Як правильно харчуватися під час епідсезону грипу. Рекомендації від МОЗ

новини / Новини України
940
0
Як правильно харчуватися під час епідсезону грипу. Рекомендації від МОЗ

Під час епідсезону грипу та ГРВІ для опірності організму до хвороб слід дотримуватися принципів здорового харчування.

Про це заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко написав у Фейсбуці, передає "Укрінформ".



“Звичайно, що секретних харчових продуктів проти грипоподібних вірусних інфекцій чи SARS-CoV-2 не існує. Однак для збільшення опірності організму до розвитку хвороб потрібно дотримуватись принципів здорового харчування та намагатися формувати свою здорову тарілку”, - сказав Ляшко.

За його словами, основний принцип харчування під час активності грипу та інших вірусів базується передусім на збалансованому харчуванні. Зокрема, слід споживати три порції овочів і зелені, дві порції фруктів та ягід щодня, різнокольорових, свіжих, а також заморожених чи консервованих без додавання солі та цукру. Крім того, необхідно вживати достатню кількість білків у складі злакових чи бобових продуктів, горіхів та насіння, яєць, нежирного м’яса або риби, а також забезпечувати організм достатньою кількістю рідини, переважно за рахунок чистої питної води.

Ляшко радить виділяти більше вільного часу для фізичної активності, бо кількість спожитих калорій має відповідати витратам енергії.

Водночас, за його словами, добова кількість солі не має перевищувати 5 грамів, адже надмірне споживання солі зумовлює підвищення кров’яного тиску і ризику виникнення небезпечних ускладнень – інфарктів та інсультів.

При цьому добову кількість цукру доцільно обмежити до 25 г. “Слід пам’ятати, що цукор міститься у солодких напоях, тістечках, випічці та інших продуктах. Регулярне вживання надмірної кількості цукру сприяє появі зайвої ваги, виникненню серцево-судинних захворювань, а також діабету”, - зауважив головдержсанлікар.

За його словами, деякі дослідження доводять, що певні харчові речовини здатні підвищити опір імунної системи до проникнення вірусів. Ляшко радить регулярно включати у дієту натуральні продукти, які є джерелом таких речовин. Зокрема, вітамін А містять яловича печінка, печінка тріски, морква, бобові, шпинат, броколі; вітамін С є у складі овочів, фруктів та ягід (болгарський перець, броколі, томати, цитрусові, ківі, полуниця). Вітамін D утворюється у шкірі людини під дією ультрафіолетових променів, він є також у морській рибі та морепродуктах, жовтках яєць. Вітамін Е надходить в організм при споживанні насіння соняшника, горіхів, авокадо, шпинату, гарбуза, оливкової олії, форелі, креветок.

Водночас цинк міститься у значній кількості у злакових, бобових, яловичині, яйцях, сирі, морепродуктах, горіхах та насінні, селен - у різноманітних злакових, яйцях, домашньому сирі, насінні соняшника, часнику, білому м'ясі птиці, морській рибіа та морепродуктів, додав заступник міністра.

"Перелік, звісно, не повний, але дотримуючись навіть цих правил здорового харчування, можна значно допомогти імунітету протидіяти біологічним загрозам. І звісно, не відмовляйте собі поласувати салом, але не зловживайте", - зауважив Ляшко.

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Зросте мінімальна зарплата та курс валют: що передбачає державний бюджет на 2026 рік
17 648
Вчителька з села Розтоки написала перший роман «Анна» на діалекті Буковинської Гуцульщини
5 397
Понад 40 років навчала української мови та літератури: не стало багаторічної викладачки коледжу у Чернівцях
3 879
Зеленський відзначив високими нагородами двох педагогів з Буковини
2 845
«Купуй чернівецьке»: на Центральній площі триває ярмарок-презентація локальних виробників
2 812
Загорівся магазин: на Буковині за добу сталося три пожежі
2 654
Служив від 18 років: що відомо про загиблого воїна з Буковини Максима Костюка
2 185
Плата за доставку газу зміниться для всіх: суми в платіжках на весь рік можна дізнатися вже зараз
2 011
Вечір вдячності захисникам: у Чернівцях на День міста виступили SHUMEI і TAYANNA
1 907
У Чернівцях на завантаженій вулиці сталася ДТП: є потерпілі
1 876


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.