачите у цьому сенс, у який щиро вірите (і він, відповідно, буде підживлювати вас енергією), а не просто боїтеся, що без цього вас не будуть любити. І обережніше з перфекціонізмом: занадто висока планка — дуже енергомістка річ.

Вирівняйтеся і почніть правильно дихати

Неправильна постава вимикає потік щасливої енергії. Коли ми зігнуті, велика кількість сил йде на підтримання м'язових спазмів. Ще більше енергії витікає, якщо ми при цьому ще й неправильно дихаємо. Неправильно — це через рот (рот — для їжі, а не для повітря), поверхнево і якщо вдих довший за видих (має бути навпаки, притому дихати треба спокійно і краще животом). Проблеми зі спиною — це, зазвичай, сигнал, що у тілі є неусвідомлені енергетичні блоки, а хребет у цьому випадку грає роль амортизатора. Позбутися від тілесних блоків можна за допомогою йога-нідри (вона легка і приємна, складається здебільшого з розслаблюючих медитацій), гімнастики цигун, тай-чи, різних технік усвідомленого дихання — ребефінга, чакрового і тантричного дихання. Можна ще відвідати гарного остеопата — вони усі трохи психологи, трохи чаклуни.

Менше говоріть про свої плани і обіцянки

Ділитися мріями — чудово, це може допомогти розібратися у собі і ще більше надихнутися запланованим. Але якщо часто і детально базікати про плани, цілі і важливі проєкти — особливо, якщо їх виконання ви ще не розпочинали, — можна позбутися енергії. Не завжди вас наврочать, але якийсь коментар може легко позбавити ентузіазму. Ще, коли ми забагато про щось говоримо, виникає ілюзорне відчуття, що півсправи вже зроблено. А вона не зроблена. І обережніше з обіцянками. Не обіцяйте золоті гори, якщо на 100 % не впевнені, що зможете їх дістати. Невиконані обіцянки теж забирають енергію.

Не заздріть

Заглядати у чуже життя і оцінювати власну спроможність через те, що є у інших, — абсурд. У кожного свій шлях. Інколи чуже життя може здаватися ідеальним, але хто знає, що дійсно відбувається у людей, яким ми заздримо. Порівнюючи себе з іншими, ми втрачаємо енергію, яку могли б витратити для вирішення власних проблем. Краще подякувати світові за те, що у вас вже є. Швидше за все, це вже чимало.

Навчіться себе прощати (не на словах)

Міра Кіршенбаум у своїй книзі радить наступне: якщо ви відчуваєте почуття провини — особливо, коли йдеться про щось, що трапилося у минулому, і вже нічого змінити не можна, — припиніть "накачувати" у цю подію енергію і влаштуйте самі собі суд. За яких обставин ви вчинили саме так, а не інакше? Чи був у вас взагалі вибір? Ви розуміли, що робите? Вибачте себе, а якщо не вдається, зробіть щось гарне. І припиніть про це думати. Шкодуючи про щось, повертаючись у минуле — як і нескінченно мріючи про майбутнє, — ми теж витрачаємо емоційну енергію. Життя існує лише тут і зараз.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber
Редактор: Аліна Книжник
8-01-2021, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 2 634

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.