За всі ті приблизно 10 тисяч років, що людина має справу з вином, серйозні проблеми з доступом до напою богів почалися лише в останню сотню-другу. Йдеться про скляні пляшки і пробки в них, які захищають вино часом не лише від кисню, але і від самих винолюбів, інформує
Ukr.Media.
Але для багатьох навіть це не стає перешкодою, про що свідчить безліч народних прийомів вилучення пробки з пляшки без штопора. Деякі з них досить варварські, але якщо є бажання можна відшукати методи, які не зашкодять вмісту пляшки. Втім, навіщо шукати? Ми вже все зробили за вас, зібравши 6 способів відкрити пляшку з вином без штопора.
Проштовхування
Мабуть, єдиний гуманний спосіб отримання доступу до вина, при якому пробка не витягується назовні, а навпаки, проштовхується всередину. Щоб уникнути кришіння пробки, вибирайте дерев'яну ложку з товстою ручкою і тисніть на неї, рівномірно розподіляючи зусилля.
ВибиванняЗ боку даний метод виглядає не так привабливо, як попередні, і віддає відчаєм, але на ділі він дуже ефективний. Використовуючи цей спосіб потрібно бути гранично акуратним.
Найпростіше просто взяти пляшку вертикально і потроху постукувати її по денці долонею — пробка по закону фізики повинна вилетіти без проблем. Якщо цього не відбулося, оберніть дно пляшки в рушник і постукайте об стіну (контролюйте силу удару). Ще можна прикласти до стіни складене в кілька разів полотенце.
ВикручуванняВикрутити пробку з пляшки, виявляється, можливо не лише за допомогою штопора. Витягніть пробку за допомогою шурупа і плоскогубців. Можливо вам здасться дивним, але це найбезпечніший з усіх методів, перерахованих в списку. Щоб ним скористатися потрібно певна фізична сила, але це навряд чи зупинить справжніх цінителів вина.
Вкрутіть саморіз в пробку, щоб він виступав від поверхні приблизно на півтора-два сантиметри. Обхопіть плоскогубцями його капелюшок і потягніть на себе, щоб витягнути пробку. Замість плоскогубців можна використовувати молоток-обценьками.
Врахуйте, що такий спосіб не підходить для витриманих вин, пробка яких вже неабияк зносилася. В цьому випадку вона може просто розкришитися.
Кип'ятіння
Навряд чи цей спосіб можна назвати універсальним, через те, що вино в процесі вилучення пробки сильно нагрівається, а значить, буде придатне лише для приготування глінтвейну або відпоювання замерзлих подорожніх. Так чи інакше, увагою ми його не могли обійти, тому просто знайте, може-таки стане в нагоді.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
21-12-2020, 01:50
0
1 215